Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Milloren conductors i vianants, però encara estan molt lluny del que és desitjable

El comportament inadequat dins i fora de l'automòbil explica els nombrosos i greus accidents en les vies urbanes

Moltes diferències entre ciutats

/imgs/20061201/img.tema-portada.05.jpgSi es confronten les dades per ciutats, es constata que, igual com ocorre amb l’ús del casc per part de ciclistes i motoristes, les diferències entre unes ciutats i unes altres són notables, tant en el comportament de conductors com en el de vianants. Així, els conductors de Granada i de Vitòria són els que més es van saltar el semàfor (en roig o ambrat) o van reprendre la marxa abans que es posara en verd, gairebé dos de cada deu en les dues ciutats (19%). En aquest apartat, els més respectuosos van ser els automobilistes d’Oviedo, Valladolid, Sevilla, Madrid, Barcelona i Alacant, tots amb proporcions inferiors al 5%.

Cap dels vehicles analitzats a València va fer correctament l’stop, és a dir, aturar per complet el vehicle i mirar abans de continuar la marxa. A Saragossa, el 90% dels conductors no van respectar aquest senyal. Les ciutats en què menys imprudències d’aquest tipus es van comptabilitzar van ser Madrid (11%), Barcelona (13%), Bilbao (14%) i Sant Sebastià (18%). Quant a l’acció de cedir el pas als vianants en els passos de zebra, els pitjors registres es van obtenir a Múrcia (el 42% dels automobilistes no ho van fer), Vitòria i Saragossa (en ambdues un 35%), i els millors a València, Valladolid, Sant Sebastià i Madrid, menys del 2% dels conductors observats en aquestes capitals no van cedir el pas als vianants. El desaconsellable, i prohibit, costum de parlar pel telèfon mòbil (infracció que suposa la pèrdua de tres punts en la nova normativa que regula el permís de conducció) mentre es condueix es va detectar en major proporció a Granada, la meitat dels conductors, i Pamplona (38%), i en menor grau a Logronyo i València (tres de cada deu). Els conductors granadins també van ser els més poc inclinats a utilitzar el cinturó de seguretat (44%), a diferència dels de València, Valladolid i Oviedo (només el 3% circulava sense el cinturó de seguretat cordat).

Els vianants menys pendents dels semàfors van ser els de Sant Sebastià, ciutat en què gairebé vuit de cada deu van creuar quan el senyal lluminós els impedia de fer-ho. Al contrari, els vianants que més van respectar aquesta indicació van ser els de Sevilla i Saragossa (només el 2% en va fer cas omís), Madrid (3%) i Bilbao (6%). L’arriscat acte de travessar el pas de zebra sense mirar si algun vehicle circulava es va constatar en més de la meitat dels vianants murcians, en quatre de cada deu de Logronyo i en un de cada tres a Oviedo, València, Barcelona i la Corunya. En l’extrem contrari, només un 3% dels vianants madrilenys van creuar pel pas de zebra sense mirar.

Després d’una anàlisi ponderada (segons la gravetat de la infracció) del comportament dels conductors, es pot dir que els menys respectuosos amb els apartats estudiats referents a la normativa de trànsit van ser els de Granada, Vitòria, Múrcia, Pamplona i Màlaga. Tampoc no poden presumir dels seus conductors la Corunya, Alacant, Còrdova, Logronyo, Sevilla, València i Saragossa. Els automobilistes que millor van superar la prova de CONSUMER EROSKI van ser els de Madrid, Oviedo i Sant Sebastià amb un bé de valoració i els segueixen (sense aprovar-la, ni de bon tros) els de Barcelona, Bilbao i Valladolid.

Quant als vianants, els que van incomplir en major proporció les normes més importants van ser els de Sant Sebastià (els menys respectuosos davant el llum roig dels semàfors) i Barcelona (el 63% va travessar la via amb el semàfor en roig i el 31% va creuar el pas de zebra sense mirar). També hi van destacar negativament els vianants de Múrcia, perquè tres de cada deu creuaven en roig i un de cada dos va creuar pel pas de zebra sense mirar (52%). Els que millor van complir amb el codi van ser els vianants de Madrid, Valladolid, Bilbao i Saragossa.

Cinturó de seguretat en les embarassades i subjecció en els xiquets

/imgs/20061201/img.tema-portada.06.jpgL’afirmació que el cinturó de seguretat pot ocasionar danys en el fetus o avortaments prematurs respon a una falsa creença que diversos estudis des del 1971 han desdit. L’última modificació del Reglament General de Circulació obliga les dones embarassades a l’ús d’aquest dispositiu de seguretat des del mes de setembre passat. Segons aclareixen els experts, el cinturó de seguretat no provoca cap dany si la part abdominal del cinturó se situa al més baixa possible per evitar pressionar el fetus. Això s’aconsegueix amb el sistema anomenat Be Safe, que manté un cinturó baix i no implica cap risc, el risc en tot cas és no portar-lo cordat.

Tècnics de CONSUMER EROSKI van observar amb deteniment en els punts seleccionats l’ús del cinturó de seguretat per part de les embarassades. Els resultats van ser positius, però encara hi ha embarassades que opten per no portar el cinturó cordat, i així posen en risc la seua vida i la del fetus, un 27% de mitjana. A València i a Oviedo cap de les dones embarassada que van travessar els punts de control usaven aquesta mesura de seguretat, mentre que a la Corunya, Barcelona, Logronyo, Sant Sebastià i Valladolid, totes les embarassades feien ús del cinturó de seguretat.

L’objectiu que els xiquets viatgen de la forma més segura possible en els vehicles continua sent motiu de preocupació. El Reglament de Circulació obliga a fer servir sistemes de retenció infantil (SRI) per a tots els menors d’alçada igual o inferior a 1,35 metres i fins a 1,50 metres, amb un sistema adaptat o només amb el cinturó de seguretat. L’incompliment d’aquesta norma pot implicar la pèrdua de 3 punts i una multa de fins a 300 euros.

Després d’haver observat cotxes que transportaven xiquets als seients, es pot concloure que en la majoria dels casos aquests anaven subjectats correctament, per bé que la mitjana de xiquets mal subjectats va ser del 16%. Així i tot, es van detectar diferències importants entre ciutats: a Múrcia gairebé la meitat no els portaven subjectats correctament i, en canvi, a Saragossa tots els xiquets observats anaven ben subjectats. A València i Alacant només en un 1% dels cotxes els menors viatjaven subjectats incorrectament.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions