Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Menús escolars: analitzats, durant dues setmanes consecutives, els menús diaris de 211 escoles de 18 províncies espanyoles : Millora la qualitat dels menús escolars, encara que un de cada tres no passa de l''acceptable'

Un 17% dels centres visitats no inclou verdures com a mínim un dia a la setmana i els alumnes d'una de cada deu escoles no mengen una ració de peix de dilluns a divendres

Informació completa per als pares i taula comparativa

La informació facilitada als pares sobre l’alimentació dels fills ha millorat de manera considerable aquests quatre anys. Totes les escoles analitzades mantenen al corrent els progenitors sobre els menús dels seus fills. El mitjà més utilitzat és l’escrit, en el 87% dels casos, o la publicació en la pàgina web de l’escola (en el 13%). Aquesta informació es feia arribar cada mes als pares en el 77% de les escoles incloses en aquest informe, en un 17% aquesta freqüència era trimestral, en un 3% dels casos era bimestral i en un altre 3% era anual. Amb independència de la qualitat de la informació proporcionada, correspon als pares i mares fer una visita pertinent al menjador dels seus fills per comprovar si el que figura en els fulls informatius que es faciliten des dels centres s’ajusta a la realitat.

El preu mitjà voreja els cinc euros

El preu diari d’un menú escolar voreja els 5 euros de mitjana (4,9 euros). L’increment respecte del preu mitjà registrat el 2004 (3,8 euros) ha sigut d’un 22%, gairebé vuit punts per sobre de l’IPC acumulat en aquest període (un 14,6%).

S’han constatat diferències de preu importants entre les escoles estudiades en funció de la titularitat. Així, els menús de les escoles privades són els més cars. El preu mitjà s’apuja fins als 7,8 euros al dia, molt per sobre dels 4,5 euros dels centres públics analitzats i també superior als 5,7 euros dels concertats. Tot i això, el preu més car es va trobar en una escola pública de Navarra: 9,5 euros diaris. També es va trobar en un centre públic, en aquest cas de la Corunya, el més barat (1,9 euros).

Per a un nombre creixent de pares, el pagament mensual del menjador escolar dels seus fills representa un desemborsament al qual no poden fer front, per això recorren a les beques i a les subvencions que es concedeixen. Tres de cada quatre centres educatius de l’informe de la revista disposen d’aquesta ajuda.

El preu es converteix, moltes vegades, en un indicador de la qualitat del producte, tot i que no sempre és del tot fiable. La principal conclusió que es pot extreure quan s’analitzen els preus diaris dels menús escolars en les 20 escoles més cares i en les 20 més barates és que pagar més pot assegurar un menú de més qualitat dietètica.

19 dels 20 centres amb menús més cars (amb preus superiors als 6,85 euros) superen l’examen de CONSUMER EROSKI (encara que tres ho fan amb un mediocre ‘acceptable’). De la vintena de centres amb els menús més econòmics (amb preus inferiors a 3,45 euros), són 14 els que aproven l’anàlisi nutricional. En el conjunt de l’estudi, 32 de les 211 escoles analitzades suspenen l’avaluació dietètica (un 14%) i 143 (un 68%) aconsegueixen una qualificació de ‘bé’ o ‘molt bé’. La resta, 36, (un 17%) es queden en un ‘acceptable’.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions