Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Estudi sobre el comportament i la percepció dels consumidors espanyols sobre la gestió dels recursos i dels residus : Irresponsabilitat en el consum

Per als consumidors no és prioritari el criteri mediambiental en el moment de la compra

Hàbits de compra

Criteris de compra

/imgs/20170101/envases.jpg

La compra es troba integrada en els modes de vida dels consumidors. En aquest estudi s’ha detectat que els criteris utilitzats a l’hora de comprar tenen poc a veure amb el medi ambient. Així, en el moment del consum es comporten com a simples consumidors i els criteris que guien els seus actes de compra són els dels consumidors.

Així, nou de cada deu persones consultades asseguren que compren aliments que s’adeqüen a les seves necessitats i que evitin malbarataments. Un altre 86% busca mantenir l’aliment fresc durant més temps i un 82% té en compte l’aparença perfecta de fruites o verdures. Altres criteris es tenen menys en compte. Per exemple, evitar generar més residus, l’impacte mediambiental dels envasos o embalatges, el sistema d’obertura i tancament del producte, la facilitat del transport o l’emmagatzemament i els materials de l’envàs o embalatge.

A l’hora de comprar aliments frescos envasats, els avantatges més assenyalats pels consumidors que van participar en la investigació van ser la comoditat i la rapidesa, d’una banda, i el fet que es conservin millor en aquest format de l’altra. Això implica que es prioritza la funcionalitat i la qualitat dels aliments frescos envasats per sobre d’altres aspectes.

En tercer lloc se situa un altre avantatge de caràcter funcional, que és el d’adaptar la compra a les necessitats del consumidor i, en menys quantitat, s’esmenten altres avantatges com que és més higiènic, que així ho venen al seu establiment habitual, pel preu o la qualitat i per la informació de l’etiquetatge.

De la seva banda, els principals motors de la compra a granel són l’adaptació de la compra a les necessitats i el preu. Així, el 37% dels consumidors enquestats assegura que, quan compra a granel, ho fa per adaptar la compra a les seves necessitats i un altre 21% ho fa perquè adquirir en aquest format és més barat.

Cal destacar també que un 9% dels ciutadans als quals es va preguntar van assenyalar espontàniament com a principal motiu d’elecció de la compra a granel que els aliments són més frescos, saludables o naturals. Tan sols un 8% va assenyalar que d’aquesta manera es prevé el malbaratament de l’aliment i un 6%, respectivament, es va referir a aspectes relacionats amb la qualitat i la confiança (com ara la identificació de la zona del producte, el tracte amb el comerciant, etc.) i que és el format com ho venen al seu establiment habitual.

Es

Elecció de l’envàs: importa?

La proliferació dels envasos és, segons la investigació, un element característic de les formes de consum actual. Són els joves sobretot els qui consideren aquesta situació com un autèntic problema, per a la qual cosa no es té resposta.

I és que, avui dia, resulta pràcticament impensable tornar a un temps en el qual tot es comprava a granel, líquids i tot. Per tant, és pràcticament impossible evitar la compra d’aliments envasats (fins i tot els productes a granel o els articles comprats al pes s’embalen després).

Durant la investigació es va comprovar que, a l’hora de comprar, el consumidor atorga més importància a les mateixes característiques dels productes envasats que no als criteris mediambientals que poguessin presentar els envasos.

Així, tres de cada quatre consumidors enquestats prefereixen molt o bastant sovint envasos que preservin els aliments més temps i també aquells fàcils d’obrir i de manipular. El 70%, de la seva banda, opta pels envasos amb obertura i tancament i un altre 59% dels enquestats diu que té en compte molt o bastant sovint criteris mediambientals a l’hora de comprar.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions