Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Zones de vianants: estudiats 57 dels principals carrers per a vianants de 13 ciutats : Més de la meitat suspenen

Les infraccions a les restriccions per a vehicles són freqüents, en senyalització i accessibilitat fallen la majoria i l'equipament és escàs en molts carrers

Horaris de càrrega i descàrrega

Difereixen molt, però el més habitual és que siguin amplis (almenys tres hores al dia, i en alguns casos 4, 5 o més hores al matí, a més de les hores de la tarda), cosa que significa que la zona és realment de vianants (és a dir, sense cotxes, motos, furgonetes ni camions) menys hores del desitjable cada dia. Es tracta d’un conflicte d’interessos: d’una banda, els vianants que prefereixen -per comoditat i seguretat- zones per a vianants sense trànsit; d’una altra, els professionals que necessiten carregar i descarregar en comerços i altres establiments i edificis ubicats en aquests carrers preservats del trànsit. La permissivitat s’ha considerat excessiva a Barcelona, Múrcia, Almeria i Alacant, perquè a més d’un ampli horari de matí per a càrrega i descàrrega, es permet l’accés d’aquests vehicles professionals també a la tarda, que a les quatre ciutats citades arriba fins a les vuit de la tarda. A Pamplona, el disseny d’aquests horaris s’ha considerat “regular”, perquè encara que permeten carregar i descarregar a la tarda només es pot fer des de les 14 fins a les 16,30 hores, interval en què el trànsit de vianants no adquireix la intensitat a què arriba una vegada superades les sis de la tarda. La millor situació s’ha vist a Màlaga: l’accés de vehicles no hi és permès i la càrrega i descàrrega s’ha de fer per mitjà de carros manuals. També es pot considerar bona la situació a Bilbao: en una de les zones (Gran Vía) no és permesa la càrrega i descàrrega i en les altres quatre només estan autoritzades des de les 8 fins a les 11 del matí. Finalment, són només acceptables (quatre o més hores, sempre al matí) els horaris de càrrega i descàrrega de les zones per a vianants estudiades a la Corunya, Oviedo, Vitòria, Sant Sebastià i Madrid (ciutat en què, als carrers d’El Carmen i de Preciados, l’horari de càrrega i descàrrega és exclusivament nocturn).

Infraccions a les restriccions del trànsit

/imgs/20040501/img.tema-portada05.jpg Si hi ha alguna cosa que distingeix una zona per a vianants de qualsevol altra de la ciutat és la quasi inexistència de vehicles circulant-hi i estacionats. Però una cosa és la teoria i una altra la pràctica: els tècnics d’aquesta revista van tenir ocasió de comprovar-ho mentre observaven la quotidianitat d’aquests 57 carrers per a vianants durant diverses hores i quan van intentar entrar amb cotxe en aquestes zones preservades del trànsit per a després, quan ho aconseguien, aparcar-hi. L’informe de CONSUMER revela que en una de cada tres carrers per a vianants hi havia cotxes estacionats en franges horàries no autoritzades per a càrrega i descàrrega. Tan sols als carrers visitats a la Corunya, Oviedo, Bilbao i Múrcia no es van veure vehicles estacionats en horari no permès. En aquesta prova pràctica, naturalment, no es va tenir en compte els vehicles autoritzats: taxis, cotxes de policia, d’obres o de neteja, ambulàncies i vehicles de minusvàlids, entre d’altres.

En la totalitat dels carrers estudiats a València hi havia vehicles estacionats, que es van veure en el 60% dels carrers de Vitòria i Barcelona i en la meitat dels d’Almeria i Sant Sebastià. El nombre de vehicles aparcats que es van anotar als carrers per a vianants va ser molt variable, encara que destaquen els carrers Getaria de Sant Sebastià -17 cotxes estacionats- i Montdúver a València, en què hi havia 6 vehicles aparcats. En la resta de carrers, el nombre de vehicles estacionats va ser menor, encara que seguien entorpint, en la majoria dels casos, el lliure trànsit dels vianants. Finalment, cal assenyalar que en cap dels vehicles mal estacionats en aquestes ciutats hi havia cap multa.

A fi de comprovar el control imperant, els tècnics d’aquesta revista van intentar accedir -fora de l’horari de càrrega i descàrrega, perquè les conclusions fossin més indiscutibles- a tots aquests carrers per a vianants i, quan van poder, van aparcar el cotxe durant 15 minuts dins del carrer. Els resultats d’aquesta prova pràctica indiquen que en la meitat dels casos va ser possible l’accés amb cotxe, ja que no s’hi va trobar cap impediment (com ara pivots, pilons llevadissos, jardineres o tanques), ni hi havia cap presència policial que ho impedís. Els carrers pitjor valorats en aquesta prova van ser els de Barcelona i València, ja que en la immensa majoria dels analitzats s’hi va poder accedir i aparcar sense cap problema. A Oviedo, Bilbao i Vitòria es va poder accedir i estacionar en el 60% dels carrers estudiats. A Vitòria va ser possible l’estacionament en tres carrers, mentre que en els altres dos no va ser possible accedir per l’existència de pilons i de pivots. A Sant Sebastià, Almeria i Alacant es va poder accedir i estacionar a la meitat dels carrers per a vianants en què es va intentar fer-ho. A la Corunya, Pamplona i Màlaga va ser possible l’accés a tan sols un dels carrers per a vianants visitats. Finalment, les millors: les úniques ciutats en què no es va poder entrar amb el cotxe a cap dels carrers per a vianants estudiats van ser Madrid i Múrcia. En aquesta última ciutat, l’accés va ser impedit -en tots els carrers estudiats- per la policia municipal. Per acabar, cal assenyalar que en sis de cada deu carrers per a vianants als quals no es va poder accedir amb el vehicle la causa va ser la presència de la policia municipal, que hi impedia l’accés als vehicles que no en tinguessin l’autorització.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions