Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Esports d'aventura : Malament en seguretat i en qualitat de servei

Es va estudiar la informació proporcionada per un centenar d'empreses d'esports d'aventura de tot el país. Els preus difereixen molt d'unes a altres.

Seguretat: queda molt per millorar

/imgs/20050301/tema02.jpg
Només 5 dels 13 dels esports estudiats aproven de mitjana en seguretat: són submarinisme, hidrotrineu, ràfting, descens de barrancs i alpinisme.

Requisits exigits: el 18% de les empreses no demana cap requisit als clients per a assegurar-se que es troben en bones condicions físiques i psicològiques (edat, estat físic, titulació o cursos realitzats, certificats mèdics…) i un 55% ho fa de forma excessivament bàsica. Les 13 modalitats esportives analitzades suspenen en aquest apartat.

Examen físic i psicològic als clients: el 21% de les empreses no avaluen si el client està preparat per a participar en l’activitat esportiva. Només el 23% n’imposa un control exhaustiu, i exigeix certificats mèdics o alguna titulació relacionada amb l’activitat. La resta es limita a preguntar i observar l’estat físic del client, sense fer-ne una valoració objectiva i completa: el 21% de les empreses es conforma amb una avaluació visual, mentre que el 35% en parla amb els clients.

Entrenament previ: només el 53% de les empreses realitza un entrenament previ amb els clients abans de disposar-se a la pràctica de l’esport. El surf d’estel aconsegueix la millor nota, seguit de la caiguda lliure, el descens de barrancs i l’hidrotrineu. Els esports que en surten més malparats són l’espeleologia, l’escalada, l’ala de pendent i el piragüisme: més de la meitat de les empreses que ofereixen aquestes activitats no fan un entrenament previ.

Monitors: en el 14% de les ocasions els monitors no acompanyen els clients quan realitzen les activitats. Així i tot, només en un 6% dels casos els monitors no disposen de la titulació i la preparació necessàries. Les activitats en què més mancances de titulació es van detectar entre els monitors van ser en la caiguda lliure i el surf d’estel, seguides de l’espeleologia. El salt de pont va aconseguir l’aprovat i la resta d’activitats van superar àmpliament aquest apartat.

Control meteorològic: només el 14% de les empreses disposen dels serveis d’una entitat especialitzada que els facilite informació metereològica concreta i relacionada amb l’activitat i que afecte la zona geogràfica en què es practicarà. Sis de cada deu es limiten a un control primari (consulten la previsió del temps en la televisió o en Internet) i gairebé una de cada deu ni tan sols s’informa sobre aquesta matèria, segons van reconèixer a aquesta revista. Tots els esports d’aventura suspenen en aquest element de prevenció, si bé el salt de pont, l’ala delta, el surf d’estel i l’ala de pendent són els que ho fan de manera menys generalitzada.

Material d’emergència: encara que nou de cada deu empreses porten una farmaciola a les activitats, només sis de cada deu inclouen en l’equipatge algun element de comunicació, com ara un telèfon mòbil o walkie-talkies. Quant a altres aspectes de seguretat, només el 18% porten material de rescat, el 7% disposen d’aliments energètics, el 5% duen brúixola, el 4% porten mapes i el 3 disposen de prismàtics i manta tèrmica. Les activitats en què més es descuida aquest apartat són la caiguda lliure, l’ala delta, el surf d’estel, l’ala de pendent i el submarinisme, que suspenen amb un malament. La resta d’esports d’aventura analitzats es queden a les portes de l’aprovat.

Assegurança de responsabilitat civil: totes asseguren que disposen d’aquesta assegurança, obligatòria en aquest tipus d’activitats, però només 3 de cada 4 afirmen oferir una assegurança d’assistència sanitària per a accident, no obligatòria però molt recomanable. Per activitats, la pitjor nota en aquest apartat va ser per al surf d’estel, que aprova amb un discret acceptable. La caiguda lliure, l’ala delta i l’ala de pendent van arribar al bé, i la resta va aconseguir un “molt bé”.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions