Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Analitzats 350 caixers automàtics de 16 entitats bancàries, i enquestats 1.753 usuaris : Els caixers automàtics continuen fallant en seguretat i accessibilitat per a discapacitats

Els terminals ofereixen més operacions i serveis, i també més informació a l'usuari. En canvi, l'accessibilitat per a discapacitats és deficient i les comissions per ús d'altres xarxes arriben als 3,01 euros

Informació a l'usuari sobre la comissió

/imgs/20071101/tema.04.jpgFa quatre anys va entrar en vigor la norma que estableix que els caixers automàtics han d’informar sobre les comissions que comporta cada gestió i oferir als usuaris la possibilitat de cancel·lar l’operació. Quan el tècnic va anar a treure diners a un caixer de l’entitat de la qual no era client (a 159 en total), en tots van informar de la comissió. Abans de començar a operar és recomanable saber si l’usuari pot fer-ho amb la seua targeta. Tanmtateix, en dos de cada deu els tècnics no van veure cap informació en aquest sentit. En tres de cada quatre caixers tampoc s’informava dels caixers més pròxims, ni tampoc ho feien en vuit de cada deu del telèfon de cancel·lació de targetes de l’entitat emissora ni de la xarxa. En canvi, en gairebé set de cada deu sí que oferien un telèfon al qual dirigir-se en cas d’incidències.

En el 38% dels tiquets s’indicava el disponible diari després d’haver tret diners (en la totalitat dels terminals de Caja Vital però en cap de CAN o Ibercaja). Respecte del saldo que queda en el compte, el 44% dels tiquets retirats en els reintegraments no oferia aquesta dada, de manera que l’usuari no pot saber si la màquina ha descomptat la quantitat correctament.

Consulta d’últims moviments i de saldo

Si l’usuari desitgés consultar els últims moviments, en tres de cada quatre caixers no podria escollir les dates perquè venien predeterminades per la màquina (en cap de BBK, BSCH, Caixa Galicia, Caja Laboral, Caja Madrid, Caja Vital, Cajasol, CAN, Ibercaja i Unicaja). Tant a l’hora de demanar informació sobre les últimes transaccions registrades en el compte com del saldo disponible, gairebé sempre va ser possible obtenir el comprovant (en el 97% i en el 98% dels casos, respectivament). Hi destaca Caja Madrid, perquè en un de cada quatre caixers no es va dispensar el resguard malgrat haver-lo sol·licitat, i es va avisar l’usuari a través d’un missatge en la pantalla. Una vegada acabades les dues operacions de consulta, en el 93% dels caixers es podia seguir operant sense necessitat d’introduir de nou la targeta i marcar el PIN. L’excepció: en cap dels terminals de Caixa Galicia es va preguntar al client si volia realitzar una altra operació.

El caixer automàtic del futur

Des que fa quaranta anys es va posar en funcionament a Londres el primer caixer automàtic del món, aquestes màquines han evolucionat sense pausa. Però encara queda molt per a fer.

  • Un dels canvis més imminents en els caixers automàtics d’Espanya consistirà a adaptar aquestes màquines a l’ús del DNI electrònic.
  • L’usuari tindrà la possibilitat d’escollir el disseny de la pantalla i de personalitzar el menú. Aquest disseny es respectarà sempre que l’usuari utilitze qualsevol caixer.
  • Els caixers automàtics admetran i dispensaran monedes. A Alemanya i Bèlgica ja estan en funcionament aquest tipus de màquines.
  • Els caixers del futur utilitzaran els mateixos bitllets que ingressen els clients i controlaran la qualitat del paper moneda.
  • En un futur serà possible treure diners en moneda estrangera en els caixers automàtics, igual com ingressar-ne i comptabilitzar-ne.
  • L’emplenament de documents digitals i sol·licituds a través dels caixers serà una pràctica habitual els pròxims anys. Fins i tot, estaran preparats per al reconeixement de la signatura digital.
  • En el futur ja no serà necessari portar targetes per a realitzar les operacions en els caixers automàtics, ja que s’han desenvolupat sistemes mitjançant els quals les màquines poden reconèixer la persona per les empremtes dactilars, l’iris, el rostre, el palmell de la mà, l’orella o fins i tot la veu (es coneix com biometria).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions