Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Anàlisi documental per a conèixer el panorama actual en matèria de reclamacions i sol·licituds d'informació per part del consumidor : Els consumidors realitzen més de 3.000 queixes i consultes al dia

Els sectors més actius en aquest sentit són els relacionats amb els serveis financers i les telecomunicacions

Precaucions i consells si es produeix un conflicte

Consells per a evitar conflictes

A l’hora d’adquirir un producte o contractar un servei, les organitzacions de consumidors aconsellen prendre les precaucions següents:

ABANS de comprar o contractar convé:

 • Comparar les condicions i els preus diferents que ofereixen les empreses per a un mateix producte o servei.
 • Sol·licitar el pressupost i guardar-lo.
 • Llegir totes les condicions del contracte (també la lletra petita). No s’ha de signar res fins que no es comprengui completament.
 • Sol·licitar i guardar la publicitat, ja que és vinculant i l’empresa està obligada a complir el que s’hi anuncia.
 • Si s’ha de fer una compra o contractació a distància, cal assegurar-se de conèixer la identitat i el domicili de l’empresa i la forma de contactar-hi.
 • En les compres i contractacions per Internet, cal comprovar que la web on es facilitaran les dades personals és segura.

DESPRÉS de comprar o contractar és recomanable:

 • Sol·licitar i guardar el rebut de compra o la factura, el contracte i, si és el cas, el document de la garantia comercial.
 • Llegir i respectar les indicacions de les etiquetes i les instruccions que acompanyen el producte.
 • Si es lliura el producte adquirit al comerç o al servei d’assistència tècnica (per a exigir el compliment de la garantia, per a reparar-lo, etc.), exigir i guardar el resguard de dipòsit. A més, quan lliurin el producte reparat, o un de nou en substitució, cal exigir un certificat en què consti la data de recepció i, si és el cas, la reparació efectuada. I guardar-lo.
 • Complir les obligacions que s’han assumit en signar un contracte.

I si el consumidor considera vulnerats els seus drets? Quines opcions té?

Els passos són els següents:

 1. Pot adreçar-se a l’empresa i sol·licitar un acord amistós. Si no és possible…
 2. Pot sol·licitar a l’empresa un full de reclamacions, emplenar-lo i presentar-lo en algun dels organismes de consum següents: Oficines Municipals d’Informació a la Persona Consumidora (OMIC) o altres serveis territorials. És important saber que aquests organismes es posaran en contacte amb l’empresa objecte de la reclamació i que intentaran que s’arribi a un acord i que se satisfacin les pretensions de la persona consumidora o usuària. Amb tot, cal tenir en compte que l’Administració pot proposar, però no imposar, una solució al conflicte. Igualment, si s’observen indicis que l’empresa està incomplint la normativa de consum, l’Administració podrà ordenar una inspecció i, si correspon, imposar una sanció. Si, fins i tot així, no s’arriba a un acord…
 3. Pot adreçar-se a la Junta Arbitral de Consum i sol·licitar un arbitratge. Es tracta d’un procediment voluntari de resolució de conflictes entre persones consumidores o usuàries i empreses. És un procediment ràpid i gratuït. La resolució adoptada en l’arbitratge (laude) té caràcter vinculant i executiu per a ambdues parts. Si l’empresa tampoc accepta sotmetre’s a l’arbitratge…
 4. Pot acudir als Tribunals. Abans és recomanable adreçar-se a una associació o organització de persones consumidores i usuàries, que estudiaran el cas per veure si pot prosperar per la via judicial.

Defensor del Poble Europeu

/imgs/20151201/euro.jpg

Qualsevol ciutadà de la Unió Europea (UE) té dret a reclamar davant el Defensor del Poble Europeu. Així ho recullen tant el Tractat de Funcionament de la UE (TFUE) com la Carta dels Drets Fonamentals de la UE.

Aquesta figura investiga les queixes relatives a una mala gestió per part de les institucions i els organismes de la UE: conducta deslleial, discriminació, abús de poder, omissió d’informació o negativa a proporcionar-la, retards innecessaris o procediments incorrectes. Aquestes reclamacions poden procedir de qualsevol ciutadà de la UE o de residents, empreses i organitzacions amb domicili en un Estat membre.

Així, el Defensor del Poble Europeu va registrar 2.079 reclamacions el 2014 i va atendre 1.823 sol·licituds d’informació. A més, va ajudar 23.072 ciutadans i va proporcionar 19.170 consells a través de la seva Guia Interactiva situada al seu lloc web.

Des d’Espanya, es van rebre un total de 309 reclamacions, el país amb el nombre més alt per davant d’Alemanya (219), Polònia (208), Bèlgica (147), Regne Unit (127) i Itàlia (125). Tot i això, en el cas espanyol, només es van iniciar 19 investigacions que tenien a veure amb les competències de la institució del Defensor del Poble Europeu.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions