Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Gimnasios : Més de la meitat suspenen l'examen

El pitjor és l'atenció al client i l'assessorament medicoesportiu. El millor, l'equipament i l'estat de les instal.lacions

En seguretat, algunes deficiències

/imgs/20040601/tema02.jpg
En l’àmbit de la seguretat, només el 88% dels gimnasos visitats disposen d’extintors a la vista dins de les seves instal.lacions, la majoria ben senyalitzats. A la Corunya, Burgos, Castelló i Madrid, el 30% dels gimnasos visitats no tenia extintors visibles. D’altra banda, només en el 46% dels gimnasos es van trobar sortides d’emergència senyalitzades i lliures d’elements que n’impedissin l’ús. Destaquen negativament en aquesta qüestió els estudiats a Burgos, Bilbao, Castelló i Pamplona. Finalment, en el 6% dels gimnasos es va anotar l’existència d’alguna situació que podia posar en risc la integritat física dels clients: zones en obres o reformes sense senyalitzar, espais amb desordre excessiu o il.luminació deficient, escales amb massa pendent, equips o màquines molt junts que fan difícil passar entre ells, etc. Es van trobar situacions potencialment perilloses en dos de cada deu gimnasos visitats a Barcelona i Burgos i en un de cada deu dels de la Corunya, Bilbao, Pamplona i València.

Preus i tarifes

Les tarifes dels gimnasos depenen en gran mesura de les seves característiques i de la varietat de serveis que ofereixen, però també influeix la ciutat on estiguin ubicats. El cost mitjà de la matriculació en els gimnasos que, a banda de sales de musculació, fitness i activitats esportives, disposen de zona d’aigües (piscina, sauna, jacuzzi, pediluvi, termes, dutxa vichy, dutxa escocesa, tractaments d’hidroteràpia) i que representen el 23% dels analitzats, va ser de quasi 88 euros, enfront dels 42 euros de matrícula en gimnasos sense zona d’aigües.

Però, al cap i a la fi, la matrícula, encara que dolgui pagar-la, s’abona una sola vegada, i el que més importa és la quota mensual. El cost mitjà de la mensualitat en els gimnasos amb zones d’aigües és de 59 euros al mes, si bé hi ha ciutats com Cadis (30 euros de mitjana), Múrcia i València (prop dels 40 euros) en què són molt més barats. Els més cars es van trobar a Madrid (79 euros de mitjana, i 65,5 euros el gimnàs més barat), Sant Sebastià (75 euros de mitjana i 70 euros el més barat) i Bilbao (74,5 euros al mes de mitjana). Les diferències de quota més grans es van donar a Madrid (42 euros) i Barcelona (38 euros).

I el cost mitjà de la quota en els gimnasos sense zona d’aigües (això és, en la majoria) va ser de 43 euros al mes. Els més cars es van trobar a Pamplona (54 euros de mitjana al mes), Bilbao, Sant Sebastià, Múrcia, Vitòria i Madrid, tots al voltant dels 50 euros al mes de mitjana. I els més barats, a Cadis (només 30 euros de mitjana), la Corunya (quasi 34 euros) i Màlaga (35,5 euros). El gimnàs amb la quota més onerosa es va trobar a Madrid (107 euros al mes, amb zona d’aigües), si bé un de Bilbao (89 euros, sense zona d’aigües) i dos més de Sant Sebastià (79,5 euros, un amb zona d’aigües i un altre sense) i un altre de Bilbao (74,5 euros al mes, amb zona d’aigües) es poden considerar també molt cars. I el més barat es troba a Sant Sebastià (14 euros al mes), encara que a Cadis i Màlaga hi ha gimnasos la mensualitat dels quals no supera els 25 euros. Les ciutats en què val més la pena prendre’s el treball de comparar les quotes mensuals que exigixen els gimnasos són Sant Sebastià i Bilbao, perquè són on es registren les diferències més grans entre els seus gimnasos (65 i 57 euros al mes, respectivament, entre els més cars i els més barats).

Quant a la relació qualitat-preu, cal assenyalar que en funció de les notes obtingudes pels 20 gimnasos més cars i els 20 més barats, sí que s’hi han trobat diferències. Així, els 20 gimnasos més cars dels 130 analitzats obtenen una nota mitjana de “bé” (6,2), mentre que els 20 més barats obtenen un exigu 3,6 (“malament”) com a nota mitjana. Per tant, es pot afirmar que sí que hi ha una relació nítida entre qualitat i preu dels gimnasos.
No obstant això, convé assenyalar una sèrie d’excepcions: entre els 20 gimnasos més barats hi ha un gimnàs que obté un 7,3 com a nota mitjana de les 4 variables analitzades. És a dir, es tracta d’un gimnàs amb una relació qualitat-preu molt atractiva, ubicat a Cadis. En canvi, només uns altres 3 gimnasos situats entre els 20 més barats aconsegueixen aprovar l’anàlisi (en els 3 casos la seva nota se situa al voltant del 5).

Respecte dels 20 gimnasos més cars, cal assenyalar que hi ha 5 gimnasos que no arriben a l’aprovat, és a dir, la seva relació qualitat-preu és molt baixa (són cars i no aproven el conjunt de les 4 variables analitzades). Tanmateix, 3 dels 20 gimnasos analitzats aconsegueixen una qualificació d'”excel.lent” (és a dir, tot i que es troben entre els més cars, la relació qualitat-preu és òptima).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions