Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Analitzats els preus de 100 funeràries en 18 províncies : Els funerals gairebé han duplicat el preu els últims deu anys

L'IPC va pujar el 36% en el període 98-08, però el cost mitjà d'un funeral econòmic ha augmentat un 90%, i ha passat de 1.040 euros a 1.978 euros. Les diferències entre funeràries d'una mateixa ciutat superen amb freqüència els mil euros: convé comparar preus

Al cementeri

/imgs/20080401/temaportada.05.jpgLa taxa d’inhumació o enterrament l’estableixen els ajuntaments on s’ubiquen els cementeris públics. Els preus varien en funció del lloc en què es procedeix a l’enterrament: no és el mateix fer-ho en una fossa que en un nínxol o en un panteó, i fins i tot les denominacions són diferents segons les localitats. En realitat, es tracta de concessions administratives de béns de domini públic, és a dir, concessions de diferents tipus d’unitats d’enterrament a distints terminis, diferents en cada ciutat o poble, per la qual cosa la comparació resultaria, en comptes d’aclaridora, confusa. A més, per a comparar les tarifes és necessari conèixer quins serveis engloben: termini de la concessió (molt diferent segons cada cementeri, pot anar des dels 5 anys fins als 99), treballs corresponents al tancament de la sepultura, col·locació de làpida, retirada i incineració de les restes al venciment del termini (en algunes localitats es cobra i en altres no), etc. No obstant això, les taxes d’inhumació més cares, segons la informació facilitada per les funeràries, s’han recollit a Madrid (271 euros), Màlaga i Guipúscoa (prop de 250 euros), mentre que les més econòmiques són les de Granada (44 euros de mitjana), Saragossa (49 euros), Almeria i la Corunya (al voltant de 60 euros).

Les assegurances de decés, des de 90 euros fins a 175 euros a l'any

El desemborsament notable de les despeses funeràries i les molèsties inherents als tràmits que cal afrontar després de la mort d’un familiar són les principals raons per a contractar una pòlissa de decés. Al voltant de 20 milions d’espanyols (l’únic país europeu en què es comercialitzen aquest tipus de productes) estan coberts en l’actualitat per una assegurança de decessos, per la qual les asseguradores assumeixen l’obligació de garantir la prestació dels serveis funeraris a canvi d’una prima anual. Com que es tracta, per regla general, d’una pòlissa de caràcter familiar, s’hi inclouen diversos assegurats. Les dues fórmules més comunes per a fer front a aquesta pòlissa són renovar tots els anys la prima, que anirà pujant en funció de l’edat, o abonar, en una sèrie curta d’anys (entre 3 i 5) les despeses que suposa un funeral.

L’objecte de l’assegurança de decés és que la seua cobertura siga suficient per a fer front als costos de funeral i enterrament, les flors, els desplaçaments, les esqueles, etc. Generalment, cada assegurat ha de pagar entre 90 i 175 euros a l’any, quantitat que depèn de diversos factors com són els serveis que se sol·liciten, la població de residència o l’edat dels beneficiaris (com més edat, més cara serà la prima).

Entre les principals objeccions a aquest producte, destaca la deficiència informativa als assegurats sobre l’abast de les prestacions i el cost total de les primes d’aquest tipus d’assegurances. Estudis recents indiquen que la proporció entre el total de primes satisfetes per l’assegurat mitjà i el cost de la prestació dels serveis funeraris és de 3 a 1.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions