Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Prestacions i drets per maternitat i paternitat : La maternitat i la paternitat també són drets laborals

Durant el primer semestre del 2008 s'han gestionat al nostre país més de 180.000 permisos de maternitat i quasi 140.000 de paternitat

Excedència

Tal com s’estableix en l’article 46.3 de l’Estatut dels Treballadors, els treballadors tenen dret a un període d’excedència d’un màxim de tres anys per a cuidar dels seus fills, tant si són naturals com adoptats, a més dels casos d’acolliment permanent o preadoptiu, comptadors des de la data de naixement o, si es dóna el cas, de la resolució judicial o administrativa. L’excedència pot fer-se efectiva fins que el menor complisca tres anys, i per tant no ha d’iniciar-se necessàriament a partir del naixement de fill, sinó que es pot sol·licitar en qualsevol moment dins del període dels tres anys del menor. La llei reconeix que aquest és un dret individual dels treballadors, homes i dones, i això vol dir que qualsevol dels dos progenitors pot sol·licitar-la amb independència de la situació laboral de la seua parella. En el cas del naixement d’un nou fill, la necessitat d’atendre’l dóna dret al treballador de sol·licitar un nou període d’excedència que posa fi al període de què es gaudia amb anterioritat, més enllà de la duració de la primera excedència.

Segons dades del Ministeri de Treball i Afers Socials, durant el 2007 un total de 34.826 espanyols (33.335 dones i 1.482 homes) van fer un parèntesi en la vida laboral per criar els seus fills. Les xifres totals es van incrementar un 21% entre el 2005 i el 2007, període en què els homes que van optar per ocupar-se dels fills van passar del 3,3% al 4,3%. L’accés de la dona a millors feines, juntament amb altres factors com la temporalitat, la precarietat i la diferència salarial respecte dels homes, la maternitat tardana -quan pot prevaler més la vida personal que la laboral- o les millores legals en matèria d’igualtat -manteniment del lloc de treball i còmput del temps com a període cotitzat- poden influir en l’augment de sol·licituds.

Reducció de la jornada laboral

Els pares i mares amb fills menors de sis anys tenen la possibilitat de sol·licitar una reducció de la jornada laboral -entre un terç i la meitat d’aquesta- per dedicar-se a la seua cura. A més, la legislació laboral permet que els dos progenitors gaudisquen alhora d’aquest dret i del permís de lactància. També és decisió dels pares la concreció horària i la determinació del període de què gaudiran. Igual com passa amb el dret d’excedència laboral, qualsevol dels dos progenitors pot sol·licitar la reducció de jornada, sense que supose cap inconvenient la situació laboral de l’altre progenitor. Tot i això, la reducció de la jornada laboral comporta una rebaixa proporcional en el salari, que afecta tant el salari base com els complements salarials que figuren en la nòmina del treballador i pels quals es cotitza a la Seguretat Social.

Treballadors autònoms

/imgs/20081101/informe3.jpgEn el cas d’una família en què el pare o la mare siga autònom i desitge cedir la seua baixa a l’altre progenitor -treballador per compte d’altri- s’ha de personar en les oficines de la Seguretat Social i efectuar el tràmit de “cessió de baixa”, a més d’emplenar tots els papers que l’hi indiquen. Tindran dret a la prestació amb la mateixa extensió i en els mateixos termes i condicions que els previstos per als treballadors del Règim General.

A més, les mares i els pares autònoms tenen dret a la prestació del 100% de la base reguladora corresponent amb la mateixa extensió i en els mateixos termes i condicions que els previstos per als treballadors del Règim General. Per obtenir-ho, el treballador ha de presentar a l’Institut Nacional de la Seguretat Social una declaració en el model oficial sobre la persona que gestione directament l’establiment mercantil, industrial o d’una altra naturalesa del qual siga titular, dins dels 15 dies següents a la data de l’inici del descans.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions