Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Residus Sòlids Urbans (RSU): analitzats els sistemes de recollida i gestió de 18 ciutats espanyoles : Generem menys deixalles, encara que els ajuntaments faciliten poca informació sobre la seva gestió

La quantitat de residus s'ha abaixat un 4% des de 2008. La meitat de les ciutats analitzades no va voler facilitar el percentatge de recuperació de les deixalles recollides

Quantes deixalles generem?

/imgs/20111001/tema2.jpg
L’any passat es van generar gairebé 5 milions de tones de residus urbans, un 4% menys que el 2008. Madrid és la ciutat que va produir més escombraries, en concret 1.470.461 tones, encara que van ser un 7,5% menys que els residus recollits el 2008, tal com es publicava en l’informe de fa dos anys. Una xifra que no té res a veure amb la de Logronyo, 56.059 tones (un 10,6% menys que el 2008). La capital de La Rioja repeteix com la capital on el nombre de residus urbans recollits va ser més baix.

Si ens aturem a l’evolució en cadascuna de les 18 capitals analitzades, només tres han augmentat la quantitat de residus en comparació amb el 2008: Granada, Màlaga i Vitòria amb increments d’un 12,5%, un 3,3% i un 2%, respectivament. Entre les que han reduït la suma d’escombraries, destaquen de forma més que positiva, Valladolid (-6,7%), Madrid (-7,5%), València (-8,4%), Sant Sebastià (-8,9%), Bilbao (un 9,9% menys d’escombraries recollides el 2010) i, de forma més que significativa, Logronyo (-10,6%) i Alacant (-10,7%).

Un altre indicador molt valuós encara és conèixer la quantitat de quilograms d’escombraries que genera cada habitant per any i dia. Mentre que el 2008 es van generar 1,32 kg per habitant i dia, el 2010 aquesta xifra s’ha reduït fins als 1,24 kg. Molt per sobre d’aquesta mitjana actual se situen les xifres de Barcelona (1,43 kg per habitant i dia), Màlaga (1,52) i Granada (1,58). Pamplona, Oviedo, Vitòria, Valladolid, Saragossa i Logronyo obtenen els índexs més baixos (entre 1,16 kg i 1,01 kg per habitant i dia). La resta de ciutats es manté en els valors mitjans. Són dades esperançadores: pràcticament la totalitat mostra un descens de la quantitat de deixalles generades per veí i dia.

Retrat d’una bossa

Els Residus Sòlids Urbans (RSU) es generen als nuclis urbans, tant als domicilis particulars com als comerços i oficines. Malgrat tot, és precisament a casa on la societat crea la major part de les escombraries. Excepte en quatre ciutats que no van facilitar aquesta dada, en la resta els residus domiciliaris van suposar de mitjana el 87% del total de les escombraries urbanes generades l’any passat.

Segons el Pla Integral de Residus Urbans, la bossa de les escombraries està formada en la major part per matèria orgànica (un 44% aproximadament correspon a restes de menjar i de jardí), paper i cartró (un 21% del contingut total), plàstic (un 11%) i vidre (un 7% del total de residus urbans). No obstant això, la bossa d’escombraries de les 18 ciutats estudiades és diferent: està composta en un 29% per matèria orgànica, en un 11% per paper-cartró i per una mica menys d’un 5% en els casos d’envasos i vidres. Per recollir aquests rebutjos, els contenidors continuen sent l’opció més estesa a totes les ciutats. Destaca, però, el cas d’Oviedo, en què el sistema implantat per a aquesta finalitat és el de la recollida selectiva als mateixos portals dels habitatges. A més, a poc a poc es van estenent altres mètodes per dipositar-hi les escombraries, com la recollida pneumàtica (conductes subterranis que mitjançant aspiració porten les escombraries fins a un centre on es recullen), molt present a Barcelona, Bilbao, Sant Sebastià, Saragossa, Sevilla i Vitòria.

El vespre, entre les 20.00 i les 21.00 hores, és l’horari escollit per la majoria dels ajuntaments perquè els veïns dipositin les escombraries. Únicament s’hi han trobat dues peculiaritats: Pamplona, on hi ha llibertat horària per a dipositar les escombraries, excepte en el cas del vidre que es deixa entre les 22.00 i les 08.00 hores; i Sant Sebastià, on el dipòsit als carrers del centre històric únicament es pot fer de 21.30 a 22.00 hores i durant tot el dia per a la recollida pneumàtica.

Ciutadans: conscienciats amb el reciclatge

EROSKI CONSUMER va voler saber, a través d’una enquesta als usuaris de la seva pàgina web: el grau de compromís en matèria de reciclatge dels ciutadans. En total, més de 2.620 persones hi van participar. Tres de cada deu participants procedien de Catalunya (gairebé un 16% del total) i de Madrid (poc més del 14%). El País Basc era la tercera comunitat autònoma on més lectors hi van participar (gairebé un 13%), seguida de la Comunitat Valenciana (un 12%) i d’Andalusia (un 11%).

El reciclatge és una lliçó apresa i interioritzada en la majoria de casos. I és que nou de cada deu persones van confirmar que habitualment separen els residus. Al voltant del 90% dels consultats reconeixia reciclar el paper i el cartró, els envasos i les piles (més d’un 85%), i els plàstics (gairebé un 80%). Crida l’atenció que, tot i que algunes ciutats encara no han instal.lat un sistema de recollida selectiva de la matèria orgànica, un 73% dels participants de l’enquesta assegura separar aquest tipus de residus de la resta de les escombraries. Per contra, encara que amb altes proporcions, el que menys es recicla són els olis (un 64% sí que ho fa) i els medicaments (un 72%).

En aquest sentit, llençar cada tipus de residu al seu recipient és un acte que, per a tres de cada quatre persones consultades, és molt senzill. En canvi, l’altre 25% ho considera complicat, sobretot perquè calen diferents cubells o recipients per dur-ho a terme o perquè és una activitat diària una mica laboriosa.

Disminuir l’ús del plàstic és un dels objectius més ambiciosos de les administracions, ja que el seu ús és excessiu. I sembla que les mesures proposades estan tenint efecte. Entre els més de 2.620 participants en l’enquesta d’EROSKI CONSUMER, un 44% porta les pròpies bosses per fer la compra i un 36% porta carretó. No obstant això, encara queda al voltant d’un 20% de consultats que admet demanar bosses de plàstic a les botigues.

A més de reciclar, què opinen els ciutadans del sistema de recollida selectiva de residus de les seves ciutats? El 80% creu que els contenidors són accessibles i que estan prop del seu domicili. En canvi, la meitat dels consultats pensa que no es netegen amb la freqüència adequada i un de cada tres opina que no es buiden amb una periodicitat correcta.

Quant als punts verds, el 77% dels participants de l’enquesta sap en quin lloc es troben, però un 19% ho desconeix i un 4% assegura que no n’hi ha.

Finalment, es va preguntar als usuaris per l’impost d’escombraries que paga cadascú; un 53% opina que és massa alt, mentre que una proporció similar (un 45%) considera que l’import és apropiat. Solament un 2% pensa que caldria incrementar-lo per millorar. Malgrat tot, els ciutadans consultats estan satisfets amb el servei dels seus ajuntaments. Encara que podrien millorar. En una escala de deu punts, la nota mitjana voreja el 6: gairebé un 7 per al servei de recollida d’escombraries i la neteja viària de la ciutat no aconsegueix el 6.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions