Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

Triar hotel : Enormes diferències de preus tant en les diverses categories com en les ciutats

Una habitació doble en dia laborable en un hotel de 3 estrelles costa des de 32 fins a 101 euros

Preguntes amb resposta

Quins serveis puc exigir segons quin sigui el nombre d’estrelles de l’hotel?
La legislació és ambigua respecte d’aquest tema, i cada comunitat autònoma hi té capacitat per a legislar. La normativa en l’àmbit estatal es recull en el Reial Decret 1634/1983, de 15 de juny.

Tinc dret a demanar aire condicionat en l’habitació?
En els de 5 i 4 estrelles és obligatori en totes les zones de l’hotel, incloses les habitacions. En els de 3, només és obligatori en vestíbuls, salons, menjadors i bar. En els de 2 i 1 estrella no és obligatori en cap zona. Però hi ha molts hotels, fonamentalment de 3 estrelles però també de 2 i fins i tot d’1, amb aire condicionat.

Tinc dret a calefacció i aigua calenta en l’habitació?
Sí, en totes les categories d’hotels del nostre país.

Puc desdejunar-me, dinar o sopar fora de l’horari establit per l’hotel?
No hi ha obligatorietat per part de l’hotel d’oferir aquest servei fora de l’horari fixat. Ara bé, en els de 5 i 4 estrelles el servei d’habitacions (pagat a banda) serà de 24 hores i 16 hores (o més), respectivament. És habitual que en els de 3 estrelles hi hagi servei d’habitacions.

Han de netejar-me l’habitació tots els dies?
Sí, és obligatori. Si hem oblidat col·locar en el costat exterior de la porta de la nostra habitació el cartell que informa que es troba lliure per a netejar-la, l’hotel no està obligat a fer-ho; però l’habitual és que tan aviat com sigui possible els empleats netegin l’habitació.

Han de canviar-me els llençols tots els dies? I les tovalloles?
L’obligació existeix només quan els llençols i les tovalloles es troben bruts. El normal és que es canviïn tots els dies o cada dos dies. Si ho sol·licitem, ens els haurien de canviar. Alguns hotels informen el client que si desitgen que els canviïn les tovalloles, les depositin al terra: l’objectiu és no rentar-les innecessàriament i reduir així l’impacte mediambiental que causa l’abocament de detergents i disminuir el consum d’aigua que requereix la rentada.

Tinc dret a televisor? I si està espatllat o s’espatlla, me l’han de canviar?
El televisor és obligatori només en hotels de 5 estrelles, però són moltes les habitacions d’hotels modestos que disposen d’aparell de TV. En cas de mal funcionament, l’hotel ha de canviar-lo, o canviar-nos a nosaltres a una altra habitació en què funcioni. Però sempre, subjecte a la disponibilitat de l’establiment.

L’hotel es fa responsable dels béns del client guardats en la caixa forta de l’habitació?
No, perquè no es fa càrrec dels objectes no dipositats en la caixa forta de l’hotel. D’això se’ns informa quan emplenem i firmem el contracte en registrar-nos-hi com a clients. Els hotels de 3, 4 i 5 estrelles han d’oferir caixes fortes individuals al client. Si s’ha utilitzat la força en el robatori dins de l’habitació, l’hotel haurà d’atendre la nostra reclamació. Sol disposar d’una assegurança per a cada caixa forta d’entre 900 i 2.700 euros. Preguntem quin tipus d’assegurança tenen contractat per a aquesta contingència.

/imgs/20030401/tema05.jpg
I si roben en la nostra habitació?
Hi ha una assegurança per a satisfer aquest tipus de demandes, sempre que la porta s’hagi forçat. És a dir, quan s’hagi produït un robatori. Si la porta no es veu forçada, es considera furt i les companyies d’assegurances no hi responen. Els hotels amb obertura per clau magnètica disposen d’un sistema per a llegir les últimes obertures amb informació de la clau que ha obert i l’hora en què s’ha produït l’obertura.

Puc canviar d’habitació si la que m’han assignat no m’agrada?
Si respon a les característiques de l’oferta contractada, no hi ha obligació de canvi, però si queden habitacions lliures se solen atendre aquestes peticions. En hotels en què les vistes són un valor afegit important, hem d’assegurar-nos quan efectuem la reserva d’haver deixat aclarits tots els extrems relatius a l’orientació de l’habitació, o que tingui o no terrassa.

Poden posar-me en una habitació inferior a la contractada; per exemple, que sigui individual en comptes de doble?
No, i si l’hotel canvia el tipus d’habitació contractada ha de ser sempre a una habitació de qualitat superior.

Quan pago el servei d’habitacions?
Normalment s’inclou en la factura final, sempre que el client hagi firmat la comanda. També pot abonar-se en el moment en què ens portin els aliments i/o les begudes.

Puc exigir que les consumicions del bar i les menjades me les vagin apuntant en el compte de l’habitació perquè siguin pagades al final i d’una sola vegada?
És normal que ens ho permetin fer, però no ho podem exigir. Quan l’estada és prolongada i el consum és important, el director de l’hotel pot posar-se en contacte amb l’hoste i sol·licitar-li que aboni una part o el total de l’import d’allò que s’ha consumit fins al moment. En la factura final, les despeses han d’estar validades amb la firma del client en cada factura.

Fins a quina hora del primer dia de la meua estada dura la meva reserva?
Si la reserva no ha sigut feta amb un depòsit, tindrà una hora determinada (fixada per l’hotel) de cancel·lació. La vigència límit acostuma a oscil·lar entre les 18 i les 20 hores del primer dia d’ús de l’hotel. Si s’arriba més tard sense avisar, es pot perdre la reserva. Al contrari, una reserva garantida, ja siga per un bo d’una agència de viatges, per una targeta de crèdit o per un fax o escrit d’alguna empresa que tingui crèdit en l’hotel, ha de mantenir-se encara que el client arribi tard. Convé avisar si s’arribarà més tard de l’hora de venciment de la reserva. I això en tots els casos, ja que si l’hotel té excés de reserves (overbooking) desplaçarà en primer lloc el client que no ha avisat de la seva situació.

Puc exigir que accepten el meu animal de companyia?
L’hotel pot prohibir la presència de mascotes, però ha de publicitar-ho en la guia oficial d’hotels i indicar-ho clarament.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions