Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Centres d'aprimament: analitzats 110 establiments en 18 ciutats de tot el país : La meitat dels centres analitzats recomanen un tractament dietètic basat únicament en productes estrella

Gairebé un de cada quatre professionals que atenen aquestes consultes dietètiques no disposen de formació qualificada

Productes estrella: els reis del tractament

/imgs/20110601/tema5.jpg
El client que va a aquests centres d’aprimament busca que, una vegada fetes totes les proves, se li expliqui amb detall en què consisteix el tractament dietètic. Els tècnics d’EROSKI CONSUMER van comprovar que el 36% dels professionals ofereix una informació acceptable sobre els possibles tractaments. A més, és necessari destacar que un 47% dels centres (similar a l’estudi de l’any 2007) recorre als tractaments basats en productes estrella, un aspecte que, directament, els penalitza en l’anàlisi d’aquesta revista perquè aquests tractaments ni ensenyen hàbits alimentaris correctes ni serveixen per mantenir a llarg termini la reducció de pes. Així, ocorre en set centres de Barcelona; cinc de Bilbao i Sevilla; quatre de Madrid, Alacant, Saragossa, Múrcia i València; tres de Sant Sebastià i Valladolid; dos de la Corunya, Santander, Vitòria, Granada i Màlaga; i un de Pamplona i a Oviedo. Còrdova és l’única ciutat de les 18 en què cap centre va recomanar un tractament basat en un producte estrella o sessions de cabina.

Pel que fa a la durada del tractament els resultats tampoc són positius: segons el consens dels professionals de la salut, el més lògic seria que el tractament durés fins a aconseguir l’objectiu marcat al començament. Tanmateix, aquesta premissa només es compleix en el 55% dels centres visitats, de manera que els altres fixen una data concreta (22%) o la deixen en mans del pacient (23%).

El ritme de pèrdua de pes sota un tractament saludable s’ha de situar entre 0,5-1 kg per setmana, la qual cosa representa entre tres i quatre quilos al mes, tal com recomanen el 89% dels centres visitats enguany. Perdre més d’un quilo a la setmana no és recomanable, per la qual cosa la durada del tractament ha de tenir en compte aquest criteri de salut.

Professionals sense formació específica

Tan sols metges (endocrins o especialitzats en nutrició) o diplomats i tècnics superiors en dietètica estan qualificats per a establir valoracions nutricionals i recomanacions dietètiques. En aquest sentit, el resultat és satisfactori (un “bé” enfront de l'”acceptable” de fa quatre anys) ja que en tan sols un de cada quatre establiments visitats es va observar que els professionals que atenien aquests centres no tenien la qualificació recomanable per a exercir aquestes tasques.

Quant a l’atenció al client, només hi ha queixes en aquest sentit excepte en el 5% dels centres, en què es va qualificar el tracte com de “regular” (especialment significatiu en gairebé la meitat dels centres visitats a Múrcia i a Alacant) i en un altre més com a “molt dolenta” (en un establiment de la capital murciana).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions