Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Analitzades les tarifes de 12 companyies elèctriques per saber quant costa al mes la factura de la llum en el mercat lliure i en el regulat : Factura de la llum: pràcticament no hi ha diferències entre el mercat lliure i la tarifa regulada

Un consumidor paga en el mercat lliure una mitjana de 61 euros al mes per la seva factura de la llum, tan sols un 1,4% menys que si contractés la tarifa regulada

Sense grans diferències

/imgs/20110501/tema2.jpg
Per calcular la factura de la llum, EROSKI CONSUMER ha sumat quatre conceptes: d’una banda, la potència contractada i el consum d’energia multiplicats els dos per les tarifes respectives (en aquest punt s’han tingut en compte les ofertes dirigides als consumidors que tenen contractada només la llum, no les duals de llum+gas que s’estudien a banda), i de l’altra, l’impost d’electricitat (5,1127%) i l’IVA (18%). Habitualment, el consumidor troba en la seva factura un altre concepte, com és el lloguer de l’equip (comptadors i interruptors), però en aquest estudi no s’ha inclòs el càlcul perquè les comercialitzadores consultades no han facilitat aquest preu.

Així, en l’actualitat, un consumidor que contracta en el mercat lliure una tarifa sense discriminació horària (la 2.0A), una potència de 4,6 quilowatts i consumeix durant un mes 300 quilowatts per hora paga una mitjana de 61 euros per la seva factura de la llum. Es tracta d’un import molt similar (tan sols un 1,4% més econòmic) al que hauria de desemborsar si contractés la Tarifa d’Últim Recurs. Així mateix, en el mercat lliure les diferències tampoc són substancials entre una companyia i una altra, només 2 euros entre les més cares i les més barates: les primeres van ser Aduriz Energía, Eléctrica Serosense, Gas Natural i Gesternova (que ofereixen la mateixa tarifa que la TUR, gairebé 62 euros), mentre que les segones són la Compañía Escandinava de Electricidad de España i HC Energía (amb 59 euros mensuals).

Una situació similar ocorre quan el consumidor té una casa més gran (de 100 metres quadrats), contracta la mateixa potència (4,6 kW) i encara que té electrodomèstics semblants consumeix 500 quilowatts per hora. En aquest cas, cada mes ha de pagar una mitjana de 96 euros en el mercat lliure. L’estalvi que pot aconseguir respecte de la TUR és d’un 1,2% i, igual que en el cas anterior, entre companyies no hi ha pràcticament diferències (fins a 5 euros): les més cares són precisament les que ofereixen les mateixes tarifes que les regulades pel Govern (Aduriz Energía, Eléctrica Serosense, Enerco Cuéllar, Gas Natural i Gesternova (el cost són 97 euros), mentre que la més econòmica és la Compañía Escandinava de Electricidad (92 euros).

Mercat lliure, realitat o quimera?

Aquestes conclusions indiquen que encara que ja ha passat cert temps des de la liberalització del sector energètic, quasi no hi ha diferències en les tarifes destinades al consumidor domèstic (l’anomenada 2.0A i 2.0DHA) entre les diverses companyies elèctriques estudiades, i tampoc pel que fa a la regulada pel Govern (la TUR). Les dades parlen per si soles i durant l’anàlisi s’ha comprovat que sobre el terme fix (la potència), solament una de cada tres companyies analitzades ofereix algun descompte d’entre el 10% i el 15% (Endesa Energia, E.ON Energia, Iberdrola i Orus Energia), mentre que sobre el variable (l’energia consumida) només una de cada quatre el rebaixa entre un 1% i un 5% (la Compañía Escandinava de Electricidad de España, HC Energía i Nexus Energía). Quina és la raó? En alguns casos, indiquen que la TUR fixada pel Govern no reflecteix els veritables costos del subministrament elèctric i que una comercialitzadora en el mercat lliure molt difícilment la pot reduir sense incórrer en pèrdues. Així i tot, també ofereixen un altre tipus d’ofertes: Iberdrola i E.ON Energia, un servei de manteniment gratuït o bé acollir-se a la Tarifa d’Últim Recurs amb preu fix durant un any; i Gesternova té un servei d’atenció i de reclamacions gratuït.

En aquest sentit, la mateixa CNE també va valorar com a insuficient l’evolució de la competència en el mercat elèctric, especialment pel que fa al sector del consumidor domèstic. Segons l’entitat, en l’actualitat, els usuaris continuen sent fidels a les empreses establertes i es troben indefensos a l’hora de canviar de subministrador, ja que la normativa no és clara en aquesta matèria. Encara que sí que és cert que els subministraments en el mercat lliure van registrar en 2010 un increment de més d’1,8 milions pel que fa a l’any anterior, la majoria dels consumidors domèstics (el 85%) continuen sent subministrats per una comercialitzadora d’últim recurs (CUR).

Per a les associacions de consumidors el futur del sector elèctric espanyol és complicat. Encara més, segons la UCE, la pitjor de les situacions que podia viure el mercat elèctric és l’actual, en què les tarifes de les empreses que operen en el mercat lliure estan vinculades a la regulada pel Govern i no hi ha descomptes interessants per al petit consumidor.

Quins tipus de tarifes pot contractar el consumidor?

/imgs/20110501/tema4.jpg
Tarifa d’Últim Recurs (TUR): Els usuaris domèstics amb menys de 10 kW contractats de potència poden subscriure aquesta tarifa que determina l’Administració. N’hi ha dues modalitats:

  • Tarifa sense discriminació horària: és la que habitualment es contracta. Es paga un preu per quilowatt fix, sense dependre de l’hora en què s’hagi produït el consum.
  • Tarifa amb discriminació horària: en aquest tipus de tarifa la potència continua sent un concepte fix en la factura, però el consum, depenent de l’hora en què es faci, es dividirà en dos trams, anomenats “punta” (de 12 hores a 22 hores a l’hivern, i de 13 hores a 23 hores a l’estiu) i “vall” (de 22 hores a 12 hores a l’hivern, i de 23 hores a 13 hores a l’estiu)

Bo Social: Es tracta d’un descompte sobre el preu de la Tarifa d’Últim Recurs (TUR) per a determinats consumidors d’electricitat acollits a aquesta tarifa. Aquests hauran de ser persones físiques i sol.licitar-ho per a l’habitatge habitual. Han de pertànyer a algun dels col.lectius següents: clients domèstics que contractin una potència inferior a 3kW, pensionistes amb 60 o més anys amb contribucions mínimes per jubilació, incapacitat permanent o viduïtat, famílies nombroses o llars on tots els integrants estiguin en l’atur.

Tarifes en el mercat lliure: Els consumidors són lliures de triar el subministrador elèctric. En aquest cas, és el mercat el qui determina el tipus de tarifes que es comercialitzaran. A hores d’ara, les companyies elèctriques encara no han fet una aposta important per aquest tipus de mercat: només ofereixen alguns productes que rebaixen el preu de la tarifa d’últim recurs en percentatges gairebé minúsculs. Això ha provocat que la gran majoria dels usuaris domèstics mantinguin els seus contractes amb les comercialitzadores d’últim recurs.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions