Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Assegurances de cotxe i moto: analitzats els preus i les cobertures de deu companyies asseguradores després de sol·licitar-los 540 pressuposts : La mateixa assegurança de cotxe pot costar el doble en funció de la ciutat on es contracti

El preu d'una pòlissa a tot risc sense franquícia per a un jove de 18 anys pot superar els 6.000 euros. Per una mateixa assegurança, es pot pagar fins al triple segons la companyia que es triï. Les asseguradores més cares ofereixen les millors cobertures

Cobertures i sinistres totals

Cobertures: quines garanties inclou l’assegurança contractada?

La reducció del mercat per la crisi en la venda d’automòbils i l’aparició de noves companyies han avivat la competència entre asseguradores, fet que ha redundat en una lluita oberta de preus. Però els diners, tot i ser crucials, no són l’únic element que s’ha de prendre en consideració. La cobertura inclosa també té una rellevància especial. CONSUMER EROSKI ha estudiat les de les deu principals companyies del país en quatre tipus de pòlisses: l’assegurança a tercers bàsica, la de tercers ampliada i l’assegurança a tot risc amb franquícia i sense franquícia. Les companyies que millors garanties ofereixen són Allianz, Groupama, Liberty, Mapfre i Reale. Per comprovar-ho, s’ha prestat una atenció especial a les assegurances a tercers bàsica i ampliada, les més assequibles i les que es doten de les cobertures imprescindibles.

En l’assegurança a tercers bàsica, totes inclouen la responsabilitat civil obligatòria, que obliga les companyies a indemnitzar un tercer pels danys i perjudicis causats per l’ús i la circulació del vehicle quan l’assegurat sigui el responsable. L’import màxim d’indemnització el fixa l’Administració, amb un màxim per víctima en cas de danys corporals i també per sinistre en cas de danys en els béns. També afegeixen una responsabilitat civil voluntària, que amplia aquesta cobertura perquè les indemnitzacions dictades pels tribunals són, amb freqüència, superiors als límits previstos per l’assegurança de responsabilitat civil obligatòria.

Els aspectes més comuns en aquesta modalitat d’assegurances són la reclamació de danys i la defensa jurídica (despeses en què pugui incórrer l’assegurat en la seva defensa penal per un accident amb el seu vehicle), inclosos en totes les asseguradores estudiades. Algunes companyies, a més de la defensa jurídica, ofereixen assessorament jurídic telefònic; concretament són Groupama, Liberty i Axa. Zurich, Reale, Mapfre, Liberty, Groupama, Direct Seguros, Balumba, Axa i Allianz també afegeixen la cobertura dels danys personals del conductor.

Entre els aspectes en què es fixa el futur client d’una asseguradora es troba l’assistència en viatge, per la importància que té en cas de patir algun accident en carretera, tant pels danys que es puguin ocasionar al vehicle com, per descomptat, els personals. Aquesta cobertura, però, només és opcional a Línea Directa, Reale i Balumba.

L’assegurança a tercers ampliada engloba les mateixes cobertures que la bàsica i afegeix la possibilitat que el client seleccioni altres opcions per a elaborar una “pòlissa a la carta”. Les més comunes que ofereixen en les deu companyies estudiades són les d’incendi, trencament de vidres i robatori (de vegades també s’hi inclou el furt o robatori sense violència, però en d’altres es desconeix si ho fan, ja que només esmenten que es cobriran els danys en el cas que es produeixi una “sostracció il·legítima”) en la forma bàsica o ampliada, que es diferencien en els imports de les indemnitzacions i en els riscs exclosos de la cobertura general. Cada companyia combina aquestes garanties a la seva manera, però les més comunes són l’assegurança a tercers més vidres, tercers més incendi i vidres, tercers més robatori i incendi, i tercers més vidres, incendi i robatori.

Des que va entrar en vigor el carnet per punts a mitjan 2006, les asseguradores ofereixen alguns serveis relacionats amb aquest canvi, com ara un subsidi per la pèrdua dels punts (amb quantitats que van des dels 1.350 euros de Reale fins als 3.600 de Balumba) o bé el pagament de la matrícula de cursos per a recuperar-los: s’han trobat en Allianz, Balumba, Mapfre, Reale i Zurich. En sis de les deu asseguradores analitzades també s’inclou la defensa o el recurs de multes (Balumba, Groupama, Mapfre, Reale i Zurich) i en Allianz i Liberty, l’assessorament jurídic en multes.

La modalitat d’assegurança més completa, i també la més cara, és la de tot risc amb franquícia o sense. És convenient llegir la lletra petita de les pòlisses que es contracten, ja que s’hi recullen excepcions que podrien representar una desagradable sorpresa per a l’assegurat. Una mostra: si es tracta de danys produïts quan se circula per vies no aptes, algunes asseguradores no se’n fan càrrec. En aquest últim cas, es va constatar que Groupama, Zurich, Liberty i Línea Directa només cobreixen els danys causats en vies ordinàries “d’accés lícit i possible”, mentre que les altres amplien aquesta garantia a tots els tipus de vies sempre que la grua hi tingui accés i no suposi un perill per als mitjans d’assistència.

Quant a les cobertures de les assegurances de motocicleta i ciclomotor, les asseguradores ofereixen generalment una assegurança a tercers bàsica, en el qual s’inclou la responsabilitat civil obligatòria i voluntària, la reclamació de danys, la protecció jurídica, els accidents del conductor i l’assistència en viatge. Així mateix, faciliten la possibilitat d’ampliar aquestes garanties en cas de robatori, incendi i pèrdua total, a més d’incloure els danys propis, el subsidi en cas de pèrdua de permís de conduir pel sistema de punts i el recurs de multes, entre altres aspectes.

Sinistre total

Si un vehicle és robat, incendiat o danyat en un accident greu, les asseguradores el declaren sinistre total quan el vehicle ja no és útil per al propietari. Les garanties varien molt d’unes companyies a altres, encara que la tendència és la de valorar el vehicle com si fos nou durant el primer any (prenent com a referència l’any de matriculació).

Les deu companyies es comprometen a indemnitzar l’assegurat amb el 100% del valor del vehicle si l’antiguitat del cotxe és inferior a un any, excepte Groupama i Balumba, que especifiquen que si el vehicle és usat o d’ocasió, el valor és el de la compra en el moment de l’adquisició. Axa, Direct Seguros, Liberty, Línea Directa, Reale i Zurich mantenen el mateix criteri fins al segon any de matriculació (també Mapfre, però cal contractar-ho expressament perquè és una opció ampliada). Balumba, mentrestant, estableix que a partir del segon any indemnitza el vehicle amb el seu valor venal. D’altra banda, Allianz canvia els criteris a partir d’aquest segon any i estableix que, des del segon any i fins al cinquè, el valor del vehicle serà el del mercat millorat, és a dir, el valor de nou del vehicle restant-li un 1% per cada mes transcorregut des d’aquest segon any. A partir del tercer any o del quart, totes les companyies es comprometen a indemnitzar segons el valor del vehicle en el mercat o segons el seu valor venal.

Les entitats asseguradores parlen, en les seves pòlisses, d’indemnitzacions d’acord amb el valor de mercat o el valor venal del vehicle. El valor de mercat o de reposició són els diners que s’haurien de pagar per a comprar el vehicle en el moment del sinistre, amb les mateixes característiques i amb la seva antiguitat en anys. El valor venal és el preu que s’obtindria amb la venda del vehicle en el moment del sinistre, amb les mateixes característiques i amb la seva antiguitat en anys; no importen els quilòmetres que tingui, o si el cotxe està més o menys cuidat. La diferència entre els dos conceptes pot superar el 20%. La indemnització per a l’assegurat serà més gran si la pòlissa parla de valor de mercat. En l’estudi, es va comprovar que les companyies que prenen com a referència el valor del mercat només en són dues, Allianz i Mapfre. La resta es queden en el valor venal del vehicle.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions