Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Funeràries : Fins i tot els funerals més econòmics surten cars

Enormes diferències de preus entre les diverses ciutats i fins i tot entre les funeràries d'una mateixa ciutat

És imprescindible l'esquela?

/imgs/20031101/tema04.jpg
L’esquela en el diari representa un cost molt important per a la família. La de mida més habitual en el diari (en cada un d’ells, perquè no en tots és el mateix) de més audiència surt, de mitjana, a 260 euros. El preu de l’esquela el fixen, com és obvi, els diaris i no les funeràries. La mida més freqüent és la de dues columnes, encara que en alguns diaris el preu s’estableix per mòduls. Segons les informacions facilitades per les funeràries sobre les esqueles que sol·liciten amb més freqüència als diaris de més audiència, el preu més car es paga a Madrid, amb 519 euros de mitjana per esquela, seguida d’Alacant (344 euros), la Corunya (316 euros), Biscaia (312 euros) i Múrcia ( 278 euros). Les més econòmiques es publiquen en els diaris de més audiència de Navarra (175 euros), Cantàbria (174 euros) i Màlaga (112 euros). Si necessitem estalviar, caldria reflexionar sobre la conveniència d’incórrer en aquesta despesa; és a dir, de plantejar-se altres possibilitats d’informar sobre la defunció a les persones properes o conegudes.

Ja en el cementeri

La taxa d’inhumació o enterrament l’estableixen els ajuntaments on s’ubiquen els cementeris públics. Els preus varien en funció d’on es faci l’enterrament: no és el mateix fer-ho en una fossa que en un nínxol o en un panteó, encara que alguns ajuntaments han optat per un cost fix, independentment del lloc en què s’efectuï la inhumació. La taxa d’inhumació mitjana més cara s’ha observat a Guipúscoa (160 euros) i la més barata, a Alacant (41 euros), mentre que la mitjana se situa en 80 euros. La segona més cara de mitjana està a Madrid (157 euros) i li segueix Màlaga (150 euros). Són econòmiques les taxes mitjanes d’inhumació a València (43 euros), a Navarra (52 euros) i a Àlaba i Almeria (56 euros).

L’última prestació dels funerals establida per CONSUMER és el servei religiós més comú. Avui en dia, moltes funeràries ofereixen sales multiconfessionals per a la realització d’aquests actes. El servei religiós també pot estar inclòs dins d’un altre apartat del total cobrat per la funerària. Els costs del servei religiós van des dels 13 euros de mitjana a Navarra fins als 132 euros de la Corunya, mentre que la mitjana suposa 65 euros. Ara bé, només a la Corunya se superen de mitjana aquests 65 euros. A Guipúscoa, algunes funeràries incloïen aquest servei dins d’un altre concepte o bé no el facilitaven. Els costs més econòmics per a la missa, a més de Navarra, es van anotar a Cantàbria (33 euros), Barcelona (37 euros), Biscaia (39 euros) i Madrid (41 euros).

L’auge del tanatori

Si se sol·liciten serveis no inclosos en el supòsit de CONSUMER, com el tanatori o la taula de firmes, les despeses s’incrementen. I s’ha d’afegir la despesa addicional que suposa l’enterrament en fossa, nínxol o panteó, si no es té un en concessió. I si s’opta per la cremació, s’incorre en una altra despesa no contemplat en el supòsit, el de la incineració mateixa i el de l’urna per a transportar les cendres, encara que s’evita la despesa de l’enterrament.

Gradualment, els tanatoris es van consolidant com un lloc on es pot vetllar el difunt. És més còmode i pràctic per a tots, però suposa un altre desembossament que s’haurà d’afegir als ja esmentats. El preu d’aquest servei, la mitjana del qual en el nostre país és de 243 euros, varia d’una manera extraordinària: la mitjana en les funeràries consultades a Múrcia era de 370 euros, mentre que a Cantàbria només costa, de mitjana, 64 euros. També és relativament barat a Màlaga (139 euros), a la Corunya i Barcelona (178 euros i 168 euros respectivament). I resulta car, a més de la citada Múrcia, a Almeria (303 euros) i, sobretot, a València (311 euros de mitjana) i Alacant (347 euros).

D’altra banda, el cost de la cremació i l’urna estan indissolublement units, d’aquí ve que es presentin a l’usuari de forma conjunta. El cost mitjà és de 417 euros. Les tarifes més elevades s’han trobat a Cantàbria (510 euros), Múrcia (501 euros), Màlaga (476 euros), Alacant (444 euros) i Almeria, seguides de Madrid, amb 439 euros i 433 euros respectivament. I les més econòmiques, a València (226 euros) i a la Corunya (332 euros) i Biscaia (338 euros). Comparar entre el cost global que suposa la inhumació i la incineració (per tenir una dada més per a elegir entre les dues opcions) es fa quasi impossible, perquè caldria repercutir (en el cas de la inhumació o enterrament) el preu molt variable de concessió o compra del nínxol, fossa o panteó en cada província i establir un model-tipus per a fer homologables les diferents realitats. Una altra cosa és que, en cada cas concret, els usuaris sí que puguin fer-ho.

Quant a la taula de firmes, entre les funeràries consultades a Barcelona algunes tenien inclòs aquest servei dins d’un altre apartat i altres no en van facilitar el preu. Les taules de firmes més cares es disposen a Màlaga, amb una mitjana de 70 euros, mentre que les més econòmiques s’ofereixen a Madrid, a 12 euros. A València surten també cares, 64 euros de mitjana, i el mateix es pot dir de les d’Alacant (59 euros), Navarra i Guipúscoa (51 euros). Al costat de Madrid, les més barates són les de la Corunya (19 euros), Cantàbria (28 euros) i Almeria (30 euros).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions