Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

Triar hotel : Enormes diferències de preus tant en les diverses categories com en les ciutats

Una habitació doble en dia laborable en un hotel de 3 estrelles costa des de 32 fins a 101 euros

Els preus, enormement diferents

/imgs/20030401/tema02.jpg
Segons les dades de l’enquesta, i atenent el preu mitjà de l’habitació (incloent en aquesta mitjana les tarifes per habitació individual i doble, en cap de setmana i dia laborable, i en temporada alta, mitjana i baixa), Barcelona és la ciutat amb hotels més cars en totes les categories (Pamplona està al seu nivell en els de 4 estrelles), amb 161 euros de mitjana al dia per habitació doble, sense incloure-hi el desdejuni ni l’IVA. En aquesta ciutat es van estudiar dos hotels de 5 estrelles, tres de 4, cinc de 3 estrelles, tres de 2 i dos d’1 estrella (en aquests últims, la mitjana era de 81 euros per nit).

Li segueixen en alt cost Madrid (136 euros) i Sant Sebastià (133 euros), si bé Madrid va mostrar el preu mitjà més econòmic en els hotels d’1 estrella. Les ciutats amb hotels amb preus mitjans més econòmics (54 euros) van ser Múrcia i Castelló. La Corunya, també amb una oferta molt econòmica, va ser la segona ciutat més barata en hotels d’1 i 2 estrelles i la tercera en els de 3 estrelles.

Una altra conclusió de l’enquesta va ser que en els hotels d’1 i 2 estrelles a penes hi ha diferències en les tarifes de dies laborables i les de cap de setmana o festius, mentre que en els de categoria superior els preus disminueixen ostensiblement en jornades no laborables. I, d’altra banda, les tarifes són ben distintes si l’habitació és doble o senzilla. En els d’1 i 2 estrelles, la doble costa de mitjana uns 15 euros més; en els de 3 i 4 estrelles la diferència oscil·la entre els 16 i els 21 euros, i en els de en 5 supera els 30.

També es confirma que les diferències de preus en hotels de la mateixa categoria són importants; fins i tot n’hi ha uns quants amb preus superiors a d’altres de categoria molt superior. A Màlaga, per exemple, hi ha un hotel de 4 estrelles l’habitació individual del qual en cap de setmana costa 35 euros, mentre que a Barcelona un altre de només 1 estrella en el mateix cas cobra el doble, 71 euros. I traslladant les tarifes a dia laborable, un hotel de Múrcia de 4 estrelles cobra 80 euros per una habitació doble, mentre que a Barcelona un altre de només 1 estrella cobra prou més, 102 euros. En hotels de la mateixa categoria, les diferències són encara més grans: a Castelló, un de 3 estrelles entre setmana cobra 33 euros per una habitació doble, mentre que a Barcelona un altre exigeix 220 euros, quasi set vegades més. La mitjana dels hotels de 3 estrelles va ser en aquest cas de 103 euros. En el mateix supòsit, però de 4 estrelles, un hotel de Múrcia cobra 80 euros i un altre de Pamplona, 268 euros. I si ens fixem en els de 2 estrelles, el marge de preus va des dels 20 euros d’un hotel de Cadis fins als 101 euros d’un altre de Barcelona, cinc vegades més; la mitjana per a hotels d’aquesta categoria és de només 50 euros. La conclusió és ben senzilla: abans de triar hotel, i tenint en compte que la seva categoria és una referència apreciable de la qualitat general que ofereix, convé informar-se molt bé sobre les seves tarifes.

Qualitat del servei, molt desigual

Crida l’atenció que el 5% dels hotels consultats no disposaven d’informació turística sobre la ciutat: fullets amb plànols de la ciutat, horaris de metros o autobusos, senyalització de museus i edificis i altres serveis d’interès. Els que manquen amb més freqüència d’informació turística són els d’1 i 2 estrelles. A mesura que augmenta el nombre d’estrelles ho fa la possibilitat de disfrutar de servei d’habitacions. En els de 5 estrelles és preceptiu durant les 24 hores i tots els estudiats compleixen. Però també el 98% dels hotels de 4 estrelles disposaven d’aquest servei, mentre que l’oferien el 67% dels de 3 estrelles, la meitat dels de 2 estrelles i fins i tot la tercera part dels d’1 estrella.

Dos de cada tres hotels diuen que canvien els llençols tots els dies, malgrat que la norma només obliga a fer-ho si estan bruts. La freqüència menor en el canvi diari de llençols es dóna en els hotels d’1 estrella (set de cada deu no ho fan). Un altre aspecte interessant, des d’una perspectiva mediambiental (es disminueix l’ús de detergent i d’aigua en la rentada), és la possibilitat que té l’usuari d’utilitzar tovalloles durant diversos dies sense que les netegin. Només el 55% dels hotels ho permet quan el mateix usuari ho sol·licita. La millor nota és per als hotels de Sant Sebastià, que en un 60% ofereixen aquesta possibilitat, seguits pels de Barcelona (47%) i Cadis i Madrid (39%).

Un element de qualitat afegida d’una habitació és la caixa forta en l’habitació: el 41% dels hotels no oferia aquest equipament. En quatre establiments de 4 estrelles (el 10% dels estudiats d’aquesta categoria) no en disposen, tot i que estan obligats a oferir-lo. A Barcelona, el 90% dels hotels oferia aquest servei, i a Múrcia, València i Sant Sebastià en tenien més del 70%, mentre que a Cadis només un 23% dels hotels disposen de caixa forta en l’habitació. Crida prou l’atenció que només dos de cada tres hotels disposin de caixa forta en recepció, un element de seguretat valorat per no pocs usuaris.

La revolució tecnològica, d’altra banda, no s’ha assentat en els hotels: en un de cada sis no és possible fer la reserva per Internet. I resulta molt criticable que (en els d’aquest informe) no pugui fer-se en un hotel de 4 estrelles i en un altre de 3. En tots els estudiats de Pamplona, Sant Sebastià i Bilbao es pot reservar per Internet. Tampoc, encara que pugui pensar-se el contrari, tots els hotels treballen amb agències de viatges. Sí que ho fan els de 4 i 5 estrelles, però només es pot reservar plaça per mitjà d’agència en el 63% dels d’1 estrella i en el 71% dels de 2.

Qualitat certificada

/imgs/20030401/tema06.jpg
Sis de cada deu hotels no disposa de cap certificat de qualitat, tot i que el 1996 es va crear l’Institut per a la Qualitat Hotelera, que els ofereix la possibilitat d’obtenir el reconeixement de la Marca Qualitat Turística, que avui llueixen 243 hotels. És un sistema de qualitat adaptat a les normatives de cada comunitat autònoma i compatible amb els criteris de la norma ISO 9000, que afecta tres nivells: seguretat, normativa de compliment obligat i autoregulació.

D’altra banda, només la meitat dels hotels disposava d’habitacions per a no fumadors. Hi destaca València, amb un 88% dels hotels amb habitacions per a no fumadors. Li segueixen Bilbao, amb un 69%, i Madrid amb un 61%. Sembla contradictori que no hi hagi diferències significatives segons la categoria de l’hotel quant a l’existència d’una zona d’estar de no fumadors. A Vitòria i Sant Sebastià cap dels hotels consultats disposava d’aquests sales, mentre que sí que la tenien a la Corunya el 44% dels hotels; a Cadis i Màlaga, quasi el 40%. És molt d’agrair també que els hotels tinguin caixer automàtic, però només el 7% en disposava, i cap era d’1 o 2 estrelles. Ja en un altre tema, tots els de 4 i 5 estrelles tenen cafeteria, i en disposen el 83% dels de 3 estrelles, el 44% dels de 2 i el 63% dels d’1 estrella. Pel que fa al restaurant, en disposen sis de cada deu hotels. És curiós que tinguin restaurant el 38% dels d’1 estrella i només el 17% dels de 2 estrelles.

Molt a millorar

En el 55% dels hotels ajuden el client a reservar entrades per a espectacles o museus, però sorprèn que no ho facin en tots els de 4 i 5 estrelles. I tan sols un de cada deu hotels ofereix servei de trasllat a l’aeroport. Quant a serveis tecnològics, en el 90% dels hotels és possible enviar un fax. Però només en dos de cada tres l’usuari disfruta de l’opció de connectar-se a Internet. Més del 90% dels de 5 i 4 estrelles ofereixen aquesta possibilitat, però en els d’1 estrella (13%) i 2 estrelles és minoritària (37%). A la Corunya, el 89% dels hotels comparats té Internet, mentre que a Cadis només en tenien el 31%.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions