Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

Àrees de servei: analitzades 145 en més de 7.500 quilòmetres de carreteres : Quasi la meitat suspenen l'examen de qualitat i seguretat

Inexistència de zona de descans, marginació als usuaris en cadires de rodes i manca de recollida selectiva de deixalles, deficiències principals

Els lavabos, millor del que es preveia

Descansar, fer una migdiada, prendre un refresc o un cafè, estirar les cames i desentumir els músculs, menjar alguna cosa per a reposar les forces, trucar per telèfon, que els nens surtin del cotxe i juguin una mica o es distreguin… són moltes i molt diverses les motivacions que impulsen l’automobilista i els seus acompanyants a desviar-se de la carretera i dirigir el seu vehicle a una àrea de servei. Però en queda una que, de vegades, és la més important: complir amb les nostres necessitats fisiològiques, rentar-nos o refrescar-nos una mica la cara. I, amb freqüència, de com resulti aquesta operació dependrà el grau de satisfacció de l’usuari amb l’àrea o estació de servei. Doncs bé, els resultats d’aquest informe pel que fa a l’estat i equipament dels lavabos d’aquestes àrees de servei són millors del que es podria imaginar: hi havia tovalloles de paper, dispensadors de sabó i papereres en el 90% dels lavabos de les gasolineres i paper higiènic als inodors en quasi 19 de cada 20 inodors. Quant a la netedat, es va comprovar que només era manifestament millorable en un de cada quatre lavabos. I als lavabos dels bars, cafeteries i restaurants de les àrees de servei que disposen d’aquests establiments, la situació era encara millor. El dèficit de netedat només es va detectar en un de cada deu lavabos, i l’equipament va ser en general més satisfactori que en els de les gasolineres, amb la curiosa excepció dels dispensadors de tovalloles de paper, si bé la dotació d’eixugadors automàtics per a mans era una mica superior en els bars i restaurants. En aquests, es va comprovar també l’estat de netedat del terra: només en quatre de cada deu es van observar papers i deixalles al terra i únicament en un de cada vint podien ser descrits com a molt bruts.

Els discapacitats, marginats

El tracte que reben en les àrees de servei els usuaris amb mobilitat física reduïda o en cadira de rodes deixa molt que desitjar. Les dades parlen per si soles: una de cada sis àrees de servei no tenen rampes en les seves instal.lacions tot i ser molt necessàries, només la meitat de les gasolineres ofereixen lavabos adaptats i senyalitzats per a usuaris de cadires de rodes (als lavabos de les cafeteries i restaurants la proporció descendeix a tres de cada deu), i únicament el 37% de les àrees de servei visitades disposen de places d’aparcament reservades i senyalitzades per a discapacitats. Finalment, només el 16% de les àrees de servei compten amb cabines de telèfon adaptades per a persones en cadira de rodes (a una alçada més baixa de les habituals).

Varietat i qualitat dels serveis disponibles

Quasi sis de cada deu àrees de servei manquen d’algun dels serveis assenyalats com a bàsics per la vigent Llei de Carreteres: aparcaments pavimentats per a vehicles lleugers i pesants, serveis higiènics i aigua potable, telèfon públic, bar o cafeteria i zones de descans per als usuaris. Una de les instal.lacions bàsiques és la zona de descans equipada amb taules i cadires i dotada d’espai verd amb arbres que proporcionen ombra, a més de fonts d’aigua potable d’ús públic, papereres i cabines de telèfon. No obstant això, només el 45% de les quasi 150 àrees de servei visitades en les carreteres que acolliran més trànsit aquest estiu al nostre país compten amb zones de descans. Ara bé, quasi totes es trobaven en bon estat de conservació. En vuit de cada deu d’estes zones de descans hi havia bancs i taules, imprescindibles si el que es pretén és, a més de descansar, menjar sense necessitat d’anar a la cafeteria o restaurant. En quasi nou de cada deu zones de descans hi havia arbres que donessin ombra, però, tan sols en el 45% es van veure fonts d’aigua potable.

Continuem: el 98% de les estacions de servei disposen d’una botiga on venen des d’aliments i begudes fins a revistes o premsa, articles per a l’automòbil o mapes. A més, en nou de cada deu àrees hi ha restaurant i en quatre de cada deu, hotel. En canvi, tan sols una de quatre ofereix zones de joc infantils, normalment en l’exterior. Aquestes zones de jocs infantils han d’estar delimitades i tancades, de forma que els nens estiguin controlats i es diverteixin sense perill d’accidents, però en el 15% dels casos no estaven delimitades ni tancades. A més, l’estat de manteniment de les zones de joc va ser deficient en el 20% dels casos i en una proporció semblant es van detectar perills per als nens: gronxadors i altres infraestructures lúdiques oxidats o trencats, torçats o massa vells, o deixalles a la zona (llaunes, plàstics, ampolles), i mal estat de la tanca circumdant.

Serveis menys comuns

El taller de reparació ràpida de vehicles es va veure en tan sols el 21% de les àrees visitades, les instal.lacions per a rentatge automàtic de vehicles, en el 45%); les dutxes a disposició dels usuaris, en una de cada tres àrees de servei; i els caixers automàtics en només quatre de cada deu àrees.

Encara més rares són les màquines neteja-sabates, les expenedores de preservatius, el fax a disposició de l’automobilista, les màquines expenedores de targetes telefòniques i l’assistència mèdica.

Tot i l’auge del telèfon mòbil, un equipament bàsic de les àrees de servei és la cabina de telèfon públic. Les expectatives van ser acomplertes: tan sols en una de les 145 àrees visitades es va observar l’absència de cabina. No obstant això, menys de la meitat d’aquestes en permeten l’ús amb targeta de crèdit.

La investigació va permetre, d’altra banda, ratificar que l’autoservei s’ha imposat a les gasolineres: en quasi vuit de cada deu és el mateix usuari qui ha de subministrar carburant al seu vehicle.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions