Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

ENQUESTADES MÉS DE 1.500 PERSONES MAJORS DE 16 ANYS PER CONÈIXER EL SEU COMPORTAMENT EN RELACIÓ AMB LA INFORMACIÓ ALIMENTÀRIA QUE SE'LS FACILITA PER MITJÀ DELS ALIMENTS : Etiquetatge d'aliments: novetats que passen inadvertides

Un 63% dels consumidors consultats no ha percebut els canvis introduïts per la normativa europea

Importància i lectura de l'etiquetatge d'aliments

La importància de saber

La informació alimentària és fonamental per a la major part dels consumidors. Un 57% dels enquestats la valoren com de “molt important” (amb una puntuació entre 9 i 10 punts en una escala on 0 és el mínim i 10 el màxim) i un 33% com d'”important” (entre 7 i 8 punts). Només un 11% li dóna una “menor importància” (un 9% li concedeix entre 5 i 6 punts i el 2%, menys de 5).

Per segments (sexe, edat, classe social, ingressos de la llar i comunitat autònoma), tots els grups atorguen a la informació alimentària una puntuació mitjana superior a 8 punts. Això sí, els joves d’entre 16 i 24 anys li concedeixen 9 punts de mitjana.

S’hi fixen?

/imgs/20160101/hombresuper.jpg

Encara que la majoria dels consumidors consideren important la informació alimentària, realment s’hi fixen, a l’hora de comprar productes? La veritat és que sí. El 94% dels enquestats miren la data de caducitat o consum preferent (d’aquests, el 84% ho fa habitualment) i el 81% llegeix les característiques dels aliments i procuren triar aliments baixos en sal, light, sense sucres, sense greixos, etc. (entorn del 48% ho fa amb freqüència). A més, quatre de cada deu responsables de les compres busquen aliments requerits per alguna dieta, malaltia, al·lèrgia, etc. (d’aquests, un 20% ho fa habitualment).

Aquells amb ingressos mensuals a la llar superiors als 2.000 euros són els enquestats que llegeixen més l’etiquetatge amb la informació sobre les característiques dels aliments, enfront dels majors de 65 anys i els qui ingressen fins a 750 euros.

El que interessa

Les dades de l’etiquetatge sobre les quals la normativa ha introduït canvis (país d’origen o lloc de procedència, informació nutricional i sobre al·lèrgens, llista d’ingredients, quantitat neta, condicions de conservació) susciten interès entre els enquestats. Tanmateix, algunes destaquen sobre d’altres: el 59% habitualment es fixa en la llista d’ingredients, el 56% en les condicions de conservació i el 54% en la informació nutricional (valor energètic, contingut en greixos, hidrats de carboni, fibra, proteïnes i sal).

Per la seva banda, una tercera part dels responsables de la compra consultats mai es fixa en la informació sobre al·lèrgens, probablement perquè només té importància en aquelles llars on algun membre de la família sofreix al·lèrgies o intoleràncies.

Per segments, la llista d’ingredients i la informació nutricional interessa especialment a les dones. També els menors de 25 anys enquestats es fixen en les dades nutricionals dels aliments. Per la seva banda, els majors de 65 anys consultats i aquells amb ingressos mensuals de fins a 1.250 euros llegeixen més les condicions de conservació i el país d’origen o lloc de procedència.

A més d’interessar, aquest tipus de dades també pot influir en la decisió de compra de les persones enquestades. Per ordre, la data de caducitat o consum preferent influeix en un 31% dels responsables de compra, les declaracions “baix en sal”, “light“, “sense sucres” o “sense greix” en un 16%; les llistes d’ingredients en un 15% i el país d’origen o el lloc de procedència en un 11%.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions