Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Infància i entreteniment : Oci en soledat

Les noves tecnologies han contribuït a l'aparició de noves formes d'oci més individuals i sedentàries

Internet

/imgs/20070301/img.informe.02.jpg Internet s’ha convertit en un element irrenunciable per als adolescents i joves. Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) corresponents al primer semestre de 2006, set de cada deu xiquets d’entre 10 i 14 anys utilitza Internet. L’estudi elaborat per la Universitat de Navarra destaca que el 35% dels xiquets que es connecten a Internet ho fan per jugar i un 44% ho fan per descarregar pel·lícules, cançons i programes. A més, el 61% dels xiquets afirma estar sol quan entra a la xarxa, i un 35% dels pares no vigilen els seus fills quan ho fan.

L’any 2003, l’estudi “Internet Segura” de la Fundació Catalana per a la Recerca incidia en el risc que suposa aquesta situació per als menors, vista la preferència que tenen pels xats. Submergits en les converses escrites dels xats, podria resultar-los difícil identificar amb precisió la identitat real de l’interlocutor, i fins i tot podrien traslladar a la vida real aquesta comunicació virtual amb resultats impredictibles.

Televisió

L’estudi de la Universitat de Navarra sobre els hàbits i les preferències del públic infantil posa en relleu que en l’entorn digital en què viuen els xiquets, la televisió és el medi menys atractiu perquè no té interactivitat. El nou oci electrònic més interactiu menja terreny a la petita pantalla entre els més joves.

Els xiquets espanyols han reduït el consum de televisió en 18 minuts als últims vuit anys per dedicar-los a altres pantalles alternatives com Internet, les consoles de videojocs o els mòbils, que tenen com a punt fort la interactivitat. El passat 2006 es va consolidar la tendència de baixada d’audiència entre el públic més jove per tercer any consecutiu.

Segons dades de Corporación Multimedia, al 2006 els xiquets d’entre 4 i 12 anys van veure la televisió una mitjana de 140 minuts (dues hores i vint) al dia per xiquet, xifra que suposa dos minuts menys que l’any anterior i 18 en relació a vuit anys abans. Els adolescents, però, mantenen el nivell de consum televisiu, i malgrat tot, hi ha xiquets que passen més temps en companyia del “cangur catòdic” que d’amics i familiars.

El llibre blanc sobre “L’educació en l’entorn audiovisual”, elaborat pel Consell Audiovisual de Catalunya (CAC), conclou que els xiquets passen a l’any l’equivalent a 23 dies del curs escolar seguint els seus programes favorits -dirigits en la majoria al públic adult-. Veuen una mitjana diària de 40 minuts de televisió en horari prime time /em>(de 21 a 24 hores). Presencien uns 2.000 actes violents a l’any en la petita pantalla. A 15 anys un xiquet ha passat ja 17 mesos de la seua vida enganxat a la “tele”.

Un de cada tres menors té aquest electrodomèstic a l’habitació, i el 62 % no està vigilat pels seus progenitors quan l’usa (sorprenentment, la meitat dels pares creu que els seus fills veuen poc o molt poc la televisió). A més, com més baix és el nivell econòmic, més temps es dedica a veure la televisió, ja que hi ha menys alternatives d’oci.

Si a les 19 hores setmanals dedicades a veure la televisió s’afegeix el temps destinat als videojocs i l’ordinador, el resultat és que el menor passa una mitjana de 30 hores setmanals davant d’una pantalla. Aquest consum audiovisual es fa majoritàriament fora de qualsevol control adult.

Paginació dins d’aquest contingut

  • Ves a la pàgina anterior: « Videojocs
  • Ets a la pàgina: [Pàg.. 4 de 4]

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions