Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

Estacions d'autobús i de ferrocarril : Millor les de tren que les d'autobús

Les estacions d'autobús suspenen en netedat i conservació, i en seguretat tant les unes com les altres es queden en un "acceptable"

Accessibilitat

/imgs/20041201/tema03.jpg
Les estacions de ferrocarril estan millor adaptades que les d’autobusos, encara que els dos tipus d’estacions tenen un camp de millora ampli. Així, mentre que cap de les d’autobús disposa de cartells adaptats per a facilitar-ne la lectura a les persones amb discapacitat visual (amb estries tàctils en braille), almenys el 14 % de les de tren (Múrcia, Saragossa i Bilbao-Abando) presenten aquests cartells en algunes de les dependències.

Totes les estacions de tren i d’autobús disposen de voreres rebaixades, rampes o accessos plans que faciliten el trànsit de persones en cadira de rodes, així com de carrets de xiquets, maletes amb rodes, etc. No obstant això, a les portes de l’accés principal de l’estació d’Alacant hi ha escales no salvades per una rampa, de forma que hi han d’entrar per les portes laterals. I cal destacar un fet especialment greu: en les estacions de Vitòria, Sant Sebastià-RENFE, Pamplona, Logronyo i Barcelona-Gràcia hi ha una dificultat important per als discapacitats, que per a accedir a les andanes han de salvar escales o travessar per sobre de les vies mitjançant una rampa construïda a l’efecte, amb el perill consegüent.

D’altra banda, les estacions de ferrocarril disposen de lavabos adaptats per a discapacitats, amb l’excepció de Barcelona-Gràcia que, a més, comparteix els lavabos amb els de la cafeteria. Una de cada 3 estacions de tren que disposa de lavabos adaptats els té tancats amb clau, fet que ocorre en el 45 % de les estacions d’autobús. És fàcil d’imaginar la molèstia que això suposa per als usuaris discapacitats, que han de desplaçar-se i sol.licitar-ne la clau.

Netedat i conservació

Mentre que totes les estacions de tren disposen d’un nombre suficient de papereres i contenidors repartits per les instal.lacions, en una de cada quatre estacions d’autobús el seu nombre era escàs. Això es va observar en les de Sant Sebastià, Cadis, Màlaga i Alacant. I també en una de cada quatre estacions d’autobús les papereres estaven excessivament plenes o amb deixalles al voltant, fet que no ocorria en cap de les de ferrocarril.

En reciclatge de residus, la situació és deficient en ambdós tipus d’estacions. Entre les d’autobusos, només es van trobar contenidors preparats per a la recollida selectiva de vidre, plàstic i paper en l’estació d’autobusos de Sevilla, contenidors per a piles usades en les estacions de Màlaga i Barcelona-Nord i per a residus orgànics en la de Pamplona.

Quant a les de tren, es van veure contenidors per a vidre en les estacions de Bilbao-Abando, Alacant i Màlaga, per a plàstics en les estacions de Sant Sebastià-RENFE, Vitòria, Saragossa, Bilbao-Abando, Alacant i Màlaga, i contenidors per a piles en les estacions de Sevilla i novament Bilbao-Abando. De recipients per a residus orgànics, n’hi ha en les estacions de Vitòria, Sant Sebastià-RENFE, Bilbao-Abando i Saragossa.

L’estat de conservació de les estacions de tren pot ser qualificat de “molt bo” o “bo”, però no es pot dir el mateix de les d’autobús: quatre de cada deu es queden a les portes de l’aprovat. Es tracta de les de Sant Sebastià (amb cops i degoters a la teulada de la dàrsena), Logronyo (li convindria una mà de pintura), la Corunya (pintades a les portes dels lavabos i en alguns bancs) i Màlaga, Pamplona, Alacant i Cadis (aspecte vell i deteriorat). Una cosa semblant succeeix amb l’estat de netedat general de les estacions, molt millor en les de ferrocarril que en les d’autobús. Han de millorar les estacions d’autobús de Vitòria, Sant Sebastià, Màlaga, Sevilla i Alacant.

D’altra banda, el 80 % de les estacions de ferrocarril que disposen de cafeteria amb lavabo propi el tenien en bon estat de netedat i higiene, proporció que és del 68 % en el cas de les d’autobús, encara que alguns lavabos d’aquestes últimes es van trobar en mal estat de netedat, amb brutícia, papers, males olors evidents, pintades, etc. Curiosament, l’estat dels lavabos de les estacions era prou millor, només es van observar anomalies en les estacions d’autobús de Vitòria, Logronyo i Sant Sebastià. Cal tenir en compte, de totes maneres, que aquest és un apartat molt aleatori i que depèn molt del moment en què va ser feta la inspecció ocular.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions