Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

Estacions d'autobús i de ferrocarril : Millor les de tren que les d'autobús

Les estacions d'autobús suspenen en netedat i conservació, i en seguretat tant les unes com les altres es queden en un "acceptable"

Seguretat en les estacions

/imgs/20041201/tema04.jpg
En ambdós tipus d’estacions la situació pot ser qualificada només d’acceptable. En totes les estacions d’autobús i ferrocarril visitades es van observar diversos equipaments contra incendis, encara que el desplegament era més complet en unes que en d’altres. Així, es van observar extintors en totes excepte en les d’autobús de Barcelona-Sants, Bilbao i Sant Sebastià (totes situades a l’aire lliure) i en les de ferrocarril de Barcelona-Gràcia i Logronyo.

En canvi, les boques d’incendi van brillar per la seua absència en el 30 % de les estacions d’autobús i de tren. Es van observar detectors de fum al sostre en el 62 % de les estacions de ferrocarril i en el 19 % de les d’autobús. Tan sols hi ha ruixadors d’aigua al sostre en el 12 % de les estacions d’autobús i en el 29 % de les de tren. A més, l’estació d’autobús de Sevilla-Plaza de Armas disposa de mànegues i la d’Oviedo, de polsadors d’alarma.

D’altra banda, en el 42 % de les estacions d’autobús i en el 62 % de les de ferrocarril es va observar la continuada i tranquil.litzadora presència de personal de seguretat. En un 17 % de les estacions de tren i d’autobús no es va observar personal de seguretat en cap moment. Això és important, perquè les estacions són un lloc molt propici per a lladres i carteristes.

Tan sols un 26 % de les estacions d’autobús (les de Pamplona, Oviedo, Logronyo, Madrid-Avenida de América i Barcelona-Nord) disposen de càmeres de videovigilància, mentre que es va observar personal de seguretat en un 68 % de les estacions. Quant a la policia, no es va veure en el 63 % de les estacions d’autobús. Destaquen les estacions d’autobús de Barcelona-Nord i Oviedo: en ambdues s’adverteix la presència tant de càmeres de videovigilància com de personal de seguretat propi de l’estació i de policia. En canvi, a Cadis i Sant Sebastià no es va poder apreciar cap d’aquests tres elements.

Pel que fa a les estacions de ferrocarril, en un 62 % hi havia càmeres de videovigilància, mentre que un 81 % d’aquestes disposava de personal propi de seguretat. La presència policial tan sols es va apreciar en un 24 % de les estacions de tren, concretament en les de Sevilla, Pamplona, Barcelona-Sants, Alacant i Màlaga. Les millors en aquest apartat són les d’Alacant, Màlaga, Barcelona-Sants i Sevilla, ja que s’hi va advertir la presència de càmeres de videovigilància i de personal de seguretat propi de l’estació i de policia.

D’altra banda, en cap estació d’autobús no hi havia informació sobre què cal fer en casos d’emergència, incendi, etc. Tampoc, en cap de les estacions, no es van veure cartells amb plànols d’evacuació de l’estació, ni senyals que indiquen la presència d’instal.lacions sanitàries. En les estacions de ferrocarril tan sols el 19 % adverteix clarament, mitjançant un cartell o una senyalització a l’efecte, que disposa de serveis sanitaris. Només es van observar en les de Madrid-Atocha, Sevilla, Barcelona-Sants i Màlaga.

Quant als cartells sobre què cal fer en cas d’emergència, la situació en les estacions de ferrocarril és una mica millor: en 1 de cada 3 (les de Madrid-Atocha, Sevilla, Barcelona-Sants, Oviedo, Bilbao-Abando i Màlaga) hi havia informació sobre què cal fer en cas d’emergència o incendi. En totes aquestes estacions, excepte en la de Màlaga, es van observar també cartells sobre plànols d’evacuació de l’estació, cartells que no existeixen tampoc en la resta d’estacions.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions