Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Alimentació i envelliment: enquesta a persones més grans de 65 anys : Gairebé un de cada cinc persones grans complementa la dieta amb productes especials

En el 95% dels casos trien els aliments funcionals en forma de lactis, com prebiòtics o enriquits amb calci

Quan la dieta no és suficient

/imgs/20121001/tema3.jpg
Sovint, les persones grans pateixen patologies que poden modificar les seves necessitats nutricionals o alterar la capacitat per digerir, absorbir i metabolitzar els nutrients.

Les malalties més comunes que sofreixen són: diabetis mellitus, malalties cardiovasculars, obesitat, hipertensió, malalties osteoarticulars, etc., motivades per una nutrició inadequada i la falta o disminució d’exercici.

La desnutrició energeticoproteïca també és un problema freqüent en la gent gran. Les causes són variades: entre aquestes, les dificultats físiques i/o econòmiques per a obtenir els aliments adequats, problemes en la preparació i la ingesta d’aliments…

A fi de prevenir els problemes relacionats amb l’alimentació en la persona gran i pal.liar les seves conseqüències, hi ha al mercat una àmplia gamma de productes: aliments funcionals, complements alimentaris, productes dietètics i preparats de nutrició enteral. Els primers són aquells que, a més de satisfer les necessitats nutricionals de forma natural o processada, contenen components que tenen uns efectes beneficiosos per a la salut. Per exemple: els preparats làctics amb esterols vegetals i fitoestanols. D’altra banda, els complements nutricionals són preparats que aporten una quantitat de nutrients, de fibra, de vitamines i de minerals, i es prenen com a complement a la dieta diària. Poden ser batuts de proteïnes, gotes, pastilles, càpsules o pólvores amb preparats multivitamínics, oligoelements o suplements de fibra. Els aliments dietètics tenen com a finalitat principal satisfer totalment o parcialment les necessitats alimentàries de persones que tenen una capacitat limitada, deficient o alterada d’ingerir, digerir, absorbir, metabolitzar o excretar aliments normals o determinats nutrients. Poden ser purés, cereals, sopes o batuts. I, finalment, la nutrició enteral és un tipus de nutrició artificial que s’administra per sonda. Solen ser líquids o pólvores per reconstituir, nodrir i prevenir una malnutrició proteicocalòrica. On es troben? Els aliments funcionals s’ofereixen en el canal d’alimentació, mentre que els complements alimentaris i els productes dietètics estan disponibles en establiments de dietètica i oficines de farmàcia. Els preparats de nutrició enteral s’utilitzen en pacients ambulatoris o hospitalitzats.

Elles prefereixen completar la seva dieta

EROSKI CONSUMER va comprovar durant l’enquesta que gairebé una de cada cinc persones més grans de 65 anys complementa la dieta amb algun aliment especial, complement o producte dietètic o nutricional. És més comú al País Basc (en un 25% dels casos), a Madrid (en un 24%) i a les Illes Balears (en un 22%). Així mateix, entre els que afirmen tenir un problema de salut (un 72% de les persones grans entrevistades), un de cada cinc inclou aquests aliments complementaris en la dieta. Per sexes, són les dones les que es decanten de manera principal per consumir aquest tipus de productes (un 23%, davant d’un 14% d’ells), especialment les que tenen entre 75 i 79 anys.

El més habitual és que es consumeixin aliments funcionals (en el 95% de les llars enquestades). En canvi, la resta de tipologies no són tan comunes, ja que solament 15 casos en prenien: vuit, complements o suplements nutricionals; cinc, productes dietètics; i dos, alimentació enteral.

Entre els qui prenen aliments funcionals, els que més èxit tenen són els lactis, ja siguin en forma de iogurt (ho van esmentar en un 46% dels casos) o llet (en un altre 46%). Dels primers, els iogurts prebiòtics (bevibles o no) són els més consumits (en un 46% dels casos). Entre els segons, els més requerits són la llet amb més calci (en un 52% de les llars en prenen) i/o la llet de soja (en un 24%). En les dues últimes dècades, els aliments funcionals han anat envaint el mercat i formen part de la nostra dieta habitual. Cada dia apareixen noves propostes al mercat. El problema està en la publicitat, una mica dubtosa, que atribueix poders sorprenents a determinats aliments o productes. Per això, la Comunitat Europea ha elaborat un reglament (1924/2006) en què s’exigeix que la comercialització d’aliments funcionals estigui avalada per estudis científics que justifiquin les declaracions nutricionals o de salut. D’altra banda, entre els qui prenen complements o suplements nutricionals, sis persones es decantaven per vitamines i minerals, i tan sols un, respectivament, per suplements nutricionals amb calci o productes amb soja. Així mateix, entre els qui opten pels productes dietètics, inclouen en la dieta llevat de cervesa, àloe vora, productes amb lactobacillus, pastilles amb calci o llet amb soja. Finalment, l’alimentació enteral es basava en els dos últims casos en un producte proteic.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions