Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

El 40% de les estacions d'esquí del nostre país, analitzades : La seguretat a les pistes, escassa

Les estacions ofereixen una qualitat de servei satisfactòria, però l'esquiabilitat de les pistes és amb freqüència mediocre

Sobre la roba d'esquí, quatre coses

 • L’esquí alpí és un esport tècnic que exigeix roba cara. És difícil encertar, deixem-nos assessorar. o Les peces han de ser calentes, impermeables i còmodes.
 • Els pantalons, impermeables i transpirables.
 • Els guants, impermeables i calents. Combaten el risc de congelació i protegeixen de les caigudes sobre la neu, pedres o gel.
 • Les ulleres de qualitat ens protegeixen dels raigs ultraviolats i de les rufagues. La reverberació de la neu multiplica l’efecte solar.
 • Cremes de protecció solar: s’apliquen a la cara i als llavis i eviten cremades solars i insolacions.
 • Gorres i orelleres: per a quan fa molt de fred, rufaga o per quan viatgem en un telecadira ombrívol.

El material per esquiar

 • Les botes. Les botes són el material més important i és vital encertar el número. Els criteris per adquirir-les són: comoditat, estanquitat, tanca, preu, aïllament, angle d’inclinació, pes i estètica. No s’ha de fer servir una bota d’un peu més gran que el nostre. S’han d’ajustar a la cama i al peu sense que facin mal ni molestin. Per escollir-les bé, cal guiar-se pels consells d’un expert.
 • Les fixacions. Mecanisme pel qual la bota es fixa a la planxa d’esquí. Han de permetre l’equilibri entre la unió de la bota i la planxa d’esquí en tots els terrenys i davant diferents nivells de pressió, com també la sortida de la bota davant una torsió inesperada o determinada prèviament per la fixació, per tal de protegir el genoll de l’esquiador d’una lesió. Les ha d’instal·lar un especialista. Per a un principiant, n’hi ha prou amb unes fixacions de nivell mitjà-alt i no de competició, perquè aquestes últimes agafen millor i es deixen anar amb més dificultat, cosa poc convenient per a un principiant.
 • Els esquís o les planxes. Escollir les planxes és complicat. Hi ha tants models com modalitats: eslàlom gegant, eslàloms, mixtos, travesses, esquí extrem, etc. Un debutant ha de començar amb planxes curtes i de model mixt. Una planxa gran, tot i que és més estable, és més veloç i més difícil de controlar als girs. El tipus de planxa de l’esquiador avançat o intermedi anirà en funció de la modalitat que prefereixi. Hi ha esquís tipus càrving o semicàrving que fan més fàcils els girs. La punta dels segons és més ampla que la dels primers, a més de tenir diferent la part de darrere. A l’hora de llogar esquís, cal comprovar l’estat de les soles i dels cantells. L’aspecte de la serigrafia és un bon indicatiu del grau d’ús de les planxes.
 • Els pals. S’utilitzen per equilibrar el vaivé de l’esquiador i serveixen de suport en els girs. La mesura exacta serà la que permeti de recolzar el pal al terra pel mànec subjectant-lo per sota de la volandera, de manera que el braç quedi en un angle de noranta graus.

Per esquiar sense arruïnar-nos

 • Abans de comprar botes, planxes amb fixacions i pals, pensem en l’opció del lloguer. És un material car (un equip de qualitat mitjana pot suposar de 55.000 a 65.000 pessetes) i hem de sospesar si amortitzarem la inversió. Si ho fem, esperem a les rebaixes o a ofertes especials. Aquest és un mercat molt canviant on les gangues abunden.
 • Una altra alternativa: comprar material usat, hi ha ofertes molt interessants. No és difícil trobar (a botigues de segona mà, diaris gratuïts i fins i tot a botigues especialitzades en esquí) material en bon estat al 60% del seu preu original.
 • Per a debutants, infants i famílies que esquien només de tant en tant, no hi ha dubte: el lloguer és la millor opció. Calculem un cost d’unes 2.200 pesseta/dia per adult i equip complet, i unes 1.800 pessetes per nen. Si només es lloguen les botes, el cost per a un adult serà d’unes 1.000 pessetes/dia i si es lloguen només les planxes amb fixacions i pals, unes 1.700-2.000 pessetes/dia.
 • És més barat i còmode llogar a les pistes d’esquí que a la ciutat, encara que a la ciutat l’opció és més gran. L’inconvenient: que a l’estació no quedin botes o esquís adaptats a l’usuari.
 • Quant a la roba específica d’esquí (anorac, pantaló, folre polar…) i els complements (guants, ulleres de sol…), abans de comprar-los, pensem si esquiar serà o no cosa d’una o dues vegades l’any. Si no pensem esquiar amb certa freqüència, demanem la roba prestada o esquiem quan les condicions meteorològiques no exigeixen roba molt específica.
 • Els viatges fins a l’estació, si són amb cotxe, que ho siguin compartits amb diverses persones. El més barat, l’autobús. Hi ha moltes ofertes a gairebé totes les ciutats.
 • Allotjament: el més barat són els refugis de muntanya i els albergs, però no són massa còmodes. Una altra opció econòmica: apartaments compartits amb diverses persones. També hi ha hotels o pensions assequibles a prop de les estacions d’esquí, però estan molt sol·licitats, per la qual cosa cal afanyar-se i reservar-los amb antelació.
 • Portem de casa carns fredes, galetes, fruita i begudes per dinar a la mateixa estació. Els restaurants i bars de l’estació surten cars.
 • Per escollir l’estació, valorem la distància que hi ha des de casa (atenció amb el preu de l’autobús, o del combustible i de les autopistes…) i del preu de l’abonament. Entre una estació i una altra hi ha diferències de fins a 1.700 pessetes/dia.
 • Si hi anem per a dos dies, recordem fixar-nos si hi ha descompte en l’abonament en comprar un abonament per a dos dies. Ens podem estalviar fins a 500 pessetes.
 • Si recorrem a monitors, ens hem d’assabentar de quin és el millor, més didàctic i agradable. Pagar-lo entre diverses persones d’un nivell d’esquí similar surt més econòmic i compensa.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions