Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Enquestades 1.050 persones de 9 comunitats autònomes sobre els seus hàbits de consum de medicaments i el seu ús racional : Medicaments: els consumidors els guarden, els reutilitzen i els aconsellen

 • Al 77% dels entrevistats, els sobra part del medicament una vegada que acaben el tractament prescrit pel metge, i un de cada dos els conserva a casa
 • El 72% ha pres alguna vegada medicines per iniciativa pròpia i sense visitar el metge
 • En alguna ocasió, el 19% ha aconsellat a familiars o amics medicines que necessitaven recepta mèdica

Visitem el metge?

Per iniciativa pròpia

Tot i que cada persona va a la consulta del metge una mitjana d’entre 5 i 7 vegades a l’any, l’automedicació és un hàbit freqüent en la nostra societat (fins i tot encara que després es consulti el metge). El SNS la defineix com el consum de medicaments, herbes i remeis casolans per iniciativa pròpia o per consell d’una altra persona, sense visitar el metge.

/imgs/20140901/tema-de-portada-4.jpg

En l’enquesta, es va comprovar que un 72% dels enquestats han pres algun medicament per iniciativa pròpia i sense consultar-ho amb el metge. Aquesta actitud és més freqüent entre els menors de 44 anys, els qui en general disposen de menys temps per a les seves activitats laborals o d’estudi. També entre els catalans i els navarresos i aquells amb un títol universitari o de postgrau.

Per a fer-ho, esgrimeixen dos motius principals: en primer lloc, perquè consideren que la majoria de vegades són problemes menors i van a la farmàcia perquè els aconsellin. En segon lloc, perquè són problemes de salut repetits.

En aquest sentit, l’OMS adverteix que una de les situacions que es pot qualificar com d’ús incorrecte dels medicaments és quan se’n fa un ús empíric basat en situacions anteriors. Quan un metge recomana un tractament, el SNS ressalta la necessitat d’advertir el pacient sobre el fet de no reutilitzar-lo i no emmagatzemar-lo tret d’autorització expressa (entre altres advertiments). I és que un dels mecanismes més habituals de l’automedicació consisteix en la nova presa de medicaments prescrits anteriorment per un metge.

L’última vegada

De les 760 persones consultades que van admetre prendre medicaments per iniciativa pròpia i sense consultar el metge, el 13% assegura que és un costum habitual. El 40% ho va fer fa menys d’un mes i en general, van ingerir un sol tipus de medicina.

Patien principalment tres mals: mals de cap, migranyes o cefalees; símptomes catarrals i gripals; i dolors osteomusculars. I en la majoria, prenien analgèsics i antiinflamatoris per tractar de curar-los; també anticatarrals i antigripals per als dos primers.

Finalment, el 86% va reconèixer que havia aprofitat medicaments que guardava a casa i només el 12% havia anat a la farmàcia a buscar-los. A un altre 3% li ho havia recomanat un familiar, amic o conegut. El 93% va dir que finalment havia resolt el problema de salut sense haver de consultar el metge.

Els antibiòtics són el tercer tipus de medicament que més van utilitzar els entrevistats per tractar els seus problemes de salut sense visitar el metge. Principalment per a infeccions, molèsties estomacals, problemes a la pell i mal de queixal. El 2009, la UE va llançar una campanya contra l’automedicació i la dispensació en farmàcies de medicaments sense recepta (aquest últim, segons l’organització de consumidors Facua, un problema comú a Espanya). I és que els experts asseguren que el nostre país és un dels territoris europeus amb més taxes de resistències a antibiòtics, així com amb uns índexs més alts de consum d’aquesta mena de fàrmacs.

Sense el consell del metge

En l’enquesta, es va comprovar que un 13% dels enquestats sempre tracta de solucionar els seus problemes de salut sense visitar el metge i el 59%, de vegades. Aquesta actitud la segueixen, sobretot, els homes, els menors de 44 anys i els que viuen a Catalunya.

Ho fan perquè consideren que el seu problema de salut és lleu, confien en els medicaments i tractaments que ja coneixen i també perquè tenen dificultats per a accedir a la consulta. El 28% assegura que mai du a terme aquest hàbit.

Tot i els riscos que comporta automedicar-se, el 99% dels enquestats diu que mai ha tingut problemes de salut per fer-ho. Només el 12% ha pres alguna vegada medicaments caducats per error i el 85% no tem els efectes secundaris que puguin empitjorar la seva salut. En canvi, no són conscients que hi hagi problemes associats al mal ús dels medicaments, com la resistència als antimicrobians (medicaments utilitzats per a tractar les infeccions causades per bacteris, fongs, paràsits i virus), el malbaratament de recursos, la pèrdua de confiança del pacient i les reaccions adverses amb altres substàncies i dependències.

A més, el 19% reconeix haver aconsellat a familiars o amics un medicament determinat que necessités prescripció mèdica. Ja el 2006, el Ministeri de Sanitat va llançar una campanya en la qual instava la població a no recomanar antibiòtics i altres medicaments que necessitessin prescripció mèdica per suposar un risc per a la salut.

Posar-hi remei

Els medicaments poden salvar-nos la vida, però sempre si es fa un ús racional i correcte. Aquests són alguns consells de la Conselleria de Salut del Govern d’Illes Balears durant el tractament i sobre l’automedicació:

Durant el tractament…

Consells:

 • Prendre la medicació receptada pel metge i seguir les seves recomanacions sobre com i quan cal prendre-la.
 • Conèixer la malaltia i la medicació que es pren.
 • Per a evitar oblits: fer una llista dels medicaments que cal prendre i quan, i associar les preses a una activitat diària (àpats, anar a dormir, etc.)
 • Seguir els consells sobre l’alimentació i l’activitat física.
 • En cas de possibles dubtes, sol.licitar informació a un professional sanitari.

Recomanacions:

 • No abandonar el tractament abans del temps indicat.
 • En cas d’oblidar una dosi, no s’ha de prendre el doble la següent vegada.
 • Quan viatgem, portem la medicació per a tots els dies del viatge juntament amb un informe de la malaltia i el tractament.

L’automedicació

Els medicaments poden causar efectes no desitjables en la salut i poden ser incompatibles amb altres medicaments que ja s’estiguin prenent. Abans de prendre un medicament per iniciativa pròpia, s’ha de consultar el metge o el farmacèutic.

Ús racional dels antiobiòtics:

 • Només són útils si s’utilitzen bé.
 • Sempre sota prescripció mèdica.
 • En la dosi correcta i durant el temps prescrit.
 • Mai en cas d’un refredat o una grip. Els antibiòtics no els curen.

Ús racional dels analgèsics o calmants:

 • Per al tractament del dolor, febre o símptomes del refredat podem utilitzar els que ja hem pres amb anterioritat. Si no millorem als pocs dies, hem de consultar-ho al metge o al farmacèutic.
 • Si els necessitem de forma habitual, consultem el metge o el farmacèutic.

Parlem amb el metge o el farmacèutic si…

 • Tenim dificultats en la presa o l’administració dels medicaments.
 • Hi ha sospites que el medicament no millora el problema de salut.
 • Percebem que el medicament està produint molèsties o efectes adversos.

No som metges:

 • No aconsellem medicaments a família, amics ni coneguts.
 • No ens deixem aconsellar per ningú que no sigui personal sanitari.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions