Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Pírcings i tatuatges: 105 establiments de 13 ciutats, analitzats : Es fan sense donar la informació imprescindible i en condicions molt millorables

Netedat i higiene, millorables

/imgs/20040301/afondo.03.jpg
En general, els locals es trobaven en un estat de netedat i d’higiene correcte tant en la zona de treball com en la de recepció. No obstant això, es van detectar mancances que han de ser esmenades: en el 63% dels establiments no hi havia una zona d’esterilització específica, en el 25% el terra i les parets de la zona de treball no eren de materials fàcils de rentar i de desinfectar, com ara taulells o rajoles, i en el 16% no es garantia la intimitat del client, ja que s’establia la separació de la zona de treball amb simples cortines o mampares. Altres prestacions millorables: més de la tercera part dels tatuadors i perforadors no usen màscara, un de cada sis no es renta les mans al començament i al final de la intervenció, i en un de cada cinc casos no hi ha llitera, o està mal equipada, o el llençol de paper o de tela no és prou net. D’altra banda, els establiments van obtenir un aprovat general en higiene i en esterilització dels utensilis de treball, si bé un de cada cinc no van permetre comprovar-ho. Aquests professionals, per les característiques del seu treball, haurien de permetre al client comprovar en quin estat es troben els materials i els utensilis de treball abans de fer-se el pírcing o el tatuatge. El que està en joc és la salut de l’usuari.

Què n’opinen els usuaris

Es van fer 200 enquestes a ciutadans de tot el país que s’havien col·locat un pírcing o s’havien fet un tatuatge. Els resultats de l’enquesta mostren una situació semblant a la que plasma la investigació sobre el terreny, encara que els usuaris afirmen que han estat informats més i millor del que van indicar els tècnics d’aquesta revista.

Entrant en les conclusions de l’enquesta, els materials de treball van ser desprecintats en presència del client en el 95% dels casos, quan en la prova pràctica els que no van permetre comprovar-ho superava el 20%. Quant a l’equipació de tatuadors i perforadors, les dades de l’enquesta són pitjors que els de la prova: si en aquesta el 43% dels professionals es vestien amb bata blanca, els enquestats diuen que va ser així en el 17% dels casos. La màscara es va veure en el 63% dels casos en la prova, mentre que els usuaris la recorden en només el 28% dels professionals.

Quant a l’assessorament, tots els usuaris de pírcing afirmen que els van explicar les atencions posteriors a la col·locació, mentre que en la visita el 60% dels professionals no ho va fer convenientment. El mateix ocorre amb la consulta sobre possibles al·lèrgies: el 62% dels enquestats recorden que els ho van preguntar, però en la visita la proporció es queda en un 16%.

/imgs/20040301/afondo.04.jpgJa en els tatuatges, el 30% dels usuaris asseguren que no els van advertir sobre la necessitat de no ingerir alcohol en les hores prèvies (enfront del 63% de la prova) i al 59% no els van advertir de la conveniència de no anar-hi en dejú , enfront del 82% de la prova. I el 40% dels enquestats afirma que no els van preguntar si patien cap malaltia o al·lèrgia, enfront del 86% que no ho va fer en la nostra visita.

Respecte de les atencions i les advertències posteriors, només l’1% dels consultats declaren no haver estat informats, mentre que en la prova pràctica el 35% dels centres no van fer aquestes advertències.

Finalment, només el 4% dels enquestats diuen que no els van recomanar abstenir-se de prendre el sol ni els raigs UVA, enfront del 57% de centres que no van donar aquesta informació als tècnics de CONSUMER.

Aquestes diferències a l’hora de reflectir la mateixa realitat (en la resta dels aspectes estudiats, les dades són semblants) poden ser degudes al fet que els usuaris tinguin la percepció d’haver sigut ben informats perquè les advertències i els consells els els van transmetre després d’haver fet el treball. Els tècnics de CONSUMER no es van fer pírcings ni tatuatges perquè aquesta revista considera que són pràctiques de risc que, a més de ser prescindibles, no resulten aconsellables. Van anar als centres fent-se passar per clients interessats i van demanar tota la informació possible, però en cap cas la que els professionals ofereixen una vegada acabada la intervenció.

Una altra possible causa d’aquesta disparitat és que els tècnics de CONSUMER -assessorats convenientment per dermatòlegs i per bons professionals del sector- es van mostrar més exigents que els usuaris a l’hora de valorar la quantitat i la qualitat de la informació facilitada.

Els preus, molt diferents: convé comparar

Per a comparar els preus dels 107 establiments visitats, es va sol·licitar en tots ells un servei idèntic: el mateix senzill pírcing i el mateix senzill tatuatge. La ciutat més cara per al pírcing (inclosa la col·locació) va ser Barcelona, amb una mitjana de quasi 49 euros, quan la de les 13 ciutats és de 35 euros. La segueix Pamplona, amb quasi 45 euros. Les més barates van ser Màlaga (22 euros de mitjana) i Madrid, amb 17 euros. És precisament a Madrid on es va registrar una diferència de preus major (fins a 34 euros) entre els establiments comparats. Altres ciutats amb diferències importants de preu són Almeria, Oviedo, Alacant i Bilbao.

En tatuatges, on la mitjana de l’estudi va ser de 52 euros, la ciutat més cara va ser Múrcia (67,5 euros de mitjana), seguida de Barcelona i Vitòria, totes dues per sobre dels 58 euros, i Bilbao, amb quasi 57 euros. La més barata va ser Oviedo (42,3 euros), seguida d’Alacant (44,3 euros). Les diferències més grans en una ciutat es van anotar a Vitòria, Almeria i Oviedo, al voltant dels 40 euros. Conclusió: encara que l’usuari ha de prioritzar en l’elecció de l’establiment la higiene, la informació i la qualitat tècnica del treball, convé comparar els preus entre diversos d’aquests locals, perquè les diferències entre els uns i els altres permeten evitar despeses extres innecessàries.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions