Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Aprimar-se i evitar la caiguda dels cabells: visitades un total de 125 farmàcies i parafarmàcies de 18 ciutats : Poca informació en la venda de productes per a aprimar-se i per a evitar la caiguda dels cabells

No sempre s'informa de la composició i dels possibles efectes adversos

Els productes més recomanats

Els xampús, les ampolles i les càpsules de la marca Pilexil (en gairebé una de cada quatre vegades), igual com els xampús i les ampolles de Dercos (en un de cada cinc casos) van ser les opcions més recomanades. De les 54 vegades en què van aconsellar els dos articles, només en 16 ho van fer en parafarmàcies. En línies generals, les farmàcies i parafarmàcies que aconsellaven aquestes dues marques es limitaven a explicar que el tractament de Pilexil ajuda a frenar la caiguda dels cabells, i que manté els que encara queden. D’altra banda, els xampús i les ampolles de Dercos es van vendre com un enfortidor dels cabells que en retarda i atura la caiguda.

Però, i els efectes secundaris? El personal consultat va insistir que cap dels dos productes recomanats tenia efectes secundaris; això sí, en un 57% dels casos va caldre preguntar -ho. Es tracta de xampús i locions que tenen diferents compostos: en el cas de Dercos, el component principal és ‘aminexil’. S’ha demostrat que afavoreix la cura dels cabells i disminueix les possibles causes que en poden accelerar el deteriorament i la caiguda. La fórmula de Pilexil conté vitamines, minerals i aminoàcids, nutrients que es poden obtenir per mitjà d’una dieta equilibrada.

La solució tampoc és a la Xarxa

/imgs/20120401/tema5.jpg
Com a anàlisi complementària, EROSKI CONSUMER ha estudiat vuit pàgines web on es poden trobar productes relacionats amb la pèrdua de pes i de cabells sense sortir de casa. Concretament, la revista va estudiar Claudebell.es, Veafarma.es, Shytobuy.com.es, Parafarmaciaonline.es, Vitalmarket.es, Parafarmaciadescuento.es, Hipermercadonatural.com i Herbonat.com. I és que la Xarxa permet una compra anònima, còmoda i fàcil per al client, però no sempre recomanable per a la salut.

Aquestes pàgines solen oferir complements alimentaris i medicaments sense recepta (només en la meitat de les pàgines analitzades s’esmenta que, en compliment de la Llei, la web no pot vendre medicaments) en tota mena de formats: càpsules, pastilles, locions… A les vuit pàgines estudiades abunden les frases cridaneres que inciten a la compra, reclams que asseguren que només venen productes naturals, així com imatges de persones sanes i primes. A més, gairebé totes les webs analitzades ofereixen productes amb descomptes, promocions o regals.

Tanmateix, la manca d’informació d’aquestes pàgines també és una constant que ha de fer desconfiar el consumidor. És comú que es detalli com actua en l’organisme el producte seleccionat, quins són els objectius que finalment s’aconseguiran o el temps d’ús recomanat. Però en tres de les vuit pàgines (a Claudebell.es; Vitalmarket.es i Parafarmaciaonline.es) no s’esmenta en cap moment els possibles efectes secundaris que poden tenir els productes.

En cas de dubte o de problema amb la compra d’un producte, resulta essencial que aquestes pàgines web mostrin qui en són els creadors o fundadors (tal com es va observar en sis de les vuit pàgines), que facilitin un correu electrònic o un telèfon directe de contacte (ocorre en totes les webs analitzades), un servei d’atenció al client o garanties de venda (present en cinc pàgines estudiades) o que s’informi que el pagament en línia és segur.

Internet és un aparador ampli i de vegades perillós i desconegut, encara més si es tracta d’adquirir productes que poden afectar la nostra salut. Per això, el més fiable és visitar un metge perquè ens recepti el tractament adequat.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions