Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Viatges combinats : Les condicions que figuren al contracte de viatge, la clau per exigir

Per evitar problemes, el més eficaç és planificar les vacances i conèixer els nostres drets en cas que l'agència incompleixi les condicions fixades al contracte

Vocabulari bàsic

 • Viatge combinat: a un preu global es posen a disposició de l’usuari dos o més d’aquests elements: transport, allotjament i altres serveis turístics, sempre que la durada de la prestació sigui superior a 24 hores o que inclogui una nit d’estada.
 • Agència organitzadora (majorista): la que habitualment organitza viatges combinats i els comercialitza directament o per mitjà d’una agència detallista.
 • Agència detallista (minorista): la que ven viatges combinats.
 • Causa de força major: circumstàncies anormals i imprevisibles que concorren abans o durant el viatge, les conseqüències de les quals no s¿haurien pogut evitar (per part de l’agència o del consumidor) encara que s¿hagués actuat amb la diligència deguda. Els casos més comuns són: defunció o hospitalització d’un familiar o del client mateix, conflictes bèl·lics o socials imprevisibles, desastres naturals (inundacions, terratrèmols) o condicions meteorològiques molt adverses.

HOTELS – Què hem de saber…

Pagaments anticipats per reserva

 • /imgs/20010601/tema03.jpgEl consumidor podrà ser obligat a pagar una paga i senyal a un hotel per les reserves de períodes de menys de deu dies, però l’import no superarà el cost d’un dia d’habitació.
 • Si la reserva és per a més de deu dies, la paga i senyal podrà assolir l’equivalent a la quantitat d’un dia d’habitació per cada deu dies o fracció d’aquest període.
 • Si es vol anul·lar una reserva sense suportar càrregues en concepte d’anul·lació, s¿ha de fer abans que transcorrin set dies des de la reserva: passat aquest temps el client haurà de pagar els costos de l’anul·lació. Aquest cost, però, no serà superior a l’import total de la reserva.

Suplements dels preus

En contractar els serveis d’un hotel o pensió, el client pot sol·licitar que s’instal·lin llits supletoris o serveis no inclosos al contracte. En aquest cas:

 • L’hotel no podrà cobrar un import superior al 60% del preu de l’habitació senzilla ni del 35% de la doble.
 • Si es precisa un bressol per a un infant menor de dos anys, no es podrà cobrar per aquest servei. Aquest dret assisteix els pares i l’hotel no s¿hi pot negar. Si l’establiment hoteler intenta cobrar a l’hoste l’import d’un llit supletori pel bressol, és convenient recórrer als fulls de reclamació o a organismes de consum de la comunitat autònoma de la qual es tracti.

Responsabilitat en cas de robatori

La responsabilitat dels hotelers neix pel mer fet d’allotjar l’hoste, sense necessitat d’un contracte de dipòsit previ i sense requerir l’acceptació de l’hoteler.

 • Això no obstant, convé comunicar a l’hotel el valor dels béns, ja que en cas de robatori aquest podrà al·legar el seu desconeixement i alliberar-se de responsabilitat.
 • S’han de complir les normes i recomanacions de seguretat de l’hotel. Si aconsella que es dipositin els objectes de valor a la caixa forta, però no es fa així i es produeix un robatori, no hi haurà possibilitat d’indemnitzacions.

Com reclamar el robatori

Cal distingir entre dues situacions:

 • Si el robatori es produeix a l’interior de l’habitació, la reclamació té poques possibilitats de prosperar: serà difícil demostrar que els diners o les joies es trobaven allà. S’aconsella presentar una denúncia a la policia i reclamar, encara que a l’hotel regeixi la indicació que no es fa responsable dels danys.
 • Si s¿ha produït a la caixa forta de l’habitació i l’hotel en principi no sen fa càrrec convé demostrar el que s’ha robat i el fet que es van seguir totes les instruccions proposades per l’hotel.
 • En general, els hotels no responen en cas de robatori a mà armada o un altre supòsit de força major.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions