Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Hipoteca inversa : L'habitatge, un capital al qual recórrer en la vellesa

Un nou producte financer, la pensió hipotecària, millora el nivell de vida de la gent gran sense que després de la seua mort els hereus perden forçosament l'habitatge

Assegurança de Rendes Vitalícies

És obligatori contractar-la? No. En principi es pot formalitzar una hipoteca inversa sense contractar aquesta pòlissa, que té com a finalitat assegurar que el client cobre mensualment la renda per a tota la vida.

És aconsellable? Sí. Totes les entitats bancàries que ofereixen la hipoteca inversa coincideixen i insisteixen que els clients s’acullen a aquesta assegurança.

Què passa si el titular es mor abans que vença el termini fixat en el contracte de la hipoteca inversa? Si s’ha contractat l’assegurança de rendes vitalícies i el titular es mor, per exemple, al cap de cinc anys d’haver firmat la hipoteca inversa (que tenia un termini de 15 anys), els hereus rebran la part proporcional de la prima que en el seu moment aquesta persona gran va pagar. Aquesta part la calcula el banc, d’acord amb la renda rebuda pel titular i el termini fixat.

Si no s’ha contractat l’assegurança de rendes vitalícies i el titular es mor abans que vença el termini de la hipoteca inversa, els hereus únicament hauran de fer front al deute contret amb el banc, en funció del nombre d’anys que el titular s’haja beneficiat de la renda. En aquest cas s’han estalviat la despesa més important que comporta aquest tipus d’hipoteca sense cap conseqüència negativa.

I si es mor després? Si una persona amb 70 anys contracta una hipoteca per 15 anys amb una assegurança de rendes vitalícies i viu fins als 92 anys, aquesta assegurança li permetrà continuar cobrant la mateixa renda mensual a partir dels 85 anys, encara que la hipoteca haja vençut i podrà continuar vivint al seu propi pis.

/imgs/20060601/img.informe.02.jpg

Ara bé, aquesta mateixa persona que sobreviu al termini contractat de la hipoteca inversa, però que no ha contractat l’assegurança de rendes vitalícies, es troba amb la realitat següent: ha superat la barrera dels 85 anys, li suprimeixen la renda que durant 15 anys ha rebut mensualment i es veu en l’obligació de fer front a un deute amb el banc. Per a saldar aquest deute haurà de vendre el pis o trobar recursos financers per altres vies o, en última instància, l’habitatge passaria a ser propietat de l’entitat financera.

Avantatges. El principal avantatge de contractar aquesta assegurança, associada a la hipoteca inversa, és que es garanteix que el titular d’aquesta pensió hipotecària cobre durant tota la vida una renda, independentment que haja superat el termini establert en la hipoteca.

Inconvenients. El gran inconvenient és l’elevat preu que una persona ja molt gran ha de desemborsar en contractar la hipoteca inversa. El pagament per aquesta assegurança depèn de l’edat, el sexe i l’esperança de vida. A igual edat, les dones paguen més prima per l’assegurança que els homes pel fet que la seua mitjana d’esperança de vida és superior. De la mateixa manera, la seua renda vitalícia mensual serà una mica inferior que la de l’home (sempre si comparem dos individus que contracten aquesta assegurança a una mateixa edat). La despesa de formalització de l’assegurança de rendes vitalícies pot arribar al 6% del valor de taxació del pis.

Com es pot contractar? A través de l’entitat bancària amb què es formalitza la hipoteca inversa.

Modalitats de contractació

El reduït mercat financer que de moment ofereix aquest producte es limita a Caixa Terrassa, Ibercaja, Caja Navarra, BBVA, Caixa Sabadell, Caixa Galicia i Caja de Ahorros de la Inmaculada (CAI). Els préstecs que ofereixen es classifiquen en funció dels terminis de venciment, que també condicionen la quantitat de la renda:

  • Limitat: si s’acorda firmar una hipoteca inversa per un període de temps limitat, per exemple, entre 10 anys i 15 anys, la renda mensual serà superior, encara que deixarà de ser abonada quan el període estipulat haja vençut.
  • Vitalici: la mensualitat que es rep és menor, però la renda es continuarà rebent mentre el titular de la hipoteca visca.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions