Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Enquestats més de 800 responsables de la llar i consumidors de productes lactis per a conèixer els seus hàbits respecte d'aquest tipus d'aliments i el seu coneixement dels segells de qualitat i garantia que porten : Lactis: es consumeixen sense conèixer el seu valor

El 91% dels entrevistats assegura que tots els membres de la seva família prenen llet o algun altre producte lacti, però el 65% no coneix el segell PLS que porten els productes lactis i que certifica l'alt valor nutritiu, la identificació de l'origen i la sostenibilitat en tota la cadena de valor

Consum i valor lacti

Consum

/imgs/20180201/consumo-lacteo.jpg

La llet i els productes lactis estan molt presents a les llars dels enquestats. De fet, en el 91% dels casos tots els membres de la família prenen llet o algun altre producte lacti.

Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), cada llar va prendre el 2016 una mitjana de 65 litres de llet sencera i 104 litres de llet semidesnatada i desnatada. També van prendre 42 litres de iogurts i llets fermentades, 16 quilos de formatge i mató i 18 quilos d’altres productes elaborats amb llet, com ara nata, natilles, arròs amb llet, batuts, gelats, etc.

Quant a la freqüència per tipus de producte, el 52% dels entrevistats assegura que consumeix llet unes quantes vegades al dia, mentre que un 38% ho fa una vegada. La resta, un 10%, tan sols pren llet una vegada a la setmana o amb una freqüència inferior, entre 2 i 6 vegades per setmana.

En el cas dels altres productes lactis (formatge, iogurts o similars), les freqüències baixen una mica. Un 43% assegura que pren aquest tipus d’aliments unes quantes vegades al dia i un 35%, una sola vegada. Per la seva banda, un de cada cinc enquestats diu que consumeix productes lactis una vegada a la setmana o entre 2 i 6 vegades a la setmana.

I és que els lactis són aliments amb qualitats nutritives excel·lents, essencials per a la salut en cada etapa de la vida. La llet, per exemple, és rica en proteïnes d’alta qualitat, calci, vitamines liposolubles A i D i vitamines del complex B. D’altra banda, els derivats lactis (iogurt, batut, quallada, gelat, quefir o formatge) són aliments fàcils de digerir i de consumir. En els dos casos, es tracta d’aliments especialment importants en períodes de creixement i desenvolupament (infància i adolescència) i en situacions fisiològiques concretes (embaràs i lactància).

La Societat Espanyola de Nutrició Comunitària (SENC) i la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (semFYC) recomanen que els nens prenguin de 2 a 3 racions diàries de lactis (de 200 ml cadascuna), entre 2 i 4 racions (de 250 ml cadascuna) els adults i 3 racions al dia (també de 250 ml cadascuna) les persones grans. Això sí, el consum de llet no ha de desplaçar la ingesta d’aliments d’origen vegetal poc processats, com ara fruita fresca, hortalisses, fruita seca o llegums.

G1es

Valor del lacti

La llet és, en general, un producte molt apreciat per la població. Segons l’Enquesta de Pressupostos Familiars de l’INE, cada llar es va gastar el 2016 prop de 52 euros de mitjana en la llet sencera i 79 euros en la desnatada.

La qualitat nutricional de la llet és el que principalment valora el 60% dels enquestats per EROSKI CONSUMER i el sabor el 21%. Un altre 9% dona importància a l’origen i un 5%, respectivament, al preu final i a la forma de producció.

Una cosa similar ocorre amb els productes lactis. Un 52% valora principalment la qualitat nutricional, però un 34% (una proporció més alta que la de la llet) dona importància al sabor. La resta de factors, forma de producció, origen i preu final, són fonamentals en aquest tipus de productes per a un 4%, respectivament.

En aquest sentit, els entrevistats posen nota a la influència d’aquest tipus de factors a l’hora de seleccionar i d’adquirir la llet. En una escala de l’1 al 5 (on 1 és el valor mínim i 5 el màxim), el sabor i la qualitat nutricional obtenen una puntuació mitjana de 4; l’origen un 3,5; i la forma de producció i el preu final un 3,3. Quant als productes lactis, les valoracions mitjanes són iguals.

G2es

Segell PLS

El 2013, el MAPAMA va signar un conveni de col·laboració amb indústries làcties i empreses de distribució amb l’objectiu de cooperar a favor del sector lacti espanyol per a aconseguir un funcionament eficient i sostenible de les cadenes de valor de la llet i dels productes lactis. D’aquesta manera, es buscava millorar la percepció del consumidor dels productes lactis com a productes d’alt valor nutritiu i qualitat, i garantir la sostenibilitat del sector a llarg termini.

Entre altres mesures, es va crear el segell PLS (“Productes Lactis Sostenibles”), que coordina els conceptes d’origen, sostenibilitat i transparència per al consumidor. D’una banda, la indústria làctia es comprometia a identificar l’origen espanyol de la llet als envasos on figurés el logotip PLS. D’altra banda, les empreses de distribució alimentària desenvoluparien actuacions destinades a millorar la percepció del consumidor respecte dels productes lactis, com a productes d’alt valor nutritiu i de qualitat. I, finalment, el MAPAMA es comprometia a donar a conèixer el programa “Productes Lactis Sostenibles”.

G3es

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions