Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Transport escolar: enquestades 92 empreses i comprovada l'edat de 424 autobusos a tot el país : El 7% dels busos supera els 16 anys, màxim que permetrà la nova normativa

Un millón de estudiantes menores de 14 años comienza en nuestro país su jornada académica montando en un autobús escolar

Les lleis del transport escolar

La legislació vigent avui és el Reial Decret de 1983. Els canvis en les normes de tràfic i les noves tecnologies incorporades als vehicles justifiquen una actualització de la normativa que regula aquest transport. A més, s’han introduït modificacions en les lleis educatives, com la implantació de la LOGSE que ha allargat l’edat obligatòria d’escolarització dels 14 als 16 anys. Fora de les grans urbs, l’ensenyament secundari s’ha organitzat com una xarxa de centres ubicats en poblacions de certa importància, on els escolars que cursen aquesta etapa i resideixen en localitats més petites s’han de desplaçar cada dia, cosa que augmenta l’ús del transport escolar. El Govern ja té preparada una nova llei per regular el transport de menors, les novetats principals de la qual són la presència d’un acompanyant a l’autocar quan viatgin cert nombre de menors de 12 anys i la prohibició que circulin busos amb més de 16 anys d’antiguitat. També estableix que cada menor ha de disposar del seu propi seient: no podran viatjar tres infants a cada dues places, opció que encara es tolera. Les comunitats autònomes començaran a aplicar aquesta norma a partir del curs 2001-2002.

Creix la demanda de l’acompanyant a bord. Segons les dades proporcionades per les 92 empreses de transport escolar, només el 59% d’aquests vehicles va als col·legis amb un acompanyant adult. Els pitjors resultats es registren a Burgos, Cantàbria i Màlaga, on menys del 30% d’autobusos porta acompanyant. Destaquen Barcelona (100%), Biscaia (93%) i Àlaba (83%). La presència d’un adult diferent del conductor encara no és obligatòria, ja que la llei només l’exigeix en casos específics. A Catalunya i Navarra s’ha imposat aquesta obligatorietat sempre que la meitat dels passatgers tinguin menys de 16 anys, i a Madrid quan la meitat siguin menors de 12 anys.

La CEAPA (Confederació Espanyola d’Associacions de Pares d’Alumnes) exigeix l’obligatorietat d’acompanyant en tots els casos, però el projecte del Govern imposa aquesta figura només quan la meitat dels viatgers tinguin menys de 12 anys. Aquesta norma, pendent d’aprovació, amb prou feines millora l’actual, que obliga a viatjar un adult diferent del conductor quan es transportin més de 15 infants menors de 10 anys. S’endureix el requisit de l’edat, però s’exigeix un major nombre d’escolars (els busos normalment tenen més de 50 places) per atorgar caràcter obligatori a la figura de l’acompanyant. La incorporació de l’acompanyant -i això preocupa molt els pares i les empreses- encareix notablement el servei de transport escolar.

Barcelona i Burgos, exemple d'inversió en la renovació de la flota

Els estudiants de primària i secundària de Barcelona i Burgos gaudeixen dels autobusos més nous. Són les dues úniques províncies en les quals cap dels vehicles observats per CONSUMER tenia més de 16 anys i on la mitjana d’edat de la seva flota és també digna d’elogi: a Burgos, les empreses van facilitar a aquesta revista la dada de 5 anys de mitjana per als seus busos escolars i la prova pràctica va donar la mateixa edat, mentre que a Barcelona les companyies van informar que els seus autocars tenien de mitjana 4 anys i la prova va donar una mitjana (es van veure 55 busos), també bona, de 6 anys. Les províncies que més esforç hauran de realitzar per complir amb la nova legislació seran Àlaba (amb un 19% dels autocars observats amb 17 o més anys de vida), Màlaga (el 24%), Guipúscoa (el 10%) i Madrid (amb el 9%). Per les carreteres de Màlaga es realitza el transport escolar amb els vehicles més antics, seguits molt de prop pels que circulen a Àlaba; en tots dos casos la mitjana de la prova pràctica és d’11 anys. Això no obstant, mentre tots els vehicles alabesos observats complien la llei, els de Màlaga superaven (en un 7%) els 18 anys, de manera que infringeixen el límit de la llei vigent. La mateixa situació compleix el 2% dels autocars la matrícula dels quals es va anotar a Biscaia i Alacant.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions