Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Enquestades 1.050 persones de 9 comunitats autònomes sobre els seus hàbits de consum de medicaments i el seu ús racional : Medicaments: els consumidors els guarden, els reutilitzen i els aconsellen

  • Al 77% dels entrevistats, els sobra part del medicament una vegada que acaben el tractament prescrit pel metge, i un de cada dos els conserva a casa
  • El 72% ha pres alguna vegada medicines per iniciativa pròpia i sense visitar el metge
  • En alguna ocasió, el 19% ha aconsellat a familiars o amics medicines que necessitaven recepta mèdica

Errors freqüents

Abans d’hora

Segons l’OMS, la meitat dels pacients no pren els medicaments correctament. Per això, la institució adverteix que utilitzar-los de manera indeguda pot tenir efectes nocius per al pacient, a més de constituir un malbaratament de recursos.

Tanmateix, la població entrevistada considera que l’ús i el consum de medicaments que fan són els correctes. De fet, durant l’enquesta, el 90% dels consumidors consultats assegura que quan el metge els prescriu un medicament, sempre prenen exactament les dosis que els recomana i durant el temps que ell ha establert. Tan sols un 6% admet que només ho fa de vegades i un altre 4% mai (en aquest punt destaquen els joves d’entre 18 i 24 anys). El centenar de persones que ho van confessar van esgrimir un únic motiu principal: “Sempre ho deixo quan em trobo bé”.

/imgs/20140901/tema-de-portada-2.jpg

En aquest sentit, es va preguntar concretament si l’últim any havien abandonat alguna vegada un tractament estipulat pel metge abans de l’indicat i sense consultar-li-ho: augmenta la proporció. El 14% dels entrevistats confessa que sí, una actitud més pròpia entre els homes i els joves d’entre 18 i 24 anys (ni més ni menys que el 29%). De nou, el seu argument principal és que se sentien bé.

Prospecte: lectura obligada

Abans de prendre un medicament, és aconsellable llegir el prospecte, ja que un consumidor desinformat influeix negativament en l’ús dels medicaments.

En l’enquesta, tan sols el 54% dels entrevistats va assegurar llegir-lo sempre. Sobretot eren les dones, les persones d’entre 25 i 44 anys i aquelles amb formació professional.

Un altre 22% confessava que només ho feia de vegades i un 24%, mai. Aquests últims eren, en una proporció més gran, homes d’entre 45 i 65 anys i sense estudis o amb educació obligatòria.

Entre les 800 persones que van afirmar llegir (sempre o de vegades) el prospecte dels medicaments abans de prendre’ls, el 81% es fixava habitualment en els efectes secundaris i el 78% en la dosi recomanada (la posologia). El nom comercial i la preparació eren les dues dades en què mai es fixaven, encara que la recomanació és llegir-ho tot.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions