Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Gosseres: analitzades les instal·lacions gestionades, contractades o subvencionades a 18 capitals espanyoles : Les gosseres ofereixen un servei acceptable, però necessiten millores en informació i serveis

- La netedat i la seguretat, el millor d'aquestes instal·lacions
- L'abandó d'un animal pot costar al seu propietari fins a 210 euros i l'adopció, 85 euros
- S'han trobat grans diferències entre unes ciutats i unes altres
- Només en quatre centres dels 18 visitats reconeixen sacrificar els animals

Animals sense lligar i en habitacles amplis

En l’apartat d’infraestructures, els tècnics de la revista van avaluar les instal·lacions dels centres: si disposen de sala veterinària (igual com la dotació d’aquesta estança), si han habilitat una zona exterior on els animals puguin passejar, les característiques dels habitacles on es troben aquestes mascotes o si admeten races perilloses. La valoració mitjana dels 18 centres visitats va ser bona. Cap no suspèn i els de Barcelona, Madrid i Sant Sebastià obtenen una qualificació de “molt bé”. En tots aquests, els animals es troben en gàbies i casetes que disposen d’habitacle interior i una zona exterior, amb el seu recipient per al menjar i l’aigua. Només a Valladolid i Saragossa no s’admeten animals perillosos en les seves instal·lacions, mentre que en sis dels que sí que n’acullen (Vitòria, València, Sant Sebastià, Granada, Barcelona i la Corunya) no estan preparats amb espais o instal·lacions especials per a ells, per la qual cosa han de conviure amb les altres mascotes del centre.

És essencial que aquests espais siguin prou amplis perquè l’animal o els animals s’hi trobin còmodes, màxima que es compleix en tots els casos, tret dels centres de Còrdova i Múrcia. En tots aquests, els animals només es lliguen quan surten a l’exterior. És convenient que els gossos puguin abandonar les seves gàbies almenys una hora o 30 minuts al dia perquè juguin o facin exercici en un espai habilitat per a aquest fi. Tanmateix, els tècnics de CONSUMER EROSKI van observar que als centres de la Corunya, Bilbao, Còrdova, Oviedo i Pamplona no disposen d’aquest espai o, en el cas que tinguin uns metres quadrats de zona verda, no s’utilitzen amb aquesta finalitat. Els que sí que disposen d’aquesta zona la mantenen en bones condicions, amb una il·luminació adequada i amb un tanca exterior segura.

15 dels 18 albergs municipals examinats tenen consulta veterinària. En els tres restants (Vitòria, Oviedo i Granada), els animals reben les cures de clíniques veterinàries privades. No obstant això, només en tres de cada quatre instal·lacions municipals es practicava de forma periòdica un control veterinari i en una proporció una mica més baixa (en dues de cada tres) se segueix un calendari rigorós de vacunació dels animals que acullen.

La higiene i la netedat del recinte es van qualificar com a bones, encara que s’hi han constatat diferències notables. Tres de cada quatre responsables d’aquests centres afirmen que netegen i desinfecten aquestes estances una vegada al dia. A Sant Sebastià i a València, aquesta tasca es repeteix al matí i al vespre (dues vegades al dia) i a Cadis consideren suficient netejar i desinfectar aquests habitacles cada dos dies. Així, i en una ullada general al recinte on es troben els gossos i gats del centre, les condicions de netedat van ser correctes en la majoria, excepte una mica de brutícia observada a Còrdova, Múrcia i Oviedo. El mateix passa amb la temperatura d’aquests espais. Pel que fa a les olors desagradables en aquestes gàbies, es van registrar als centres visitats a Barcelona, Bilbao, Oviedo i Vitòria.

Menys constant i minuciosa és la freqüència en les tasques de neteja de la resta d’instal·lacions del centre de protecció animal. Aquesta tasca es fa cada dia o dos dies excepte en el cas del centre de València, on reconeixen que netegen i desinfecten aquestes instal·lacions comunes una vegada a la setmana. En matèria de seguretat, set dels 18 centres van obtenir un “molt bé”, sis no modifiquen la mitjana nacional (un “bé”), tres han de conformar-se amb un ajustat “acceptable” i a la Corunya i Oviedo no aconsegueixen escapar d’un greu “malament”.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions