Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Estudi sobre el comportament i la percepció dels consumidors espanyols sobre la gestió dels recursos i dels residus : Irresponsabilitat en el consum

Per als consumidors no és prioritari el criteri mediambiental en el moment de la compra

Hàbits de consum

Consum a la llar

/imgs/20170101/cubos-basura.jpg

La gestió domèstica dels aliments i les begudes és fonamental per a entendre la manera en què es produeix el malbaratament d’aliments a les llars. D’aquí ve la importància de conèixer el consum a casa i la seva relació amb els envasos, els aliments i les seves característiques, més concretament amb el comportament del consumidor en relació amb les condicions de conservació i emmagatzemament dels aliments i el paper dels envasos en aquest procés.

Més de la meitat dels enquestats asseguren aprofitar moltes vegades el producte un cop obert i el 45% també segueix les instruccions d’emmagatzemament i conservació que s’indiquen en l’envàs o l’etiqueta. Però és menys freqüent que emmagatzemin els productes al seu mateix envàs, fet que porta a rebutjar l’original i, en cas necessari, a conservar el producte adquirit en un altre recipient, envàs o material per a conservar-lo.

Quant al deteriorament d’aliments conservats a les llars, un 35% de la població afirma que mai o gairebé mai se’ls fan malbé, encara que un 57% confessa que li ocorre poques vegades. Només representen un 7% aquells ciutadans que reconeixen que se’ls fan malbé aliments bastant o molt sovint.

Un 48% de les persones consultades a qui es fan malbé els aliments alguna vegada assegura que el principal motiu és per oblit o distracció, i tres de cada deu culpen l’excés de temps transcorregut fins al possible consum, per la qual cosa el producte pereix o caduca. Aquest motiu no és excloent respecte del primer, sinó més aviat complementari.

A més, un de cada deu consumidors assenyala no saber aprofitar les sobres o restes per a fer-les servir posteriorment o en altres plats. Un altre 6% apunta a una mala conservació i entorn del 2%, respectivament, per desconeixement sobre com s’han de conservar i altres motius.

Ús de l’envàs

De quina manera els consumidors consultats consideren que els envasos ajuden a malgastar menys i a conservar i transportar millor els aliments? Nou de cada deu afirmen que ajuden bastant o molt a transportar millor els aliments. Vuit de cada deu assenyalen que permeten bastant o molt conservar millor els aliments. I, finalment, sis de cada deu declaren que ajuden bastant o molt a malgastar menys aliments.

Així, sorprèn la percepció que tenen els consumidors sobre la funcionalitat dels envasos, ja que no perceben que aquests puguin ser un element fonamental per a evitar el malbaratament d’aliments envasats, bé allargant-ne la vida útil o bé mantenint-los frescos durant més temps.

En aquest sentit, només un 36% dels entrevistats afirma que coneix els envasos que allarguen la vida dels aliments o bé n’ha sentit a parlar. Però el 68% estaria interessat a consumir productes que tinguessin envasos que informessin el consumidor sobre la frescor de l’aliment, per exemple, per mitjà d’un canvi gradual de color de l’envàs o un sistema semblant.

Finalment, es va consultar els participants de l’estudi sobre la forma com congelen els aliments. Set de cada deu fan servir un altre tipus d’envàs diferent del de la venda per congelar els aliments a casa, mentre que el 24% sí que ho fan en el mateix envàs de venda.

Així, és una pràctica habitual entre els consumidors comprar aliments frescos (carn o peix), redistribuir-los i congelar-los posteriorment, bé en bosses de congelar o en paper film. Per contra, la pràctica de congelar en el mateix envàs de venda és menys freqüent, ja que molts consumidors conceben que l’envàs només serveix per a emmagatzemar l’aliment i exposar-lo al comerç, i per al seu transport fins a casa. En cap cas per a la conservació de l’aliment mitjançant el procés de congelació.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions