Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Atenció dels més petits : Guarderia o cangur

La demanda social de mainaderes i guarderies és cada vegada més gran. L'elecció d'un servei o un altre depèn de factors personals o econòmics, però sempre s'han de tenir en compte les necessitats de cada família i les característiques concretes del menor

Més places de guarderia

/imgs/20080301/informe02.jpgA Espanya hi ha prop d’un milió i mig de xiquets menors de 3 anys, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística. D’aquests, al voltant del 17% (és a dir, uns 234.500) tenen una plaça en un centre infantil, enfront d’una demanda del 43%, i un 9% estan a l’atenció de cangurs, segons el Ministeri d’Afers Socials. Per reduir aquesta desproporció entre una oferta exigua i una gran demanda, el nostre país s’ha compromès, amb un mandat de la Unió Europea (cimera de Barcelona, 2002), oferir l’any 2010 una plaça escolar a 33 de cada 100 xiquets menors de tres anys.

No fa gaire s’ha fet pública la intenció de crear 300.000 noves places per a xiquets de 0 a 3 anys, fet que suposaria un increment sobre l’oferta actual del 128%. Es podria ampliar així l’accés a l’escola de gairebé tots els xiquets de dos anys, que voregen el mig milió, quan en l’actualitat només uns 130.000 ja tenen plaça en una guarderia. Tot i aquest esforç, encara quedarien 40.000 menors sense plaça, i això només en el tram de dos a tres anys. Com a dada que mostra el llarg camí que queda per recórrer, la demanda en el tram d’edat següent, de 3 a 6 anys “ensenyament obligatori”, està coberta en el 99%.

Pautes per a escollir la cangur ideal

 • Entrevistem personalment totes les candidates a cuidadores abans de prendre una decisió.
 • No ens refiem de les aparences. El benestar del nostre fill està en joc, així que no dubtem a ser exigents. Verifiquem amb atenció totes les referències aportades.
 • Comprovem que l’aspirant a mainadera té l’edat adequada per a tenir cura d’un xiquet. No és recomanable que siga menor de 18 anys. A més, si el nostre fill té menys de dos anys, l’ideal és que haja estudiat puericultura.
 • En l’entrevista personal hem de valorar-ne la iniciativa, la paciència, la responsabilitat, la vocació, la maduresa i l’actitud afectuosa, entre altres aspectes. Altres qualitats d’una bona cangur és que prioritze els interessos del xiquet.
 • Plantegem-li una situació imaginària d’emergència per veure com reaccionaria.
 • La seguretat del nostre fill ha d’aparèixer constantment al llarg de l’entrevista per a assegurar-nos que entén on estan els perills i com el cuidaria per a prevenir.
 • Els fills han de formar part de l’entrevista. D’aquesta manera, els dos es coneixeran des del primer moment i els pares podran estudiar com es relacionen mútuament.
 • Una vegada escollida la mainadera, establim un període de prova d’entre una setmana i un mes. Durant aquest temps, indiquem-li les pautes que ha de seguir i ajudem-la a fer el treball tal com ens agradaria a nosaltres. El nostre fill acceptarà millor la seua cuidadora si nosaltres estem davant fins que s’hi acostume.
 • Redactem un contracte en què establim les obligacions, els horaris, el salari, etc.
 • Mantinguem una comunicació constant amb la mainadera. Estiguem al dia de les seues inquietuds i preocupacions respecte dels nostres fills. És fonamental conèixer si treballa contenta o quins són els progressos del xiquet. Revisem el seu programa d’activitats, la rutina, etc.
 • Estudiem tots els dies l’actitud del nostre fill. No ens confiem.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions