Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

Estacions d'autobús i de ferrocarril : Millor les de tren que les d'autobús

Les estacions d'autobús suspenen en netedat i conservació, i en seguretat tant les unes com les altres es queden en un "acceptable"

Equipament i serveis

/imgs/20041201/tema02.jpg
Per comprovar el funcionament del servei d’informació al viatger, els tècnics de CONSUMER van preguntar per la ubicació d’una zona o dependència de l’estació allunyada. En els dos tipus d’estacions l’atenció i informació rebuda va ser semblant: 8 de cada 10 estacions van atendre l’usuari de forma correcta.

Un dels equipaments fonamentals en aquest tipus d’infraestructures són els seients i les zones d’espera. En tenen totes les estacions de tren, però en el 42 % de les d’autobús es van trobar a faltar, la qual cosa obligava els viatgers a estar-se de peu o asseguts en llocs inadequats, com ara escales. I mentre que totes les estacions de tren mantenen els seients en bon estat, en una de cada quatre estacions d’autobús hi havia seients o bancs vells, trencats, ratllats o bruts. Així ocorria en les estacions d’autobús de Logronyo, la Corunya, Pamplona i Sevilla. Només el 28 % de les estacions de ferrocarril i el 21 % de les d’autobús disposen de sales d’espera tancades i separades de la resta d’instal.lacions, cosa que s’agraeix molt els dies de temperatures extremes.

El 16 % de les estacions d’autobús i el 5 % de les de tren no disposen de cafeteria oberta al públic. Destaquen les de Madrid-Atocha, Bilbao-Abando, Barcelona-Sants i València (entre les de tren) i la de Madrid-Avenida de América (autobús). En canvi, en la de tren de Bilbao-Atxuri i en les d’autobús de Sant Sebastià, Vitòria i Barcelona-Sants no n’hi ha cap. A més, 7 de cada 10 estacions de tren i 6 de cada 10 d’autobusos disposen de restaurant.

Un altre servei que també s’espera trobar en una estació de transport són màquines expenedores d’aigua, cafè, aliments, refrescos, etc. Doncs bé, en l’estació de ferrocarril de Bilbao-Atxuri i en les d’autobús de Sant Sebastià i Cadis no n’hi ha. Novament sorgeix l’estació de Sant Sebastià: no té cafeteria ni botigues pròpies, ni disposa de màquines expenedores. En la de Cadis tampoc no hi ha màquines d’autovenda, però almenys sí que hi ha cafeteria. I l’estació de Bilbao-Atxuri no té cafeteria ni màquines d’autovenda, encara que hi ha un local en què es poden adquirir refrescos.

En totes les estacions de tren i d’autobús hi ha cabines de telèfon públiques, de les quals el 85 % permeten l’ús de targetes. En canvi, només el 43 % de les de tren i el 37 % de les d’autobús disposen d’oficines de turisme. Quant als caixers automàtics, se’n van trobar en 9 de cada 10 estacions de tren i en 8 de cada 10 de les d’autobús. Únicament les estacions de tren de Logronyo i Sant Sebastián-Euskotren- i les d’autobús de Logronyo, Barcelona-Sants, Pamplona i Sant Sebastià no en tenien cap.

Pel que fa a l’existència obligatòria, segons la llei, de serveis sanitaris en les estacions de viatgers, no estaven senyalitzades en cap de les d’autobús i tan sols es van veure en el 29 % de les de tren. En algunes estacions es va explicar a CONSUMER que sí que disposaven de serveis sanitaris d’urgència (sobretot, farmaciola), però que no estaven senyalitzats en la majoria de les estacions.

Tal com marca la normativa, totes les estacions de ferrocarril han de disposar d’un departament d’informació al viatger clarament indicat. Tot i això, en les estacions d’autobús de Sant Sebastià, Pamplona i Barcelona-Sants no hi ha aquest servei centralitzat, de manera que cada companyia de transport s’encarrega d’atendre els seus clients.

El 86 % de les estacions de ferrocarril disposa de carrets portaequipatges per a facilitar el trasllat de maletes i paquets als viatgers i acompanyants. En canvi, entre les estacions d’autobús, només les de Madrid-Sur i Oviedo disposen de carrets portaequipatges a la vista de l’usuari.

La legislació també obliga les estacions a disposar d’andanes cobertes perquè els viatgers no es vegen afectats per les inclemències meteorològiques. Totes les estacions de tren ho compleixen, encara que les dàrsenes de les d’autobús de Bilbao, Vitòria i València no estan totalment cobertes.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions