Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Analitzades sobre el terreny 300 línies d'autobús urbà de 18 ciutats. A més, opinen 3.000 usuaris : Puntualitat i informació, principals deficiències dels autobusos urbans

El servei que presten ha millorat molt en quatre anys. La freqüència mitjana és de 16 minuts i el preu del viatge comprant un abonament de diversos viatges, 0,55 euros

Freqüències, entre els dos minuts i les dues hores

La freqüència amb què passa un autobús és un dels criteris més importants per a valorar la qualitat del servei d’una línia. Els tècnics d’aquesta revista van fer tots els trajectes en dies laborables entre les vuit i el deu del matí, la una i les tres del migdia o les sis i les vuit del vespre, franges horàries en què es registra un nombre més alt d’usuaris. En les 300 línies estudiades, la freqüència mitjana dels autobusos urbans de les 18 ciutats objecte d’estudi és de 16 minuts. Ara bé, les diferències entre els serveis de cada capital són abismals. Madrid se situa entre les millors del país gràcies al fet que els autobusos passen per la parada cada sis minuts. Darrere la segueix Barcelona, on la freqüència mitjana és de 10 minuts, i molt prop es troben Granada, València i Saragossa (11 minuts de mitjana). En l’altre extrem es troben ciutats com Oviedo, amb una freqüència mitjana de 38 minuts en les 10 línies objecte d’estudi, o Alacant, Múrcia, Valladolid, Logronyo i Vitòria, on el temps mitjà que separa l’arribada d’un autobús urbà i el següent supera els 20 minuts.

El temps d’espera més llarg entre vehicles d’una mateixa línia es va trobar a Oviedo: en la línia 4 (Fdez. Ladrera – San Andrés de Trubia) ascendeix a dues hores. Darrere la segueix la línia “L30-San Vicente-Cañada-Alcoraya-Rebolledo-Alicante” d’Alacant, amb hora i mitja entre un autobús i l’altre. Per contra, en capitals com Madrid, Granada, Sevilla i València, el termini entre l’arribada d’un autobús i un altre no passa en cap cas dels 20 minuts. Als dies festius, però, cal esperar més. La freqüència mitjana de l’estudi durant aquests dies està en els 23 minuts. De nou, són els autobusos urbans de Madrid, Barcelona, Granada, València i Saragossa els que disposen de més freqüències (entre 12 i 17 minuts), molt per sobre de capitals com Múrcia, Oviedo, Alacant, Logronyo i Vitòria (de 31 a 48 minuts).

En una de cada vuit línies no es van respectar les freqüències

La puntualitat és una de les principals notes de distinció entre un bon servei d’autobús i un de mediocre. Per comprovar-ne el compliment, els tècnics de CONSUMER EROSKI van esperar a cada parada de les 300 línies analitzades l’arribada del primer autobús, no el van agafar i van esperar el següent (al qual van pujar) per comprovar si es respectaven les freqüències que s’especificaven en les marquesines. S’ha considerat acceptable que l’autobús arribe fins a cinc minuts més tard del temps previst, perquè la variabilitat de les condicions del trànsit urbà exigeix a l’usuari una certa adaptació a aquesta circumstància.

Malgrat aquest marge, una de cada vuit línies estudiades (el 12%) no va respectar les freqüències que s’indicaven en les marquesines, una situació que, encara que representa una millora respecte dels resultats del 2003, significa una deficiència greu. Els serveis més impuntuals van ser els analitzats a Múrcia (un 44% de les línies van arribar tard), Logronyo (tres de cada deu autobusos van arribar amb retard) i Màlaga (una de cada quatre línies no va respectar la freqüència establerta). Per contra, cap dels autobusos analitzats a la Corunya, Bilbao, Còrdova i Oviedo va arribar més tard de cinc minuts.

Autobusos urbans i noves tecnologies

/imgs/20071001/img.tema-portada.04.jpgLes noves tecnologies faciliten que l’usuari puga estar informat del temps que falta per a l’arribada de l’autobús, si es retardarà, a quina distància es troba o fins i tot dels minuts que resten per a l’arribada del següent. Cada vegada són més les empreses o els ajuntaments responsables del servei d’autobusos urbans que instal·len en els vehicles dispositius GPS, amb la qual cosa es poden localitzar en tot moment. Un dels suports per a transmetre aquest tipus de dades són les pantalles que s’instal·len a les parades dels autobusos, presents en un de cada quatre baixadors visitats.

Les ciutats més avançades en aquest aspecte són Bilbao (en un 80% de les parades visitades hi havia una pantalla), Valladolid i Sant Sebastià (en el 70%), Oviedo (en el 60%) i Múrcia (en la meitat de les parades). Per contra, no es va advertir la presència de pantalles d’aquest tipus en cap dels baixadors de Pamplona i València, i a Vitòria (ha iniciat el procés per a instal·lar-les en 50 parades de la ciutat). Tot i això, també es van constatar deficiències en l’aplicació. En totes les parades ubicades a Logronyo i en una de cada tres de Sant Sebastià la informació no es trobava disponible perquè les pantalles estaven apagades i en una de cada quatre de Granada es van detectar fallades de funcionament.

La persona interessada també pot consultar aquestes dades a través de missatges de telefonia mòbil (està disponible en deu de les 18 ciutats analitzades, amb un cost per a l’usuari d’entre 15 i 30 cèntims per missatge) i per Internet. Aquesta última opció, però, només és possible a Bilbao, Barcelona, Madrid i Còrdova.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions