Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Alimentació i envelliment: enquesta a persones més grans de 65 anys : Gairebé un de cada cinc persones grans complementa la dieta amb productes especials

En el 95% dels casos trien els aliments funcionals en forma de lactis, com prebiòtics o enriquits amb calci

Millor prevenir

/imgs/20121001/tema4.jpg
En línies generals, el 30% dels entrevistats que prenen aquest tipus d’alimentació especial ho fa per prevenir una malaltia, en un 24% per cuidar-se i en un 19% per ajudar en un tractament amb medicaments. Solament en un 28% de les persones consultades els van prescriure o recomanar aquest tipus de productes. Això sí, en un 92% de les vegades va ser un metge qui ho va fer.

Les persones més grans de 65 anys que van dir consumir aquest tipus de productes van estimar que es gastaven 14 euros al mes de mitjana. Mentre que a les Illes Balears i el País Basc dediquen una mitjana de 18 euros, a Andalusia la despesa suposa la meitat, ascendeix a 9 euros. En el 91%, els troben al supermercat. Solament un 6% ho adquireix en una farmàcia i un 3% en una herboristeria. Per tipus de producte, els aliments funcionals s’adquireixen generalment als supermercats, els complements o suplements nutricionals a l’herboristeria, els productes dietètics a l’herboristeria i fins i tot al supermercat, i l’alimentació enteral a la farmàcia.

La televisió i la ràdio: efectius per a publicitar-los

Encara que un 41% de les persones enquestades per EROSKI CONSUMER té una bona o molt bona percepció d’aquest tipus de productes, n’hi ha un altre 45% que no sap què pensar-ne i un 14% en té una opinió dolenta o molt dolenta.

Finalment, set de cada deu persones grans enquestades havien sentit a parlar d’aquest tipus de productes: un 45% dels casos per haver-ho sentit a la televisió o a la ràdio, un 25% perquè la família o els amics li n’havien parlat, un 15% per haver-ho vist en anuncis de revistes i diaris i un 9% perquè el metge l’hi ho havia esmentat.

Fonts: investigació pròpia i CSIC, Fundació INGEMA, Servei de Geriatria de l’Hospital Central de Creu Roja, Societat Espanyola de Nutrició (SEN) i Consell General de Col.legis Oficials de Farmacèutics.

A certa edat: cuidar-se sense obsessionar-se

Són moltes les empreses que han trobat en la gent gran la seva opció de negoci. Algunes de les marques de productes làctics més conegudes al nostre país han creat línies d’investigació i han desenvolupat una àmplia gamma de productes exclusius per a les persones grans amb necessitats nutricionals especials. Una cosa semblant ocorre en alguns laboratoris farmacèutics, que busquen aprofundir en l’àmbit de la prevenció de malalties i la millora de la qualitat de vida a través de la nutrició.

Tampoc cal obsessionar-se amb l’alimentació. Encara que hi ha aquest tipus de productes la dieta no s’ha de deixar de banda: ha de cobrir les necessitats nutricionals bàsiques, és a dir, s’ha de caracteritzar per ser variada, equilibrada i saludable. Amb aquest objectiu, els experts d’EROSKI CONSUMER donen algunes claus dirigides a les persones sanes sense règims dietètics:

 • Alerta amb els quilos de més: mantenir un pes adequat és la millor manera de saber si estem ingerint les calories adequades.
 • No convé menjar sol: és més apropiat fer-ho acompanyat i a casa, si és possible. Diversos estudis demostren que menjar en companyia és un factor positiu per a aconseguir alimentar-se de forma saludable.
 • És recomanable fer quatre àpats‘ al dia i que el sopar sigui sempre lleuger.
 • Millor hidrats de carboni en forma de fruites, verdures, hortalisses, etc. No ha d’abusar-se dels sucres ni dels dolços.
 • Les proteïnes s’han de prendre en quantitats similars a altres edats: tant d’origen vegetal (llegums i fruites seques) com animal (sobretot, peix, llet i els seus derivats, i ous).
 • Disminuir els greixos: especialment, els d’origen animal (carn, embotits, nata i mantega).
 • Els menjars han d’estar condimentats adequadament i amb sabors marcats, ja que amb els anys es tendeix a una disminució de la sensibilitat gustativa.
 • Cal reduir el consum de sal: es recomana tirar-ne poca quantitat als menjars i evitar els productes enllaunats, embotits i precuinats. Per donar més sabor als plats, es poden utilitzar herbes aromàtiques.
 • Prendre líquids entre els àpats, encara que no es tingui sensació de set, més en èpoques de temperatures altes.
 • Alerta amb l‘alcohol: en cas que el metge no ho hagi prohibit, es poden prendre quantitats moderades de vi o de cervesa en els àpats (una copa o un got al dia les dones i fins a dos els homes). Un consum elevat d’alcohol té molts efectes negatius per a la salut.
 • No s’ha d’afegir suplements vitamínics ni minerals sense prescripció mèdica.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions