Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

ENQUESTADES MÉS DE 1.500 PERSONES MAJORS DE 16 ANYS PER CONÈIXER EL SEU COMPORTAMENT EN RELACIÓ AMB LA INFORMACIÓ ALIMENTÀRIA QUE SE'LS FACILITA PER MITJÀ DELS ALIMENTS : Etiquetatge d'aliments: novetats que passen inadvertides

Un 63% dels consumidors consultats no ha percebut els canvis introduïts per la normativa europea

Percepció de les novetats

Les novetats

En el moment de l’enquesta, el 63% dels responsables de compra enquestats i que habitualment es fixen en l’etiquetatge dels aliments, no ha notat canvis en aquest canal d’informació els últims 6 mesos.

Els que sí que ho van fer (un 36%) identifiquen diverses modificacions: en els ingredients que causen al·lèrgies o intoleràncies (un 17% ho ha percebut) i en la claredat de la informació nutricional i l’origen de vegetal dels olis i greixos vegetals (un 10%, respectivament). També se’n destaquen altres en menys quantitat: que les dades nutricionals estan agrupades i es visualitzen més fàcilment, que la informació obligatòria està disponible i és accessible, que la paraula “sodi” s’ha substituït per la de “sal” i que ara es comunica quin és el país d’origen o lloc de procedència del producte o de l’ingredient primari.

Sobre la informació nutricional

/imgs/20160101/mujercompra.jpg

Un dels canvis més importants de la nova normativa es refereix a l’obligatorietat de la informació nutricional. En l’enquesta, un 72% dels responsables de compra va confirmar que s’hi fixava.

I quines dades consideren les més rellevants? Un 32% es va decantar per les relacionades amb els greixos saturats, un altre 23% pel valor energètic (les calories), el 15% pels greixos trans i l’11% pels sucres. En menor manera, s’esmenten també altres elements com la sal (o el sodi), els greixos monoinsaturats o poliinsaturats, les vitamines i proteïnes, altres hidrats de carboni com els polialcohols o el midó, la fibra alimentària, els minerals i d’altres.

La normativa europea obliga, a més, a expressar tota aquesta informació nutricional en 100 grams o 100 mil·ligrams. Dos de cada tres enquestats consideren que amb aquesta fórmula s’ajuda a entendre la informació. En canvi, entre els qui opinen el contrari, es troben sobretot els majors de 65 anys.

Així mateix, la informació nutricional també es pot expressar en percentatges d’ingesta de referència (ANAR), ja sigui per 100 grams o 100 mil·ligrams o per proporció o unitat de consum. La meitat dels enquestats que llegeixen la informació nutricional es fixen en aquestes proporcions (de nou són els majors de 65 anys els qui ho fan menys).

Sobre l’origen

Amb el nou reglament, s’amplia l’obligatorietat d’incloure en l’etiquetatge el país d’origen o el lloc de procedència del producte alimentari o de l’ingredient principal, en els casos en què es pot induir el consumidor a engany.

Al principi, aquesta dada era obligatòria per a la carn fresca de boví, les fruites i les verdures, la mel i l’oli d’oliva. A partir de l’abril de 2015, també ho va ser per a la carn fresca, refrigerada o congelada de porc, oví, caprí i d’aviram de corral.

Un 68% dels responsables de compra es fixa en aquesta dada i, d’aquests, gairebé nou de cada deu trien productes produïts a la seva regió o país davant d’altres.

Els mateixos enquestats destaquen els tipus d’aliments que, al seu parer, haurien de portar aquesta dada en l’etiquetatge: la carn de boví, porcí, caprí i d’altres (el 90% ho creu així), el peix (el 84%), l’aviram de corral i la llet (el 76%, respectivament), i la mel i la llet utilitzada com a ingredient en productes lactis (al voltant del 59%, en els dos grups d’aliments). Només un 3% va assenyalar les fruites i les verdures.

En aquest sentit, entre els enquestats que trien la carn, arriben a un nivell de detall superior i destaquen altres dades importants: el lloc de cria (en el 88% dels casos), el lloc de naixement de l’animal (el 64%) i del seu sacrifici (el 58%).

Quant a l’etiquetatge en la llet i els seus derivats, les persones consultades van esmentar la informació següent: si l’origen es correspon amb el d’un estat membre de la Unió Europea o no (un 70%), el lloc de transformació de la llet crua (el 64% dels casos) i el lloc de munyiment (el 62%).

Sobre els al·lèrgens

Un altre dels canvis previstos per la normativa d’informació alimentària té a veure amb l’obligatorietat d’informar sobre els ingredients o substàncies que poden causar alguna al·lèrgia o intolerància alimentària. Nou de cada deu enquestats responsables de la compra a casa seva afirmen que hauria d’indicar-se d’una manera més clara l’existència d’ingredients que poden causar alguna al·lèrgia o intolerància.

Encara més, un 67% d’aquests va afirmar saber que en tots els aliments, tant en els envasats com en els que no ho estan, és obligatori informar sobre l’existència d’aquest tipus d’ingredients. En canvi, també mereix una atenció especial el 32% de les persones consultades que van reconèixer no saber-ho.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions