Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Alimentació i envelliment: enquesta a persones més grans de 65 anys : Gairebé un de cada cinc persones grans complementa la dieta amb productes especials

En el 95% dels casos trien els aliments funcionals en forma de lactis, com prebiòtics o enriquits amb calci

Alimentació variada, moderada i equilibrada

/imgs/20121001/tema2.jpg
Els experts consultats per EROSKI CONSUMER coincideixen a assenyalar que hi ha una relació entre un bon envelliment i l’alimentació que es porta al llarg de la vida. Les persones que porten un estil de vida saludable, amb un control de l’alimentació i una pràctica d’exercici habitual tendeixen a envellir millor. Concretament, si s’ingereix una gran varietat de fruites i verdures, oli d’oliva, peixos i cereals, amb un consum moderat de greixos i dolços, a més d’una ingesta de sal moderada i una hidratació adequada, tot això redundarà a tenir una esperança de vida més llarga, amb un bon estat de salut.

En l’enquesta es va comprovar que la meitat de les persones entrevistades havia de tenir una cura especial amb els hàbits d’alimentació. En nou de cada deu casos, es devia a algun problema de salut i havia estat el metge qui havia recomanat cuidar la dieta. En un percentatge baix de casos, la decisió de cuidar-se l’havia pres el mateix enquestat o bé un familiar.

En el 74% dels casos, es consumeix menys (o no es consumeixen) aliments grassos d’origen animal, en el 62% han reduït o eliminat la sal dels àpats, en un 48% han prescindit dels sucres, la rebosteria i els dolços i en el 19% han augmentat el consum de fruita i verdura, a més de reduir (o eliminar) les begudes alcohòliques.

Què convé menjar i quan

Les persones grans necessiten una quantitat menor d’energia, perquè el seu metabolisme s’alenteix i fan menys activitat física que la resta de la població. Així i tot, és molt important menjar tota mena d’aliments per cobrir les necessitats nutricionals, tot i que es mengi en menys quantitat. I també hidratar-se de manera adequada.

Els experts consultats per EROSKI CONSUMER recomanen fer quatre àpats al dia i que el sopar sigui sempre lleuger. El 98% dels entrevistats va assegurar fer tots els dies almenys tres àpats: esmorzar, dinar i sopar. A més, un 95% deia no saltar-se’ls mai.

Així mateix, es recomana a les persones grans menjar cada dia verdures i hortalisses (2 o 3 racions), fruites (2 o 3 racions), proteics (carns, peixos i ous, 2 racions), lactis (3 racions) i oli (1 cullerada sopera equival a 1 ració: de 3 a 4 racions). S’ha d’incorporar diàriament a la dieta cereals i derivats (pa, arròs, pasta… millor en la forma integral: de 4 a 6 racions diàries), a més de llegums entre 2 i 4 vegades a la setmana.

Durant l’enquesta, es va comprovar que les persones grans tenen una assignatura pendent amb les verdures i la hidratació. I és que el dia anterior a contestar les preguntes, el 94% havia menjat fruita fresca, però només la meitat havia pres verdures i hortalisses (crues o cuites). Això sí, el 83% havia ingerit proteics (carn, peixos o ous) i el 91% lactis o altres derivats. Quant als farinacis, un 90% va acompanyar amb pa els àpats, només un 13% va incloure els llegums aquell dia i un 17%, l’arròs i/o la pasta.

Amb tot, amb quina freqüència solen menjar aquests grups d’aliments al dia? De fruita fresca, afirmen ingerir-ne gairebé 3 vegades de mitjana cada jornada, però de verdures i hortalisses (crues o cuites), solament una vegada. Els proteics els inclouen de mitjana 1 vegada en la dieta, mentre que els lactis i els seus derivats són el doble de freqüents. L’arròs o la pasta són menjats 1 vegada al dia i el pa l’incorporen a l’alimentació de cada jornada 2 vegades de mitjana. Finalment, mengen llegums entre 2 i 3 vegades a la setmana.

L’aigua s’ha de considerar com un autèntic nutrient, especialment en la gent gran, que ha de parar molta atenció al seu estat d’hidratació. És recomanable prendre entre 6 i 8 gots d’aigua al dia. Tanmateix, en l’enquesta es va percebre un consum inferior en un 44% dels entrevistats, que van reconèixer que en prenien 4 gots o menys.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions