Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Pírcings i tatuatges: 105 establiments de 13 ciutats, analitzats : Es fan sense donar la informació imprescindible i en condicions molt millorables

I si volem eliminar un tatuatge?

/imgs/20040301/afondo.07.jpg
Amb el pas dels anys, el tatuatge tendeix a difuminar-se i a perdre bellesa; a més, podem acabar cansant-nos de portar-lo en la nostra pell. Hi ha diversos mètodes d’eliminació del tatuatge, però cap no és del tot eficaç.

Costa més diners eliminar un tatuatge que fer-lo. Per exemple, per mitjà del làser, eliminar un tatuatge costa entre 700 i 6.000 euros, en funció de la mida i de la zona on es trobi. Els mètodes són:

  • Dermoabrasió: s’eliminen les capes de l’epidermis on es troba, amb la qual cosa s’elimina tant la part de la pell com el pigment utilitzat sobre aquesta.
  • Salabrasió (abrasió salina): es poleix, fins que desaparegui i amb una sal especial, la imatge tatuada. Aquest mètode deixa cicatrius.
  • Estirada de la pell: S’estira la zona de pell del tatuatge i les zones del voltant. Es talla el tatuatge i la pell superficial estirada és col·locada al seu lloc. Deixa una cicatriu lineal. Només aconsellable per a tatuatges petits.
  • Escissió: es van tallant les zones de pell a poc a poc, en diverses sessions. Deixa cicatrius.
  • Mètode cover up o cobriment: es tatua un altre model de tatuatge damunt del ja existent.
  • Làser: és el més car, però el més efectiu, encara que no garanteix que la pell es quedi com abans del tatuatge. I poden quedar marques o cicatrius.
    Els més petits costen a partir de 600-700 euros. Els feixos de llum del làser actuen sobre els pigments i els eliminen. L’eficàcia del làser varia si s’ha utilitzat pigment negre o de colors, i segons la zona del cos on es trobi el tatuatge. Els més difícils d’eliminar són els de color. I com més temps hagi transcorregut des que es va fer el tatuatge, més fàcil serà d'”esborrar”. Si es vol treure un tatuatge acabat de fer, convé esperar -almenys- quatre setmanes abans de començar, si bé el més aconsellable és deixar passar uns mesos si volem que el to de la pell torni més ràpidament a la normalitat. Els tatuatges de color negre, blau fosc i roig s’eliminen molt bé. Els de color blau clar, verd, morat i taronja, només parcialment. I els grocs són els més difícils: no responen a cap tractament. Els tatuatges negres o blau fosc poden ser eliminats quasi per complet en quatre sessions. Els altres requereixen 8 sessions. La sessió dura uns pocs minuts. Encara que els impactes del làser són molestos, l’escàs temps utilitzat en les sessions fa que no sigui un tractament desagradable.
    Els làser més avançats per al tractament i l’eliminació dels tatuatges són els que emeten impulsos molt curts (Q-switched) i que a l’interior tenen un material que s’anomena neodimi:YAG, tant normal com de freqüència polsada. No obstant això, els resultats no estan garantits: hi ha tatuatges que s’eliminen per complet però n’hi ha d’altres que a la zona tatuada queda una cicatriu enrogida en la pell que s’anirà eliminant amb una pomada antibiòtica i amb cremes regeneradores.

Tatuatges “semipermanents”: no valen la pena

Segons una representant de l’Associació de Mestres Tatuadors i de Pírcing, els tatuatges “semipermanents” no valen la pena, perquè no només no perden definició amb el pas del temps fins que acaben desapareixent (que és el que a vegades es promet incorrectament a l’usuari), sinó que deixen taques antiestètiques en la pell. El color d’aquests tatuatges, transcorreguts per exemple deu anys, queda una mica més apagat però un no-professional no sabria distingir si es tracta d’un tatuatge convencional o un semipermanent. No són recomanables, perquè sempre queda en la pell el contorn del tatuatge o unes taques lletges. Pel que sembla, la majoria dels bons professionals es nega a tatuar amb aquest tipus de tintes i màquines.

Les causes que influeixen que un tatuatge romangui més o menys temps en la pell de l’usuari són: la porositat de la pell, quan la tinta penetra fàcilment en la pell és més senzill fer un tatuatge i com més penetra el pigment en la pell, més consolidat i marcat es queda el tatuatge. El tatuador ha de penetrar molt poc en la pell, intentarà tatuar només en la capa més externa, la capa de dermis que cau, però és molt difícil. Tintes o pigments utilitzats. Les tintes minerals o vegetals que s’utilitzen en els tatuatges semipermanents continuen sent tintes, impossibles d’eliminar totalment una vegada han penetrat en la pell. El que queden són taques de dibuixos que s’han anat difuminant i que presenten un aspecte poc estètic. En definitiva, els tatuatges semipermanents no desapareixen per si mateixos, llevat que el client tingui una pell poc sensible al pigment i el pas dels anys aconsegueixi reduir el contorn i el dibuix del tatuatge.

L’opinió d’un dels metges dermatòlegs que han assessorat aquest informe de CONSUMER és clara: cap tatuatge, s’anomeni com s’anomeni o sigui del tipus que sigui, pot desaparèixer completament. Els tatuatges semipermanents es fan per mitjà de tintes que -independentment del tipus que siguin- són elements orgànics estranys a la dermis de l’usuari i que formen cossos estranys en la dermis, i davant d’això aquesta reacciona creant granulomes o taques que mai no desapareixen totalment. Per això, cap tatuatge fet amb elements estranys a la pell no pot ser eliminat.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions