Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Aire condicionat : Quan la calor referma...

La indústria de la climatització mou a Espanya més de 1.400 milions d'euros i ven gairebé un milió d'equips domèstics anuals

Tipus d'aparell

Aparells fixos

 • Sistema split (‘dividit’, en anglès).
  Aquests aparells presenten dues unitats: el compressor, que s’instal·la fora de la vivenda (al balcó o la façana, per exemple) i l’evaporador, que va dins. Ambdues parts estan unides per dos tubs.
 • Sistema multi-split.
  Es diferencia del split perquè consta de més d’una unitat interior, de manera que cada una es col.loca en una estança distinta. Adequat per a vivendes grans en què una sola unitat interior es queda curta.
 • Mural split
  Es compon d’una unitat interior i una altra d’exterior de paret.
  Indicat: per a climatitzar una sola estança.
  Avantatges: resulta econòmic quan es vol tenir aire condicionat o calefacció en una sola habitació.
  Preu: Entre 300 i 1.000 euros, segons models.
 • Multi-split
  Sistema split amb diverses unitats interiors.
  Indicat: per a climatitzar diverses habitacions de forma independent. Recomanable en cases de més de 100 metres quadrats i en les unifamiliars ubicades en zones de climes molt calorosos.
  Avantatges: No han de funcionar totes les parts al mateix temps.
  Preu: Entre 900 i 1.200 euros (2 unitats). Entre 1.400 i 1.800 euros (3 unitats).
 • Split terra-sostre
  La unitat interior es pot col·locar indistintament a la paret, a uns 10 centímetres del terra, o al sostre.
  Indicat: Quan hi ha radiadors a les habitacions i no hi ha espai per a col.locar unitats al terra o hi ha algun impediment en les parts altes.
  Avantatges: Gran potència. Es pot col·locar com si fos un radiador convencional.
  Preu: Entre 1.500 i 2.000 euros.
 • Split vertical
  Una única unitat de gran mida, tipus torre. Col·locació vertical dins de l’estança.
  Indicat: Per a estances amb grans necessitats de refrigeració.
  Avantatges: Gran potència de refrigeració.
  Preu: Entre 800 i 2.500 euros.
 • Climatitzador de finestra
  Unitari i compacte. S’instal·la en una finestra o mur exterior, de manera que es queda mig equip fora i l’altra meitat dins. Tenen en una mateixa unitat el compressor, el ventilador, l’evaporador… cosa que ocasiona alguns desavantatges quant a aspectes estètics i del nivell sonor que genera a l’interior de la vivenda.
  Indicat: Per a vivendes on no està permesa la col·locació d’unitats condensadores a la façana. Per a casetes d’obra i cases prefabricades.
  Avantatges: Instal·lació senzilla. Econòmic.
  Preu: Entre 400 i 700 euros.

Portàtils

 • Split portàtil:
  El compressor també s’ha de col.locar fora, però no s’hi fixa, es pot deixar al terra d’un balcó, per exemple. Aquest aparell es pot transportar i utilitzar en diferents estances sempre que les habitacions tinguen portes o finestres amb sortida a l’exterior.
 • Sistema monobloc:
  Només consta d’unitat interior, no té cap part per a ser col.locada fora. Expulsa l’aire calent a través d’un tub, i això significa que perquè funcione cal disposar d’una finestra o porta lleugerament oberta, de manera que el tub puga sortir fora. És més còmode i econòmic que el split portàtil, però també és el que menys refreda perquè té una potència inferior.
 • Split portàtil o monobloc portàtil
  No té unitat exterior.
  Indicat: Per a vivendes de lloguer o per a segones residències. També aconsellable quan la complexitat de la instal.lació fa inviable un altre tipus d’aire.
  Avantatges: No necessita instal.lació i és fàcil de transportar. Accés fàcil als filtres.
  Desavantatges: Tenen el desavantatge de produir un soroll excessiu per introduir el compressor (en el cas del split portàtil) dins de la vivenda. La gamma de potències és limitada i consumeix molta energia.
  Preu: Entre 500 i 800 euros.

Sistema inverter

Aquesta nova tecnologia, que ja inclouen de sèrie molts aparells, millora els sistemes de climatització tradicionals. A diferència d’aquests últims, que repeteixen contínuament els cicles d’arrancada-aturada per a ajustar la temperatura, la tecnologia inverter permet mantenir de forma constant la temperatura seleccionada prèviament, i consumir únicament l’energia que necessita per a aconseguir-la. Per a això, redueix o augmenta la potència frigorífica a la sortida de l’aparell, en funció de la temperatura necessària en cada moment, sense haver de connectar i desconnectar el compressor. El resultat és un confort superior i una despesa més baixa (fins a un 25% estalvi respecte als sistemes tradicionals). S’eviten les pujades i baixades de temperatura a l’habitació i s’optimitza el consum, i també s’augmenta la vida útil de l’aparell d’aire condicionat perquè es redueix el nombre de posades en marxes i aturades del condensador. A més, aquests aparells ofereixen un nivell sonor baix i una distribució de l’aire més bona, fet que permet millora les condicions de salut i higiene en l’ambient. Pel que fa al preu, els equips d’aire condicionat que incorporen el sistema inverter són més cars que els tradicionals, uns 180 euros més, però, com ja hem vist, consumeixen menys.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions