Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Infància i entreteniment : Oci en soledat

Les noves tecnologies han contribuït a l'aparició de noves formes d'oci més individuals i sedentàries

Dret a jugar

/imgs/20070301/img.informe.05.jpg La Convenció sobre els Drets del Xiquet reconeix el dret “al descans i a l’esbargiment, al joc i a les activitats recreatives” de tots els xiquets i xiquetes. Les diverses activitats lúdiques que practiquen els xiquets influeixen en el desenvolupament posterior, de manera que els petits que s’entretenen amb consoles de joc o Internet són més introvertits i solitaris que els que juguen al carrer.

Aquestes són algunes de les reflexions incloses en un estudi elaborat per la Universitat de Granada, en què s’aprofundeix sobre l’evolució de les tècniques de joc i la importància de l’activitat lúdica en el desenvolupament dels xiquets. Els experts coincideixen que l’excés d’activitats extraescolars i l’abús de videojocs amenacen una de les activitats més educatives però menys valorades de la infància: el joc espontani, en què els xiquets creen les seues normes i poden desenvolupar la imaginació i la creativitat.

En una societat que està marcada per un ritme de vida precipitat i unes agendes sobrecarregades, tant d’adults com de xiquets, el temps que pares i fills tenen per a fer activitats junts es redueix. Els pares tenen poc de temps per als fills, fins al punt d’arribar a extrems com el d’aquells “xiquets clau” que surten del col·legi i van sols a casa, on més o menys “es busquen la vida”.

Un informe publicat per l’Acadèmia Americana de Pediatria (AAP) en l’últim número de la revista Pediatrics destaca que el joc permet als xiquets expressar la seua creativitat i desenvolupar la imaginació, la destresa manual i les aptituds físiques, cognitives i emocionals, per la qual cosa és important per al desenvolupament saludable del cervell. Entre les virtuts del joc no estructurat destaca que quan s’ajunten diversos xiquets aprenen a treballar en grup, a compartir, a negociar, a resoldre conflictes i a defensar els seus punts de vista. I quan tenen ocasió de jugar amb els pares, els xiquets perceben que els adults els presten tota l’atenció i contribueix a construir relacions duradores. El joc duplica la capacitat de concentració i de memòria del xiquet, per la qual cosa l’aprenentatge resulta més senzill quan practica aquest tipus d’activitat, segons un estudi del Col·legi de Pedagogs de Catalunya.

L’impacte de les TIC en els menors

L’impacte de les noves tecnologiesde la informació i la comunicació (TIC) en la vida social ha provocat un canvi profund en els comportaments i els hàbits d’oci dels xiquets i joves respecte als de les seues generacions precedents. El temps que els joves dediquen a xatejar, entretenir-se amb els videojocs i navegar per la xarxa augmenta any rere any a un ritme espectacular. A Espanya, el cas dels adolescents és encara més simptomàtic: bona part es passen més de sis hores diàries exposats a les noves tecnologies (Internet, mòbils, videojocs, reproductors mp3, etc.).

Els experts coincideixen a afirmar que les TIC no són dolentes ni bones en si mateixes. L’abús dels jocs en línia, per exemple, pot crear addicció, problemes ergonòmics i fins i tot visuals, però l’ús racional pot servir com un element rehabilitador (per exemple, per a l’estimulació de determinades funcions psicomotrius i d’agilitat de reflexos). La clau està en l’ús que es faça d’aquests nous mitjans d’informació i oci.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions