Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Dret successori : Per a evitar situacions desagradables, el millor és testar

Deixar-ho tot ben lligat en vida amb un testament costa entre 36 i 60 euros, i estalvia nombrosos maldecaps

Repudiar, revocar i impugnar

  • /imgs/20060901/img.informe.04.jpgEs pot repudiar una herència? Tant l’acceptació com la repudiació de l’herència són actes lliures. Segons la llei, poden repudiar una herència tots els qui tenen la lliure disposició dels seus béns, però han de fer-ho plenament, no ho poden fer en part, a terminis o subjecta a condicions. La repudiació ha de fer-se davant Notari, o per escrit davant el Jutge competent. Cal tenir en compte que si es repudia l’herència, i es tenen creditors propis, aquests poden demanar al Jutge que els autoritze a acceptar l’herència en nom d’un.
  • Es pot revocar un testament? La normativa vigent no obliga en cap cas a fer testament, i permet que, una vegada atorgat, sempre hi haja la possibilitat de modificar-lo o canviar-lo per un altre, encara que el mateix testador assenyalés en el testament anterior que la seua intenció era que aquest testament fos definitiu. En el cas del testament tancat es presumirà revocat si aquest aparegués al domicili del testador amb les cobertes trencades o esborrades, raspades o amb la signatura esmenada; en canvi, serà vàlid quan es prove que aquests desperfectes han ocorregut sense la voluntat o el coneixement del testador, o quan aquest es trobés en estat de demència.
  • Qui pot impugnar un testament? Estan legitimats per a sol·licitar que es declare la nul·litat del testament viciat els qui, en principi, puguen ser afavorits per l’anul·lació del testament, és a dir, els hereus legals, els hereus o legataris afavorits en un testament anterior, etc. En canvi, no podran exercitar l’acció de nul·litat d’un testament els qui expressament o tàcitament n’haguessen reconegut la validesa.

Qui hereta si el testador…

Amb testament Sense testament
… deixa vídua amb fills?

La vídua té per llei dret en usdefruit l’ús i el gaudi del terç de millora. A més, pot rebre el terç de lliure disposició si així ho hagués testat el mort.

En aquest últim cas, els fills gaudirien de dos terços de l’herència a parts iguals (legítima i millora). Però també pot utilitzar la millora per afavorir-ne un d’aquests.

Tota l’herència es divideix a parts iguals entre els fills. Tot i això, la mare té dret a l’usdefruit d’un terç de l’herència.
… deixa vidu sense fills i té els dos pares? Ha de deixar la legítima als pares a parts iguals. Els dos terços restants els pot deixar a qui vulga. Si els dóna a una institució o a terceres persones, el vidu té dret a l’usdefruit de la meitat de l’herència. Tota l’herència passa als pares de la morta. El cònjuge té dret a la meitat de l’herència en usdefruit.
… deixa vidu sense fills i no té pares? Pot deixar l’herència a qui vulga (vidu, nebots, etc.), però el vidu té dret per llei a dos terços de l’herència en usdefruit vitalici. Tots els béns passen a propietat del marit.
… deixa un fill de la seua primera esposa i vídua amb dos fills seus? El terç de la legítima passa a parts iguals als tres fills. Pot afavorir-ne un d’ells amb el terç de millora, o deixar-los-ho a parts iguals. El de lliure disposició el pot deixar a qui vulga. En qualsevol cas, la vídua rep l’usdefruit del terç de millora. Tota l’herència és per als tres fills a parts iguals. La segona esposa (vídua) gaudirà d’un terç de l’herència en usdefruit.
… deixa parella (de fet, o no) amb un fill? * Els terços de la legítima i la millora són per al fill. El de lliure disposició pot ser per a la parella. El fill ho hereta tot. En no estar casats, la parella no té dret d’usdefruit.
… deixa parella (de fet, o no)? * Els terços de legítima i millora són per als pares. Si aquests han mort, heretarien els germans o els nebots. El de lliure disposició pot ser per a la seua parella. Els pares o ascendents ho hereten tot. En no estar casats, la parella no té dret d’usdefruit.
… deixa dos fills, un de biològic i un altre d’adoptat? Els terços de legítima i millora passen a parts iguals als seus dos fills, sense distinció. El de lliure disposició el pot deixar a qui vulga. Els fills ho hereten tot.

… deixa dos fills, un dels quals mor, nét del testador?

Els terços de legítima i millora passen a parts iguals al fill viu i al nét per dret de representació. (dret a substituir el seu pare mort en tots els drets sobre l’herència de l’avi). El de lliure disposició el pot deixar a qui vulga. El fill i el nét ho hereten tot.

(*) Segons el Codi Civil. Les diferents lleis de parella de fet poden establir un ordre successori diferent al “general”.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions