Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Aire condicionat : Quan la calor referma...

La indústria de la climatització mou a Espanya més de 1.400 milions d'euros i ven gairebé un milió d'equips domèstics anuals

Bomba de calor

És l’opció per a qui necessita un aparell d’aire condicionat a l’estiu i un sistema de calefacció a l’hivern. Encara que la inversió inicial resulte entorn d’un 25% superior a la d’altres aparells d’aire condicionat, es pot amortitzar en poc de temps ja que permeten aconseguir uns estalvis energètics entorn del 30-40%.

El gran avantatge de la bomba de calor resideix en l’eficiència energètica en calefacció, ja que és capaç d’aportar més energia que la que consumeix, aproximadament entre 2 i 3 vegades més. Això és així perquè l’equip recupera energia gratuïta de l’ambient exterior i la incorpora com a energia útil per a calefacció. Els models que podem trobar són de gran varietat, com els models de finestra, els portàtils que es poden transportar d’un lloc a un altre, les consoles compactes d’aspecte estètic i elegant, o els equips multi-split, que són més decoratius, permeten regular de forma distinta cada habitació i aprofiten millor la potència contractada.

Instal.lació de l’aire condicionat

És important comptar amb el permís de la comunitat de veïns per a instal.lar el compressor fora, i quant a la part que va dins de la casa, hem d’estar disposats a foradar parets per què han de discórrer els tubs, encara que es dissimulen amb canaletes. Un inconvenient d’aquests aparells és que en regions molt càlides en què el compressor està en contacte amb temperatures molt altes, les avaries són més freqüents, perquè ha de realitzar molt més treball. Un altre aspecte important: la instal.lació de l’aire condicionat, excepte el d’aparells portàtils, requereix dels serveis d’un obrer, que farà l’obra necessària per a la col.locació dels tubs, i d’un professional que connectarà l’aparell. Els establiments que venen aquests electrodomèstics posen en contacte els clients amb personal especialitzat en aquest tipus d’instal.lacions, però estaria bé assegurar-se que realment són experts. A més, el cost que cal afegir al preu de l’aparell suposa, de mitjana, uns 300 euros, quantitat que s’ha de tenir molt en compte en el pressupost disponible.

Claus per a encertar en la compra

 • Fem la compra amb prou antelació. És probable que a partir de juliol i, sobretot, a l’agost, el mercat estiga saturat i no es puguen instal.lar tots els aparells que es compren. A més, com més tard s’adquirisca, és més probable que els preus pugen.
 • A l’hora d’escollir entre un equip o un altre, cal tenir en compte la zona climàtica on vivim, les dimensions de la vivenda, l’orientació de les parets, el nombre de persones que habiten la casa, l’aïllament de la vivenda, etc.
 • Calculem les necessitats que tenim. Si necessitem calefacció durant l’hivern, potser serà millor comprar un equip d’aire condicionat amb bomba de calor. Serà més econòmic.
 • Intentem que un tècnic visite el lloc en què s’ha d’instal.lar l’aparell abans de la compra per conèixer exactament les possibilitats d’instal.lació i que ens aconselle sobre la quantitat de frigories i l’aparell més convenient.
 • Comparem preus. No ens hem de conformar amb la primera oferta. Cal sol.licitar tota la informació per escrit per conèixer tot el que inclou el preu i en cas d’incompliment poder realitzar la reclamació corresponent.
 • Convé saber per endavant tots els detalls i les característiques de l’aparell, a més dels de la instal.lació, i si l’IVA està inclòs en el preu final.
 • No triem aparells més grans ni més potents del que necessitem. Estarem llançant diners i malgastant energia.
 • Assegurem-nos que el model elegit té termòstat amb lectura numèrica de temperatura i sensors d’ambient amb programador de temps i temperatures. Un grau més de fred pot implicar un 8% més de consum.
 • Cal no oblidar que els aparells han de ser instal.lats per part de professionals. Demanem pressupost d’instal.lació. El cost depèn de diversos factors, com la zona on s’instal.larà l’aparell, la distància entre les zones d’instal.lació, si només és necessari fer forats o cal fer obres de mes envergadura, entre d’altres.
 • Exigim una factura detallada per no tenir problemes davant de qualsevol possible reclamació. Si la instal.lació no està inclosa, demanem una altra factura als instal.ladors.

Frescos sense sortir-se’n del pressupost

 • A l’hora de comprar un aparell d’aire condicionat, cal tenir en compte que, per al mateix nivell de prestacions, hi ha aparells que consumeixen fins a un 60% més electricitat que d’altres.
 • Un aparell d’aire condicionat de 3.000 frigories/hora que funciona constantment durant una hora consumeix al voltant d’1’4 kWh, xifra que equival, aproximadament, a 0’08 euros. Una planxa consumeix gairebé el doble.
 • Instal.lem la unitat exterior a les façanes nord o en patis ombrius. Protegim-la de la llum solar directa instal.lant un teulat a sobre.
 • Procurem que la unitat exterior no quede gaire separada de la interior, perquè com més gran siga la distància, més alt serà el consum.
 • Evitem que els electrodomèstics que generen calor es troben a les habitacions refrigerades i que el termòstat estiga prop de focus de calor com ara bombetes, radiació solar, etc.
 • Regulem el termòstat de l’aire condicionat a 25 ºC com a màxim. Cada grau que disminuïsca la temperatura, augmentarà el consum d’energia un 8%, però no el confort. A més, les malalties pulmonars i de gola per l’adaptació a ambients molt contrastats de temperatura estan més que demostrades.
 • En qualsevol cas, una diferència de temperatura amb l’exterior superior a 12 ºC no és saludable.
 • Per a dormir n’hi ha prou amb una temperatura entre els 15 i els 17 ºC, encara que els xiquets i les persones grans en poden necessitar una mica més.
 • Instal.lem un termòstat si l’aparell d’aire condicionat no el té incorporat o si no proporciona informació precisa sobre la temperatura.
 • Apaguem l’aparell d’aire condicionat uns minuts abans d’anar al llit, la sensació tèrmica perdurarà durant un temps per la inèrcia tèrmica de l’ambient i no consumirà energia. Per matí convé no encendre’l fins que la casa estiga ventilada.
 • Quan la calor referme, tanquem les finestres exposades a la llum solar directa amb persianes o contrafinestres. Estalviarem fins a un 30% d’energia i aconseguirem un ambient agradable en menys temps.
 • Amb la instal.lació de tendals i vidres adequats, i aïllant adequadament els murs i sostres, també podem tenir un estalvi energètic de més d’un 30%.
 • No deixem les portes i finestres obertes, l’aparell estarà treballant constantment i el consum serà més alt.
 • A l’estiu, s’ha de procurar tenir la casa en penombra durant el dia (sense que exigisca encendre els llums). Igualment, és convenient instal.lar tendals i persianes a l’exterior i cortines a l’interior. Impedeixen les radiacions directes del sol i disminueixen les necessitats de refrigeració.
 • Netegem regularment els filtres (cada dues setmanes). Un filtre brut, a més d’empitjorar la qualitat de l’aire, eleva el consum.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions