Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Analitzem l'estructura de la despesa familiar en 17 comunitats autònomes : La despesa familiar s'esfondra un 20% en sis anys

Cada llar va desemborsar de mitjana, el 2012, més de 28.100 euros, i una tercera part la va destinar al manteniment i la conservació de l'habitatge

Més crisi, menys desplaçaments

Vivim en una societat que s’ha desenvolupat perquè es mou. Som subjectes “mòbils”. Transportar-se, comunicar-se i formar-se són elements fonamentals. Tot això suposa una despesa gens menyspreable per a les llars, ja que suposa al voltant de 4.500 euros, el 16% de la despesa familiar total. Entre aquests serveis, el transport és el que té més pes i incidència. Es va fer una despesa mitjana de 3.320 euros a l’any en cada llar. Per regions, és especialment alt a Cantàbria (4.200 euros) i a la Comunitat de Madrid (3.900 euros).

Malgrat la seva importància, els diners que es destinen a traslladar-se d’un lloc a un altre han disminuït en sis anys gairebé un 26%, però va ser entre el 2007 i el 2008 quan va tenir lloc la principal caiguda, prop del 17%.

I és que cada vegada ens movem menys i de forma diferent, amb menys vehicle privat i més transport col.lectiu (autobús, metro, etc.).

El lleure també se’n ressent

/imgs/20140301/tema-portada-mapaeuro.jpg
El nostre lleure inclou acudir a espectacles i gaudir de la cultura, a cafès i restaurants, fer escapades… A més, en els nostres actes socials també intervé el consum de begudes alcohòliques i tabac. Cada llar s’hi gasta uns 4.700 euros, un 16% de la despesa familiar anual el 2012.

En aquest aspecte, són les famílies del País Basc, la Comunitat de Madrid i Navarra les que més es gasten en lleure: 3.000 euros en cafès, restaurants i hotels i al voltant de 2.000 euros en espectacles i cultura. De nou, Extremadura i Canàries són a la cua (allà, les famílies no arriben als 2.000 euros de mitjana). Els qui més diners destinen a begudes alcohòliques, tabac i “altres consums no legals” són les llars madrilenyes i andaluses (més de 640 euros de mitjana a l’any).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions