Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Maternitat a partir dels 35 anys : Més meditada i responsable, però no exempta de riscs

El moment de la maternitat es pot escollir. La dona disposa des de fa alguns anys de mitjans per decidir quan naixeran els seus fills. La tendència actual és inequívoca: l'arribada dels plançons es posposa

Escassos ajuts a la natalitat

La gran despesa que ocasiona un fill, que pot assolir el milió de pessetes per any, i els escassos ajuts per part de l’Administració incideixen en la decisió de postergar el moment de tenir descendència fins assolir certa estabilitat laboral.

Els ajuts són escassos. Des de 1990 la quantia que correspon per fills menors de 18 anys sense minusvàlues no ha variat. Així, les famílies amb fills reben 36.000 pessetes anuals per cada un fins que són majors d’edat. Encara que recentment s’ha aprovat una ajuda de 75.000 pessetes anuals per a famílies amb tres fills, aquesta quantitat continua sent exigua si la comparem amb les d’altres països de la Unió Europea, que van començar el seu suport a la natalitat durant els 80. Les dones daneses reben del govern 19.000 pessetes mensuals per fill i les finlandeses entre 15.000 i 29.000 pessetes al mes, segons el nombre de fills. A Luxemburg, una família amb tres fills percep una ajuda mensual de més de 75.000 pessetes, i a França amb el tercer fill l’ajuda és de 35.000 pessetes al mes.

Fecundació assistida: tot un pressupost

Un terç de les dones d’entre 35 i 40 anys, i la meitat de les que han excedit la barrera dels 40 anys, pateixen problemes de fertilitat. En el 40% dels casos hi ha solució: sotmetre’s a algun d’aquests costosos tractaments de reproducció assistida. L’èxit dels tractaments disminueix a mesura que augmenta l’edat de la mare.

Inducció a l’ovulació

Mitjançant fàrmacs injectables, s’estimula l’ovulació a fi d’obtenir més d’un ovòcit (òvul fecundat). Si l’ovari respon bé, el tractament dura entre 10 i 12 dies. El seu cost pot assolir les 25.000 pessetes.

Fecundació in vitro

Després d’un tractament hormonal per estimular l’ovulació, s’extreuen els òvuls, es fecunden al laboratori i es tornen a implantar a l’úter matern. En cada procés es transfereixen quatre embrions i el seu cost total ronda les 500.000 pessetes. Aquest mètode té un nivell d’èxit del 25%.

Microinjecció espermàtica

Se segueix el mateix procés que a la fecundació in vitro, amb l’excepció que a l’home se li extreu l’espermatozoide directament del testicle. L’èxit d’aquest mètode depèn de la maduració dels espermatozoides. El seu cost oscil·la entre les 600.000 i les 700.000 pessetes.

Inseminació conjugal

Es col·loquen els espermatozoides, aïllats del semen ejaculat, dins de l’úter. Aquest tractament pot durar fins a 2 anys, amb un màxim de 6 cicles. El seu cost oscil·la entre les 50.000 i les 100.000 pessetes per cicle. En cada intent el percentatge d’èxit és del 15%.

Donació d’ovòcits

Es fecunden els ovòcits d’una donant anònima amb el semen de l’home i els embrions es transfereixen a l’úter. El seu cost pot assolir les 800.000 pessetes i les probabilitats d’èxit són del 50%.

Pautes per a un embaràs sense riscs

Les normes que han de seguir les dones embarassades d’edat madura no difereixen massa de les generals per evitar riscs. L’única diferència és que han de seguir amb rigor les indicacions del ginecòleg i passar per controls mèdics més exhaustius.

  • Informeu el vostre metge sobre possibles malalties hereditàries, com també sobre el vostre estat de salut. Demaneu-li informació abans d’engendrar.
  • Mantingueu una estreta col·laboració i comunicació amb el vostre ginecòleg. Consulteu-li qualsevol dubte, per petit que sembli i encara que no sigui estrictament mèdic
  • No us automediqueu ni varieu el tractament que us hagi prescrit el vostre ginecòleg.
  • Durant la gestació, seguiu una alimentació variada, sana i suficient. Restringiu l’ingesta de sal i de cafeïna. No consumiu begudes alcohòliques ni tabac.
  • Extremeu les mesures higièniques en l’aspecte personal, els aliments i l’entorn que us envolta.
  • Eviteu el maneig de substàncies o productes tòxics, tant en les tasques domèstiques com en el treball.
  • No realitzeu activitats que exigeixin un esforç físic considerable, us obliguin a romandre en ambients nocius o impliquin exposicions a altres riscs.
  • Adopteu precaucions en el contacte amb animals, ja que poden transmetre malalties (toxoplasmosi) i posar en risc el vostre embaràs.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions