Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Analitzats 350 caixers automàtics de 16 entitats bancàries, i enquestats 1.753 usuaris : Els caixers automàtics continuen fallant en seguretat i accessibilitat per a discapacitats

Els terminals ofereixen més operacions i serveis, i també més informació a l'usuari. En canvi, l'accessibilitat per a discapacitats és deficient i les comissions per ús d'altres xarxes arriben als 3,01 euros

Accessibilitat en dubte

/imgs/20071101/tema.03.jpgBona part dels caixers són interiors. Perquè totes les persones hi puguen accedir, l’entrada ha d’estar adaptada, fet que no ocorria en un de cada tres caixers analitzats. Només un 8% dels caixers disposava de portes automàtiques, les més recomanables per a persones amb mobilitat reduïda. La presència és més gran en els terminals de CAN, Bankinter i Caja Madrid (en tots aquests al voltant del 30%), així com en les de la CAM (20%). Les altres es van trobar en terminals de BBVA i Ibercaja (en el 9% i el 6%). Quant a l’altura del caixer, només sis de cada deu terminals estaven situats a una altura adaptada per a persones en cadires de rodes.

També es va comprovar que només un de cada tres caixers tenia pantalla tàctil (les ordres s’executen polsant amb el dit sobre les instruccions que hi apareixen), especialment útil per a persones amb dificultats de visió i de mobilitat. Totes les pantalles de BBK i Caja Laboral eren tàctils, igual com la majoria de Cajasol i tres de cada quatre de La Caixa. Un escàs 25% dels caixers disposaven de teclats en braille (el 95% dels de BBK i el 82% dels de La Caixa).

En tots els caixers es va prestar atenció a l’impacte del sol. La instal·lació de viseres, tendals, etc… ajuda a evitar aquestes incomoditats. Únicament el 18% dels caixers tenia tendal. Semblant és la proporció de caixers que comptava amb visera (pestanya ubicada en la part superior de la pantalla que evita els enlluernaments). Els terminals de CAN destaquen en aquest aspecte (inclouen aquests elements vuit de cada deu).

er a guiar els usuaris cecs o amb deficiències visuals en la realització de les operacions són de gran utilitat els sistemes sonors, que funcionen principalment amb auriculars. El 12% dels terminals ja havia implantat aquest tipus de mesura (el 68% dels d’Ibercaja, la meitat dels de la CAM, encara que en cap dels visitats de BBK, Caixa Galicia, Caja Laboral, Caja Vital i CAN).

Consells útils per als usuaris de caixers automàtics

  • Assegurem-nos que el caixer pertany a la mateixa entitat de què som clients o que almenys opera amb la mateixa xarxa. És un detall important si no volem que ens cobren una comissió addicional per l’operació que desitgem fer.
  • Comprovem que la targeta amb què volem operar és compatible amb el caixer. A la mateixa targeta apareix un logotip que indica quin tipus de targeta és (Mastercard, Maestro, Visa, Visa Electrón, etc.) i en els caixers hi ha distintius que informen sobre quines targetes s’hi poden utilitzar.
  • Si el caixer és interior, procurem tancar la porta, si és possible, perquè cap persona de l’exterior hi puga accedir.
  • Assegurem-nos que mentre marquem la clau de la targeta estem sols. Fins i tot és recomanable que amb una mà marquem el PIN i amb l’altra tapem el teclat, de manera que cap microcàmera puga captar la imatge mentre polsem les tecles.
  • Memoritzem el número personal, mai l’anotem i molt menys el portem a sobre. A més, evitem sempre tenir una clau relativa a dades de la nostra vida personal (data de naixement, començament o final de DNI…) o una de molt senzilla.
  • Sol·licitem sempre el comprovant de les operacions que hàgem efectuat en el caixer fins a confrontar-ho amb la llibreta o l’extracte mensual. És la forma de poder demostrar un frau i poder reclamar les incidències que puguen succeir.
  • En cas de robatori de la targeta contactem amb el banc o caixa el més ràpidament possible. Guardem el número al qual hem de telefonar per poder anul·lar-la (apareix al web de cada entitat o a la mateixa targeta). Posem una denúncia perquè quede constància d’aquest fet. D’aquesta manera, en el cas que hi haja hagut moviments no autoritzats en el compte, tindrem proves amb les quals podrem reclamar.
  • Escollim un caixer segur. És convenient que estiga il·luminat, que se situe en un habitacle en què ens puguem tancar… A més, és important que si ens adonem d’alguna activitat sospitosa al voltant, cancel·lem immediatament l’operació. En el cas que efectuem un reintegrament és millor que no comptem els diners mentre estiguem dins del caixer automàtic, convé esperar-se a estar en un lloc segur.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions