Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Enquestats més de 800 responsables de la llar i consumidors de productes lactis per a conèixer els seus hàbits respecte d'aquest tipus d'aliments i el seu coneixement dels segells de qualitat i garantia que porten : Lactis: es consumeixen sense conèixer el seu valor

El 91% dels entrevistats assegura que tots els membres de la seva família prenen llet o algun altre producte lacti, però el 65% no coneix el segell PLS que porten els productes lactis i que certifica l'alt valor nutritiu, la identificació de l'origen i la sostenibilitat en tota la cadena de valor

Coneixement i confiança en el segell PLS

Coneixement i confiança

/imgs/20180201/produccion-sostenible-verde.jpg

Quatre anys més tard (l’enquesta es va fer al novembre de 2017), EROSKI CONSUMER ha volgut analitzar el coneixement que els consumidors tenen del segell PLS. Tanmateix, dos de cada tres enquestats confirmen que no coneixen el logotip.

Entre els qui sí que el coneixen (el 35% dels entrevistats), el 82% assegura haver-lo vist en els envasos dels productes lactis que adquireix i tan sols un 16% també n’ha sentit a parlar als mitjans de comunicació tradicionals (mitjans impresos, televisió o ràdio) o a les xarxes socials.

I els enquestats coneixen el seu significat? Un 24% reconeix que el desconeix i, fins i tot, alguns asseguren que no els interessa saber-ho. En canvi, un altre 66% esmenta algun dels tres aspectes que el segell PLS representa: que el producte amb aquest logotip és d’alt valor nutritiu, la garantia d’oferir una millor identificació i coneixement de l’origen de la llet i d’altres productes lactis; o la certificació de la sostenibilitat del producte en tota la cadena de valor. Un 3% confon el segell amb el que indica que es tracta d’un producte ecològic.

Malgrat tot, una vegada coneguts els objectius del segell PLS, al 63% dels enquestats els genera molta confiança perquè certifica la sostenibilitat de tota la cadena de valor i perquè indica que és un producte d’alt valor nutritiu. Només al 9% no els inspira cap confiança i al 28%, tan sols una mica.

Altres sistemes de protecció

EROSKI CONSUMER també va voler saber si els enquestats coneixien altres tipus de logotips relacionats amb l’alimentació. Pel que fa a la qualitat del producte, a penes un 21% coneixia el segell EGT d’Especialitats Tradicionals Garantides, un 44% el d’IGP o Indicació Geogràfica Protegida i un 54% el de DOP o Denominació d’Origen Protegida.

Es tracta de denominacions de qualitat; és a dir, mecanismes de protecció i conservació de certs productes agroalimentaris d’origen espanyol. Els segells DOP i IGP d’un producte agrari o alimentari, a més d’assegurar i garantir productes de qualitat diferenciada, també informen sobre l’origen geogràfic, la tradició, les matèries primeres i, fins i tot, els procediments de producció, transformació o comercialització. Atorguen al producte un valor singular. D’altra banda, l’EGT no fa referència a l’origen, sinó que té per objectiu protegir una composició tradicional del producte o una forma de producció tradicional.

Quant a la producció ecològica, el 58% dels enquestats coneix el segell que engloba aquells productes que apleguen un recull de tècniques agropecuàries que exclouen, normalment, l’ús de productes químics amb la finalitat de preservar el medi ambient, mantenir o augmentar la fertilitat del sòl i proporcionar aliments amb totes les seves propietats naturals. I la mateixa proporció d’entrevistats coneix el segell MSC de pesca sostenible, que té per objectiu avaluar si una pesqueria està ben gestionada i és sostenible, basant-se en 3 principis: que l’activitat pesquera asseguri que es pot continuar indefinidament, que les operacions pesqueres es gestionin de manera que mantinguin l’estructura, la productivitat, la funció i la diversitat de l’ecosistema; i que la pesqueria compleixi les lleis pertinents i que tingui un sistema de gestió eficaç que pugui reaccionar a qualsevol canvi que es produeixi.

Finalment, un 73% dels entrevistats coneix el Semàfor Nutricional d’Eroski, un etiquetatge pioner a Espanya que ofereix informació clara i senzilla sobre el valor energètic i nutricional dels seus productes mitjançant un sistema de colors. D’aquesta manera, es busca ajudar el consumidor a dissenyar una dieta equilibrada.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions