Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Enquestades 1.200 persones de 65 a 80 anys per conèixer els seus hàbits i les seves dificultats en el consum de productes alimentaris : Les persones grans es preocupen per la seva alimentació i es cuiden

 • Al voltant del 90% dels entrevistats consumeix pa, cereals i llet tots els dies. El 85% també fruita. El 86% no pren aperitius, sucres ni brioixeria industrial i el 74%, tampoc productes precuinats
 • El 51% complementa la dieta amb aliments funcionals o modificats per millorar la seva qualitat de vida i prevenir o pal.liar les malalties
 • Només un 5% afirma tenir problemes per seguir una alimentació correcta, però el 10% admet saltar-se algun àpat

Com menja exactament la nostra gent gran?

Pa, cereals, llet i fruita cada dia

En l’enquesta, el 95% de les persones més grans de 65 anys consultades asseguren menjar pa i cereals diàriament, i el 92% també llet. A més, el 85% incorpora fruita a la dieta diària. En el cas de les verdures, les hortalisses i els tubercles, només el 57% manifesta consumir-ne tots els dies i el 29% en fa tres o quatre preses setmanals.

Els llegums se solen prendre una o dues vegades per setmana, tal com indica el 79% dels consultats. D’altra banda, les carns i els seus derivats, i el peix o el marisc es mengen preferentment una o dues vegades per setmana, com assenyala el 61% i 55%, respectivament. Així mateix, els ous es consumeixen en la majoria entre 1 i 2 vegades a la setmana. Finalment, els productes precuinats o preparats no els interessen. De fet, el 74% assegura que no en pren. Tampoc els aperitius o els sucres i la brioixeria industrial formen part del seu cistell d’anar a comprar. El 86% mai no en consumeix o ho fa esporàdicament.

La dieta es complementa

De vegades, les persones grans complementen la dieta amb productes funcionals o modificats. El 51% de les persones consultades en pren amb l’objectiu de millorar la seva qualitat de vida i per prevenir o pal.liar els símptomes de malalties.

Aquesta preocupació per complementar la dieta té més incidència entre els més joves, dels 65 als 69 anys. Després, a partir dels 70 anys, cau. D’altra banda, les dones també són les més interessades en aquest consum, així com els qui disposen d’un nivell més alt de renda mensual.

I quin tipus de productes generen més interès? Els productes baixos en sal (n’adquireixen el 25% dels qui complementen la dieta) i els baixos en greixos (el 23%). A més, hi ha un altre tipus d’articles que tenen rellevància per a aquests consumidors: els productes enriquits amb calci, amb Omega-3, els que ajuden a combatre el colesterol i els que milloren les defenses.

Poques dificultats

La majoria dels consumidors grans consultats considera que no té problemes per seguir una dieta rica que combini diferents grups d’aliments. Només un 5% dels consultats aprecia algun tipus de limitació.

El perfil de la persona més gran de 65 anys que té problemes per seguir una alimentació correcta és més femení que masculí, disposa d’una menor renda mensual (per sota dels 600 euros), valora el seu estat de salut com de dolent o molt dolent, manca d’estudis i viu en llars formades per membres diversos, aquells que no són descendents directes o que comporten altres fórmules de convivència.

Entre els motius principals que esgrimeixen les persones grans que no aconsegueixen tenir una alimentació correcta destaca l’encariment del nivell de vida (així ho suggereix el 52% de les persones entrevistades amb dificultats) o la pèrdua de gana o patir anorèxia (un 21%).

Aquests arguments varien en funció del sexe. Mentre que els homes addueixen principalment la falta de gana o la pèrdua d’interès pel menjar, així com el desconeixement de com preparar-lo, les dones se centren en dificultats econòmiques com la principal limitació.

Dejunis

El dèficit nutricional també pot ser provocat pel dejuni. Gairebé un de cada deu entrevistats reconeix saltar-se algun àpat, un problema que té més incidència a partir dels 70 anys.

Hi ha factors psicosocials que acompanyen el fet de saltar-se un dels àpats principals del dia, ja que es produeix en més gran manera entre les persones que viuen soles o les que formen llars amb membres diversos. També entre els qui presenten un deteriorament de la salut més notable.

Els qui prescindeixen d’alguna ingesta bàsica ho fan en la majoria de forma esporàdica, si bé un 15% redueix la presa de productes tots els dies o gairebé tots. Aquest grup de risc representa, en el conjunt d’entrevistats, un reduït 1,4% de la població més gran de 65 anys.

Els motius per saltar-se algun àpat tenen a veure, sobretot, amb la falta de gana o amb la mandra de cuinar només per a una persona. També els problemes digestius incideixen en l’eliminació dels sopars o en les dificultats per agafar el son, fruit de males digestions.

Grans superfícies: més accessibilitat i usabilitat

Entre els 65 i els 75 anys, la compra es complica a mesura que minven les capacitats visuals, de mobilitat i de força. Els problemes estan relacionats principalment amb l’accessibilitat i la usabilitat dels espais comercials. Per àrees, del total de persones grans consultades:

Accés a la informació al client

 • El 43% indica haver tingut problemes per llegir la informació sobre els productes disponibles en els envasos i un 41%, les etiquetes de preus.
 • El sistema d’etiquetatge i els cartells d’ofertes i promocions són, al seu parer, cada vegada més complexos, fet que provoca que un de cada quatre entrevistats hagi tingut dificultats de comprensió alguna vegada.

Espai comercial

 • El 20% ha sentit la necessitat de fer servir el lavabo i el 17% de descansar mentre feia les compres.

Transport i accés a productes

 • El 25% manifesta que li ha estat impossible accedir a algun producte situat als prestatges inferiors d’un establiment i un 32%, als superiors.
 • Un 24% ha tingut problemes per transportar els productes als carretons o als cistells de l’establiment.
 • Un 20% té dificultats per col.locar els productes del cistell a les cintes de la caixa. Suposa elevar pes producte a producte.
 • El transport de les compres al propi domicili és una altra de les barreres per al 22%.

Envasos de productes

 • El 22% manifesta problemes a l’hora d’obrir alguns envasos, com les conserves i les llaunes, per falta de força i habilitat.
 • Un 15% ha esmentat l’inconvenient d’agafar determinats envasos de superfície llisa que no tenen anses.
 • El 57% no adquireix productes frescos en safates o racions envasades.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions